Fietsgids: Mooiste fietsroute van Salzburg naar Venetie
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Rond Holland
Ruta Iberica
Veneto
Rivièra-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Deel 0
De fietsroute van Salzburg naar Venetië en Istrië
De Alpe-Adria maar dan meer


Overzichtskaart Salzburg-Venetië Salzburg is het begin- of eindpunt van de route naar Venetië, Slovenië en Istrië, deel 2 van Midden-Europa. Salzburg is ook een van de mooiste steden in dit deel van Europa en makkelijk bereikbaar per trein via München.

Achter Salzburg verrijzen de Alpen en vanuit Salzburg verloopt de route naar Venetië via het Saalachdal omhoog naar Zell am See om vervolgens verder te stijgen naar Bad Gastein en het hoogste punt van deze route bij Bockstein. Vandaar vertrekt de Tauern-pendeltrein onder de Alpen naar Karinthië. De route daalt daar langs de Drau af tot Villach waarna de route afstevent op Italië. Het was toeval dat de ontwikkeling van deze route samenviel met de ontwikkeling van de Alpe-Adria Radweg. Er zijn immers niet zoveel geschikte overgangen tussen Oostenrijk en Italië. Maar wij volgen deze route alleen maar waar dit de moeite waard is op weg naar Venetië. Zowel in het begin vanaf Salzburg als aan de andere zijde na de Alpen volgen wij, naar het oordeel van ons en andere kenners, een betere route dan de Alpe Adria. Het laatste deel van de Alpe Adria route is namelijk niet echt mooi. Het voordeel op het gemeenschappelijk traject is wel dat het grootste deel van de hele route bewegwijzerd is. Het fietspad vanaf de Italiaanse grens naar beneden is geweldig. Aangelegd op de bedding van een oude dubbele spoorbaan is het een brede fietssnelweg geworden (in de afdaling dan).

De route verloopt na de Alpen en het verlaten van de Alpe-Adria verder langs de onderkant van de Dolomieten naar de heuvels van de Prosecco. We konden het niet nalaten om een zijtak op te nemen door dit heerlijk golvende wijnbouwgebied. Het is hier minstens net zo mooi als in Toscane. De hoofdroute loopt onder de heuvels langs. Op weg naar de lagune van Venetië voert de route door Treviso, een van de mooiste steden van de Veneto. Het is een zeer aangename stad om te verblijven voor wie Venetië wil bezoeken en niet de hoofdprijs wil betalen (er gaan heel veel goedkope treintjes). Over het fietspad langs het riviertje de Sile bereiken we tenslotte de lagune en kan je la Serenissima al zien liggen. Met de fiets kan men tegenwoordig helemaal veilig Venetië bereiken, maar de stad zelf mag je niet met de fiets betreden. Wie Venetië in wil, kan het beste in Mestre of op het Lido overnachten.

Deze route kent enkele grotere zijtakken. Zo splitst de route zich al eerst op het drielandenpunt van Oostenrijk, Italië en Slovenië. Vanaf daar voert een fietspad langs het Sloveense Nationale Park van de Triglav verder door het dal van de Sava naar de Sloveense hoofdstad Ljubljana.

De grootste zijtak voert door Friuli en het Karstgebergte naar Istrië. Op de lager gelegen heuvels tussen de Julische alpen en de vlakte ligt het wijnbouwgebied de Collio. Net over de grens wordt dit de Brda genoemd. Het is een prachtig gebied en de wijn die men er maakt is heerlijk. Na Gorizia voert de route door de Karst omhoog om daarna bij Trieste af te dalen naar zee. Vanaf hier volgt de route het fietspad van de Parenzana naar Porec in Kroatië. Aan de Sloveense zijde ligt het Venetiaanse Piran/Pirano. In Kroatië voert de route door het archäische landschap van Istrië naar Porec/Parenzo, een mooi einddoel van deze reis. Vanaf Porec en Pirano kan je ook met de boot naar Venetië en zo een rondje maken.

In de gids is ook een verbinding opgenomen tussen Bled en het mooie dal van de Soca tot aan de zijtak naar Istrië. In totaal biedt deze gids daarmee meer dan 1300 km fietsplezier.

Salzburg – Venetië is 530 km. Van Salzburg naar Istrië is het 580 km.

Salzburg, Venetië en Villach zijn goed per trein bereikbaar. Maar vliegen kan ook vanaf Venetië en Treviso.


Route-gegevens

Onbegrensd fietsen van Salzburg naar Venetië
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 3e druk, 2018
ISBN: 9789077899151
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 136
Aantal detailkaarten: 65, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 5, schaal varieert

Afstand: Salzburg – Venetië: 530 km Salzburg – Istrië 580 km
Moeilijkheidsgraad: Op 1 klim na makkelijk tot gemiddeld
Richting: In beide richtingen beschreven

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 23,50
Als e-book: € 14,95
Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen naar Venetië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen met Deel 0
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Salzburg-Venetië
Salzburg-Venetië
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS