Fietsgids: Mooiste fietsroute naar de Riviera
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Rivièra-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Fietsroute naar de Riviera

Overzichtskaart Rivièra

Omschrijving fietsgids met fietsroute naar de Rivièra en Piemonte


Deze fietsroute begint achter Basel met het landschap van de Jura. Na de Jura kom je het meer van Biel en fiets je langs de Aare-fietsroute de Alpen van het Berner Oberland tegemoet. Na de oude hoofdstad Bern stijgt het geleidelijk verder en rijzen de bergen sneller op dan dat je zelf hoeft te klimmen. Alleen het laatste stuk naar Kandersteg gaat het echt omhoog. In Kandersteg brengt de trein je door de tunnel naar Wallis. In Wallis volgt de route de Rhône-fietsroute tot aan Brig. Daarna mag men kiezen: of met de trein onder de Simplon door of moedig de uitdaging aangaan en over de pas fietsen. Aan de andere zijde van de pas daal je af Italië in. Ook in het dal van de Ossola liggen kleine stukjes fietspad die de route volgt tot aan het Lago Maggiore. Vlak voor het Lago Maggiore buigt de route af (maar je kan natuurlijk wel even gaan kijken). De route voert dan langs het meer van Orta naar de rijstvelden van de Po-vlakte. Temidden van een paar heuveltjes ligt ook het meer van Viverone, waar je even een duik kan nemen. Hierna volgen kiwi plantages en andere akkers tot aan de Po. Hier achter beginnen gelijk de mooie heuvels van de Monferrato. De Monferrato is een bekend wijngebied waar heerlijke wijnen vandaan komen zoals de Grignolino of de Barbera d’Asti.

Dit landschap kan evenaren met Toscane. Bovenop de heuvels liggen de dorpen met hun markante torens, een dorpsplein met terras en sfeervolle straatjes. Het landschap van de Monferrato gaat over in dat van Le Langhe, waarvan de wijnen nog beroemder zijn, zoals Barolo, Barbera, Nebbiolo. Hier aan de dorpspleinen vind je de terrassen en restaurants waar ook de lokale truffel niet ontbreekt. De route slingert zich door het landschap over kleine wegen. Alba is een mooi stadje en het centrum van dit gebied. Hierna ga je door de beroemde wijngaarden rondom Barolo. Het uitzicht is prachtig.

Vanaf Barolo gaat het omhoog naar de uitlopers van de Alpen aan de zuidzijde. Als je eenmaal boven bent op 800 meter blijf je op dezelfde hoogte doorfietsen met weids uitzicht. Nog eenmaal daal je af naar een iets lager gelegen dal voordat je dit geleidelijk stijgend volgt naar de laatste pas voor de afdaling naar zee. Hier ben je in Liguria. Hoe meer je daalt, hoe meer je de warmte tegemoet gaat. Beneden aan zee ligt Albenga, een mooi stadje met een oude kern van kleine straatjes en steegjes.

Vanaf Albenga kan men langs de kust verder fietsen, of nog een stuk door het rustiger binnenland tot Imperia. De weg langs de kust is druk maar kort na Imperia is er tot voorbij San Remo een zalig fietspad aangelegd over een oude spoorwegbedding die je kilometerslang langs de kust meevoert buiten alle drukte om. Aan het eind is het nog een kilometer of tien voordat je in Ventimiglia komt, het laatste stadje in Italië voor Frankrijk. Vanaf Ventimiglia naar Frankrijk volgt de route de oude kleinere kustweg langs de tuinen van villa Hanbury. Vanaf Menton in Frankrijk klimt de route weer omhoog via de Grande Corniche zodat je neer kan kijken op Monaco. De weg slingert langs de heuvels, met mooie vergezichten over de kust en Alpen in het binnenland, alvorens langdurig af te dalen naar de oude haven van Nice. Na de Promenade des Anglais gaat de weg verder naar het vliegveld of je buigt al eerder rechts af naar het station. De route eindigt bij het vliegveld, maar je kan ook verder met de aansluitende gids van de Provence naar Avignon. Wie stukken langs de kust met de trein wil doen, kan dat makkelijk doen. Over het Franse deel betaal je niets voor de fiets en in Italië is dit een habbekrats.

We hebben door Piemonte ook een lus toegevoegd zodanig dat men een rondreis kan maken door de Monferrato, de Langhe en de rest van Piemonte inclusief de monumentale hoofdstad Turijn. Het meeste van deze rondreis gaat door vlak terrein omgeven door de hoge bergen van de Alpen. Aan de oostzijde heb je wel heuvels. Deze lus zit als bijlage bij de gids. Ook zijn enkele aanvullingen op de hoofdroute in de bijlage verwerkt.


Birsdal
Er is een kortere directe verbinding van Basel naar de Jura richting Bern. Deze gaat door het Birsdal. Een deel verloopt over fietspaden en rustige plattelandsweggetjes maar er is ook een klein deel waarbij je de grote weg op moet. Voordeel is wel dat je de eerste 54 kilometer nauwelijks hoeft te klimmen.
Basel-Birsdal-Berlincourt.pdf


Fietsvervoer
Van Amsterdam naar Basel, maar ook van Brussel naar Basel rijden dagelijks treinen met fietsvervoer (zie ook www.fiets-mee.nl) Vanaf Nice kan men goedkoop vliegen naar Nederland en België. Maar indien men niet van vliegen houdt kan men ook de fiets laten verzenden via Soetens en zelf met de TGV terug. De fiets gaat dan, verzekerd en wel, met een busje terug.
Kijk op: www.fiets-vervoer.nl


Overzichtskaart met afstanden
Overzichtskaart Rivièra met afstanden


Route-gegevens

Fietsroute naar de Rivièra
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 2e druk, 2013 (+ gratis bijlage 2021)
ISBN: 9789077899113
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 112 + 40 pagina's bijlage
Aantal detailkaarten: 62, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 5, schaal varieert

Afstand: 775 km + 210 km lus Piemonte
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, voor de echte zwaardere beklimmingen zoals Col des Rangiers en Simplonpas, zijn korte treintrajecten mogelijk. Indien men alleen de route door Italië volgt van noord naar zuid is de route makkelijk tot gemiddeld.
Richting: Alhoewel de route zo gekozen is dat de meeste hellingen meer geschikt zijn van noord naar zuid, is er ook een compacte routebeschrijving in omgekeerde richting toegevoegd.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 24,50
(+ gratis bijlage 2021)
Als e-book: € 14,95Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar de Rivièra
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Rivièra
Rivièra
Piemonte
Overzichtskaart
Vervoer
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS