Fietsgids: Mooiste fietsroute van Salzburg naar Venetie
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
De fietsroute van Salzburg naar Venetië en Istrië
De Alpe-Adria maar dan meer


Overzichtskaart Salzburg-Venetië Salzburg is het begin- of eindpunt van de route naar Venetië, Slovenië en Istrië, deel 2 van Midden-Europa. Salzburg is ook een van de mooiste steden in dit deel van Europa en makkelijk bereikbaar per trein via München of met een overstap in Wels vanaf de nachttrein naar Wenen.

Achter Salzburg verrijzen de Alpen en vanuit Salzburg kan men door het Salzachdal over de Alpe-Adria omhoog of via het Saalachdal en naar Zell am See om vervolgens verder te stijgen naar Bad Gastein en het hoogste punt van deze route bij Bockstein. Vanaf daar vertrekt de Tauern-pendeltrein door de Alpentunnel naar Karinthië. De route daalt na de tunnel langs de Drau af tot Villach waarna de route afstevent op Italië. Wij volgen hier de Alpe-Adria die als een ware autovrije fietssnelweg afdaalt Italië in tot kort voor Venzone. We hebben de Alpe-Adria tot aan zee weliswaar opgenomen als bijlage maar de hoofdroutes naar Venetië en Istrië volgen de mooiere delen langs de rand van de Alpen. Het laatste deel van de Alpe Adria route is namelijk niet zo spannend.

De hoofdroute verloopt na de Alpen en het verlaten van de Alpe-Adria verder langs de onderkant van de Dolomieten naar de heuvels van de Prosecco. We konden het niet nalaten om een zijtak op te nemen door dit heerlijk golvende wijnbouwgebied. Het is hier minstens zo mooi als in Toscane. De hoofdroute loopt onder de heuvels langs. Op weg naar de lagune van Venetië voert de route door Treviso, een van de mooiste steden van de Veneto. Voor wie Venetië wil bezoeken en niet de hoofdprijs wil betalen gaan er heel veel goedkope treintjes van Treviso naar Venetië, half uurtje treinen). Maar per fiets kunnen we uiteraard verder. Over het fietspad langs het riviertje de Sile bereiken we tenslotte de lagune en kan je de Dogenstad al zien liggen. Met de fiets kunnen we via Mestre helemaal veilig de rand van Venetië bereiken, maar de stad zelf mag je niet met de fiets betreden. Wie Venetië in wil, kan het beste in Treviso, Mestre of op het Lido overnachten. Wel kunnen we de boot van Venetië naar Istrië nemen, of andersom.

Deze route kent enkele grotere zijtakken. Zo splitst de route zich al eerst op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Vanaf daar voert een fietspad langs het Sloveense Nationale Park van de Triglav verder door het dal van de Sava naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

De grootste zijtak voert door Friuli en langs het Karstgebergte naar Istrië. Op de lager gelegen heuvels tussen de Julische Alpen en de vlakte ligt het wijnbouwgebied de Collio. Net over de grens wordt dit de Brda genoemd. Het is een prachtig gebied en de wijn die men er maakt is heerlijk. Na Gorizia voert de route door de heuvels van de Karst omhoog om daarna bij Trieste af te dalen naar zee. Vanaf hier volgt de route het fietspad van de Parenzana naar Porec in Kroatië. Aan de Sloveense zijde ligt het Venetiaanse Piran/Pirano. In Kroatië voert de route door het archäische landschap van Istrië naar Porec/Parenzo, een mooi einddoel van deze reis. Vanaf Porec en Pirano kan je ook met de boot naar Venetië en zo een rondje maken.

In de gids is ook een verbinding opgenomen tussen Bled en het mooie dal van de Soca tot aan de zijtak naar Istrië. In totaal biedt deze gids daarmee meer dan 1300 km fietsplezier.

Salzburg – Venetië is 500 km. Van Salzburg naar Istrië is het 580 km.

Salzburg, Venetië en Villach zijn goed per trein bereikbaar en wie dat wilt parkeert de auto vlakbij Salzburg om daar terug te keren.


Route-gegevens

Onbegrensd fietsen van Salzburg naar Venetië + Alpe-Adria
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 4e druk, 2023
ISBN: 9789077899151
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 138 + 8 pagina’s bijlage
Aantal detailkaarten: 65, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 5, schaal varieert

Afstand: Salzburg – Venetië: 500 km Salzburg – Istrië 580 km
Moeilijkheidsgraad: Op 1 klim na makkelijk tot gemiddeld
Richting: In beide richtingen beschreven

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 23,50
Als e-book: € 14,95
Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Salzburg-Venetië
Salzburg-Venetië
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS