Onbegrensd Fietsen
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Reacties


Op deze pagina vindt u een overzicht van de ingezonden reacties. Wilt u zelf een reactie plaatsen? Stuur dan een email naar: reactie@cyclingeurope.nl.

08-05-23

Het is een erg mooie route en we hebben ervan genoten;  de wegen van Pau naar Madrid vonden we in het algemeen van betere kwaliteit. (Klopt, daar is meer geld en wordt alles beter onderhouden, PB).

In september 2023 gedurende 3 weken de Ruta Iberica gefietst, vanaf Hendaye via Madrid naar Aranjuez en vandaar op de route naar Toledo, Merida met als eindpunt Sevilla. Prachtige steden en ruige landschappen, overal goede en veilige wegen tenzij je kiest voor de ruigere stukken... Dus hele mooie en afwisselende route, goed beschreven. Geen probleem om, met smartphone, overal overnachting te vinden (geen tent mee). Behalve als de route samenloopt met die voor de pelgrims naar Santiago De Compostela.... maar dat is maar een klein stuk in het Noorden. Voor vertrek de hele route met gpx op mijn smartphone gezet; ik gebruik daarvoor al jaren Guru Maps en ben daar zeer tevreden over!

Heen met de fietsbus van Cycletours tot in St.Jean-Pied-De-Port, en terug met vliegtuig (fiets in kartonnen doos van Decathlon, Sevilla).

Dank aan Paul Benjaminse en team; de boekjes én de gpx-tracks zijn zéér handig en efficient. Zelf uitzoeken zou wel kunnen maar veel meer tijd kosten........

Met vriendelijke groeten

Dhr. Hille Jansen, Eeklo (B)


Beste Paul,

Enkele maanden geleden heb je me geholpen met tracks en vragen beantwoord over de Ruta Iberica.
Nu, na 2 maanden op de fiets zijn we weer thuis en we hebben een fantastische tijd op jou prachtige route gehad, zoveel mooie rustige kilometers, onvoorstelbaar. De start van de route langst de Franse kust was dan even wennen, maar goed de zee maakte ook deze route de moeite waard, maar uiteraard niet zo bijzonder.


Beste Paul,

Zojuist terug gekomen van fietstocht Castricum- Lissabon en jouw "Ruta Iberica" gefietst. Wat een geweldige ervaring en naast de boekjes veel plezier gehad van de GPX downloads. Verdwalen kan niet meer. Noord Spanje, bij hoge temperaturen in mei, vond ik door de afwezigheid van accomodatie, winkels etc een relatief zwaar stuk en zonder tent bijna niet te doen. Dank voor de route welke prachtig is. Gr Arnold Boot


Hey Paul,

Wij zijn dit voorjaar van Faro (Zuid-Portugal) naar Gaastmeer (Friesland) gefietst. In Spanje hebben we vanaf Badajoz gebruik gemaakt van de Ruta Iberica. Een werkelijk prachtige route.


Beste Paul,

Eerder hadden wij contact over de Ruta Iberica die bij mij voor dit najaar op het programma stond. Inmiddels hebben wij (mijn vrouw en ik) deze fantastische tocht vanaf Pau tot Sevilla (en vandaar naar Faro als eindbestemming) voltooid. Het was een adembenemend mooie reis die we mede dankzij jouw gidsen en kaarten (gps) heel gemakkelijk hebben kunnen volgen. De wegen waren over het algemeen heel rustig en in erg goede staat en wij waren blij verrast over het respect dat de automobilisten voor ons als fietsers toonden.


Marc en Alice zijn van 10 juli tot 30 juli 2019 van Lourdes naar Fatima gefietst. Ze hebben deel 1 Ruta Iberica gevolgd maar vanwege de hitte niet voor deel 2 gekozen (Extremadura) maar een eigen 'koele' variant gemaakt vanaf El Escorial via La Fregeneda naar Fatima. Veel koeler was dat helaas niet. Zij hebben iedere dag een filmpje gemonteerd en op youtube geplaatst.

Dag 1 - Lourdes naar Laruns
Dag 2 - Laruns naar Sabinanigo
Dag 3 - Sabinanigo naar Ayerbe
Dag 4 - Ayerbe naar Zaragoza
Dag 5 - Zaragoza naar Jarque
Dag 6 - Jarque naar Almazan
Dag 7 - Almazan naar Berlanga de Duero
Dag 8 - Berlanga de Duero naar Aranda de Duero
Dag 9 - Aranda de Duero naar Cuellar
Dag 10 - Cuellar naar Segovia
Dag 11 - Zegovia naar El Escorial
Dag 12 - El Escorial naar Avila
Dag 13 - Avila naar Salamanca
Dag 14 - Salamanca naar La Fregeneda
Dag 15 - La Fregeneda naar Ahigal de los Aceiteros
Dag 16 - Ahigal de los Aceiteros naar Guarda
Dag 17 - Guarda naar Viseu
Dag 18 - Viseu naar Coimbra
Dag 19 - Coimbra naar Fatima

FATIMA 2019


Beste Paul en teamleden,

Op dit moment rijd ik de Ruta Iberica en wil graag, zoals ik eerder bij de Andalusië-route, mijn ervaringen met je delen (in chronologische volgorde).

1. Vervoer: ik heb weer dankbaar gebruik gemaakt van de diensten van Soetens. Ik heb mijn fiets laten brengen naar Burgos, hostal Acuarela. Zelf ben ik met het vliegtuig naar Madrid en de bus naar Burgos gereisd. Die reis kan in een keer geboekt worden op Iberia.com, dus inclusief bus. De bus rijdt rechtstreeks vanaf de luchthaven zonder tussenstops naar het busstation in Burgos. De hostal is van daaruit ongeveer 10 minuten lopen. Fiets stond keurig in afgesloten ruimte en het hostal is prima. Van Burgos tot aan Langa de Duero heb ik de route Camino del Cid van Clemens Sweerman gefietst en in Langa de Ruta Iberica opgepikt richting Sevilla.

2. Overnachting in Chañe: La Posada de Carmen, staat ook in jouw boekje. Fijn onderkomen met goed restaurant. Fiets kan binnen staan. Maar met € 49 voor één persoon niet goedkoop.

3. Overnachting in Segovia: hotel Apartamentos Aralso, absoluut een geweldig onderkomen. Kitchenette met toebehoren in de kamer, fiets kan binnen staan. Vooral de hulpvaardigheid van de receptie is een topper. Geweldig geholpen bij het boeken van de trein van Segovia naar Cercedilla. Met € 47 niet goedkoop maar je hebt wel een keukenfaciliteit.

4. Vervoer (zie ook bij 3): de pas van Segovia naar Cercedilla vind ik te zwaar om te fietsen. Daarom in Segovia een treinticket via internet gekocht met hulp van de receptie van hotel Aralso via de site Renfe.com, de treinorganisatie, maar je kan het ook best zelf doen. Je kunt daarbij aangeven dat de fiets meegaat. Enkele reis met fiets € 3,80, betaald met creditcard. Ik nam de trein van 7.43 uur, aankomst 8.27 uur, maar er zijn nog twee andere tijden per dag. Je fiets in Segovia zo het station in zonder hoogteverschil. Van perron in de trein is wel even tillen. In Cercedilla moet je een trap af om bij de uitgang te komen. Al met al is dit zeer goed te doen.

5. Kwaliteit wegen: de kwaliteit van de wegen op de route rond El Escorial vind ik erg slecht. Het is natuurlijk een keuze tussen drukke wegen van goede asfaltkwaliteit en binnendoorwegen van mindere kwaliteit.

6. Hoogte aanduiding kaart (asfalt) 1 (deel 2): volgens mijn gps kwam ik niet hoger dan ongeveer 1070 meter, maar in het boekje staat 1258 meter.

7. Via Verde de la Jara: je hebt niets te veel gezegd. Deze Via Verde is werkelijk prachtig om te rijden. Veel bloemen in de eerste week van mei.

8. Via Verde Vegas del Guadiana: de kwaliteit van de Via Verde is ronduit prima. Er is duidelijk aan de weg gewerkt. Hier en daar nog wat veel grind dat nog ingereden moet worden, maar na het tijdstip dat jullie op de weg hebben gereden zijn blijkbaar de handen uit de mouwen gestoken.

9. Slotopmerking: ik zit nu in Merida, dus tegen het einde van de route. Veel mooie wegen gehad en bijzondere plaatsen. De trajecten zijn soms pittiger dan ik had verwacht. Veel dank weer voor je duidelijke kaarten en vooral de perfecte gps-routes. Zonder dit materiaal is zo’n fietsreis veel minder goed te maken. Dank, dank!

Met vriendelijke fietsgroeten,
Harrie Leijtens


Hoi Paul,

Van 17 oktober tot 7 november heb ik de route van Zaragoza naar Lisboa gefietst. Zonder GPS en alleen mbv van de routeboekjes. Prima te doen en geen verassingen. Heerlijk rustig beschreven. Indrukwekkende zuivere route zonder ruis.

Groet
S. Kijlstra


Beste,

Deze lente fietsten we de Ruta Iberica met jullie reisgids van De Benjaminse. Het was een bijzondere ervaring. Zowel de tracks op GPS als de gids boden heel veel hulp!

Proficiat voor de samenstellers van de route. Heel veel rustige wegen, af en toe weg van de asfalt en toch goed te fietsen.

We hebben enkele Nederlanders ontmoet , die dezelfde route namen, maar omgekeerd, vanaf Lissabon. Ze herkenden meteen het gidsje van de Benjaminse!! Leuk.

In al onze hotels was fietsen stallen geen probleem; soms wel eens sleuren tot op eerste etage.

(Zie ook verder hun opmerkingen over de accommodaties langs de route bij de verschillende kaartbladen, PB)


Beste Paul Benjaminse,

Na de afgelopen paar jaar met je Romeroute naar Noord-Italië te zijn gefietst en met de Venetiëroute weer naar Nederland, delen te hebben gefietst van je twee Midden-Europaroutes, met je Andalusië- en Barcelonaroute van Sevilla naar Nederland te zijn gefietst, was het nu tijd voor de Ruta Iberica. Maandag 22 mei stapte ik in Lissabon op de fiets om woensdag 7 juni af te stappen voor het station van Pau. Het stuk van Almazán naar Ayerbe heb ik i.v.m. het slechte weer (onweer) in twee dagen per trein gedaan.

Het was weer een mooie route. Je ziet letterlijk weer een geheel andere kant van het Iberisch schiereiland dan met de Andalusiëroute. Het was genieten.

Beginnen in Lissabon heeft o.a. als voordeel dat je de nodige kilometers en hoogtemeters in de benen hebt voor je aankomt bij de Puerto del Portalet J Dat maakt die klim makkelijker. Ik sprak onderweg een Belgisch stel, op weg naar Sevilla, en de klim naar de Col du Pourtalet zo aan het begin van de route was toch een hele klus geweest.

Van Cercedilla naar Segovia heb ik je advies en dat van een Nederlands stel dat ik tegenkwam, maar opgevolgd en de trein genomen.

De kwaliteit van het wegdek was nogal wisselend, maar dat ben ik inmiddels wel van je gewend. Het varieerde van strak asfalt tot de weg zoeken tussen scherpe stenen en kuilen door. Af en toe dan maar een stukje lopen om de fiets en met name de banden te sparen. Dat laatste gold met name in zeer sterke mate voor het stukje van Zarzalejo tot Silla Felipe, dat was zelfs voor een mountainbiker een uitdaging geweest, en een stukje na El Escorial op weg naar Collada Villaba.

Het alternatief via Trujillo was de moeite waard, mooie vergezichten op weg naar Guadalupe. Een verrassing was het op de bijgevoegde foto vastgelegde beeld direct ten zuiden van Garciaz.

Ik fietste via de tracks, maar de boekjes zijn onmisbaar voor de gedetailleerde kaartjes en de achtergrondinformatie.

Succes bij het ontwikkelen van nieuwe en het bijhouden van de bestaande routes.

Met vriendelijke groet,
Jan Veerbeek


Beste Paul,

Van 5 mei 2017 tm 23 mei heb ik met een vriend, beide 60-ers, de Ruta Iberica gefietst van Lissabon naar Pau. Totaal 1640 km en 14650 hoogtemeters. Portugal en Spanje zijn fijne fietslanden. Aardige en behulpzame mensen, schoon, niet te duur en de belofte van goed weer. Dat laatste is wat ons betreft vooral bij een “belofte” gebleven. Alle waarschuwingen voor hitte ten spijt heeft “nat en koud” bij ons, hoewel niet echt hinderlijk, toch enigszins de boventoon gevoerd.

De route is mooi! Via de achtertuin reis je door afwisselende maar doorgaans hele mooie streken en wordt je door diverse steden gevoerd die alleszins de moeite waard zijn. Hoewel de combinatie van steil en slecht wegdek je een enkele keer doet grommen, is de tocht alleszins te doen. Veel hoogtemeters, maar zelden heel steil.

We hebben op de “bonnefooi” gereisd en zijn altijd probleemloos aan uitstekend onderdak kunnen komen, m.u.v. het stuk na Almazan dat tamelijk weinig mogelijkheden biedt. Bij de vraag welke richting op deze tocht het aantrekkelijkst is wil ik het feit dat wij relatief gunstige wind gehad hebben en de mogelijkheid om, bij de nadering van Segovia, je door het treintje op 1800m af te laten zetten, als argumenten pro Lissabon-Pau aanvoeren.

Paul heel hartelijk dank dat je, voor de luttele prijs van 2 boekjes, ons andermaal een mooie en gezonde vakantie bezorgd hebt.

Met vriendelijke groet,
Maarten Meulendijks


Hallo Paul,

De afgelopen weken hebben we een gedeelte van de Ruta Iberica in combinatie met een aantal andere routes gefietst en we hebben enorm genoten van de tocht.


Bart en Mieke Withaar hebben een ronde door Spanje gefietst met deel 1 van de Ruta Iberica. Zij hebben een ronde gemaakt van boven Zaragoza via Segovia naar Madrid en toen weer terug. Daar hebben zij ook een videoverslag gemaakt die op hun site: "de fietsreizen van Mieke en Bart" is terug te vinden.


Eind april 2016 zijn we gestart met de route naar Barcelona, en zo verder via Andalusië naar Lissabon. Ons verslag van deze mooie tocht is te lezen op lindass.waarbenjij.nu

Met vr. groet,
LindaBeste Paul,

Van 13 augustus tot 13 september hebben wij de route gereden. Wij zijn begonnen en Pamplona en gestopt in Santiago. Een schitterende route en goed beschreven. Het aantal overnachtingen is voldoende al is het soms wel eens even zoeken (of beëindigd of zelf met vakantie). De route was voor ons best wel pittig door de extreme hoge temperaturen. De hellingen zijn goed te doen al zijn ze soms wat steiler als is aangegeven. Kortom een schitterende route om volop te genieten van cultuur, natuur en de ontmoetingen. Ons verslag is na te lezen op www.cenk.waarbenjij.nu.

Corry en Kees van t ZelfdeWij kozen voor de route via Segovia, Coca en Penafiel. Hoogtepunten vonden wij Segovia, (vanaf de camping is een goede openbaar vervoersverbinding met de stad), de route vanuit Cogeces del Monte naar Penafiel (kaartje 26), de route vanuit Gomara naar Mores (kaartje 18, 17, 16). De route over de Pyreneën vanuit Zaragoza vonden wij zeer goed te doen. De 30 km lange afdaling vanaf de Col du Pourtalet naar Laruns was fantastisch en had zeer mooie uitzichten. Bij Arudy fietsten wij via de Katharenroute naar de Franse Westkust.De Ruta Iberica is in het algemeen zeer goed te doen. Merendeel gaat over autovrij/ luwe wegen. Het aanwezige verkeer gedraagt zich uitstekend en gaat ruim om je heen. Hoogtepunten uit deel 2 vonden wij Sevilla, de Extremadura en de route vanuit Guadalupe (kaartje 10).Beste Paul,

Met groot genoegen zien we terug op deze fantastische tocht!Veel groeten,
Bert Tuinzaad en Ine de Smet,
BilthovenHallo Paul.

Van 2 mei tot en met 20 juli 2016 zijn we van Malaga (Spanje) naar Sligo (Ierland) gefietst. Tijdens dit avontuur hebben we ruim 4200 km getrapt en de landen Spanje, Frankrijk en Ierland doorkruist. We hebben hierbij gebruik gemaakt van jouw routeboekjes en gps bestanden; Andalusië, Ruta Iberica deel 1 en 2 en Rondje Ierland. Onderweg hebben we gekampeerd. Daar waar de campings schaars waren, bijvoorbeeld Zuid Spanje, hebben we gebruik gemaakt van hotels en bed & breakfast. We fietsten van Zuid naar Noord, de temperaturen waren goed en we hadden veel wind in de rug. We willen je hartelijk danken voor de geweldige routes en accommodatie tips. We hebben erg genoten.

Met vriendelijke groet
Dorien & GeorgeGoedemorgen,

Eind april 2016 zijn we via uw routeboekjes (Barcelona-Andalusië-Ruta Iberica) naar Lissabon gefietst vanuit Zeeland. Aanvullingen op logeeradressen hebben we vanaf onderweg al doorgegeven. Bedankt voor deze mooie route, we hebben er van genoten.

Rob en LindaDe route is prachtig en de gidsen en de bijhorende bestanden voor GPS zijn perfect! Tijdens mijn fietsreis heb ik een klein fotoblogje bijgehouden. Je kan het bekijken op: www.lisboalourdes.lampaert.esBeste Paul,
We genieten van jouw ruta iberica! Nu twee dagen onderweg vanuit sevilla.

Pracht route!

Net langs de varkens en daarna iberico ham. Prima overnachten in appartement, boven bar in calera de leon (zie kaartje). 40 euro. 3 kamers. 141 km vanaf sevilla ( twee dagen).Groet,
Bert en Ine

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Ruta-Ibérica
Ruta-Ibérica
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS