Fietsgids: Mooiste fietsroute door Frankrijk naar Parijs
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Reacties


Op deze pagina vindt u een overzicht van de ingezonden reacties. Wilt u zelf een reactie plaatsen? Stuur dan een email naar: reactie@cyclingeurope.nl.

Hallo, 

Enkele jaren geleden vatte ik het plan op om van mijn voordeur naar alle hoofdsteden van de (Belgische) buurlanden te fietsen. De laatste fietstocht in het rijtje was deze naar Parijs. We volgden grotendeels de Benjaminse waar we ergens rond Tienen op inpikten. 
 
Het werd een mooie reis op een prachtige route. Heel erg bedankt daarvoor.
Ons verslag van de tocht kan je vinden op https://www.caersbart.be/bikepacking/fietsen-naar-parijs/.
 
Vriendelijke groeten, Bart
 
Afgelopen mei hebben wij de route Parijs - Eindhoven gefietst van "Benjaminse".
Mooie route, geweldig genoten.
Arie en Margreet
 
Dag Paul,
 
Wij (Alix en ik) hebben al enkele jaren de traditie om er in de zomer met onze (stads)fietsen en tent op uit te trekken. We vertrekken altijd vanuit het Leuvense en gingen al enkele keren voor de klassieke driehoek Maastricht-Aken-Luik. Dit jaar wilden we echter iets nieuws proberen en na de positieve verhalen die we van vrienden over uw boek hoorden besloten we naar Parijs te gaan. Het fietsen aan de hand van een boek en kaartjes was nieuw voor ons (tot dan toe deden we voornamelijk knooppunten + Ravel) maar het was echt een leuk avontuur! Met deze mail willen we u dan ook graag bedanken en wat leuke foto's doorsturen van onderweg (zoals u aangeeft op de flap van het boekje). 
 
We merkten onderweg ook enkele veranderde wegsituaties op en geven deze ook graag mee voor indien u de laatste stand van zaken ergens publiceert. Wij deelden het traject (vanuit Leuven centrum) als volgt in:
 
DAG 1: Leuven - Hermeton-sur-Meuse 
- zoals u ondertussen waarschijnlijk wel weet is de fietssnelweg tussen Leuven en Tienen geopend (en hij fietst -om het in uw woorden te zeggen- als een trein)
 
overnachting: bivakzone Hermeton-sur-Meuse
- wij hadden op voorhand online gereserveerd maar dit is absoluut niet noodzakelijk
- degelijke bivakzone aan een beekje, verder echter geen voorzieningen
 
DAG 2: Hermeton-sur-Meuse - Marcy-sous-Marle
- tussen Dinant en de grensovergang is de Ravelweg onderbroken (we herinneren ons niet exact meer waar). Men moet hier de grote autobaan volgen naar rechts (hier = waar het ravelpad stopt). Een toevallige voorbijganger zag dat we op zoek waren naar aanduidingen en hielp ons gelukkig, anders hadden we hier wel even vast gestaan. Vanaf het eerste rondpunt staat de omleiding verder aangegeven.
- Ter hoogte van Marle is de brug over de Vilpoin onderbroken (de werf-plakkaten geven aan tot augustus 2024). Dit staat echter nergens op voorhand aangegeven en ook een officiële omleiding ontbreekt. De enige mogelijkheid om in Marle te geraken leek twee dorpen terug te fietsen en de rivier in Rogny over te steken. Met de hulp van een lokale bewoner ontdekten we een sluipweg langs een verlaten industriële site (indien u dit zou willen opnemen in een volgende uitgave kunnen we deze route wel verder specificeren).(ik wacht wel tot in augustus 2024 de werken klaar zijn, PB)
 
- uitgebaat door een gepensioneerd avonturier en zo voelt de camping ook 
- De nodige voorzieningen (sanitair, binnenruimte om te eten, elektriciteit) zijn er, maar alles is basic
 
DAG 3: Marcy-sous-Marle - Pierrefonds
- de weg is duidelijk en gemakkelijk te volgen tussen de verschillende kleine dorpjes. 
overnachting: camping et Hébergements Insolites Le Coeur de la Forêt
- top camping, heel vriendelijke uitbater, goed sanitair en eet- en drinkgelegenheid
 
DAG 4: Pierrefonds - Parijs
overnachting: backpackers hostel St.-Christopher
- goede locatie, vlakbij de route
- wij sliepen op een individuele kamer en mochten onze fietsen mee op de kamer nemen
 
VERVOER PARIJS - LEUVEN:
- wij namen de flixbus Paris Bercy-Seine - Brussel Zuid en van daar de trein (heel goedkoop en vlot)
 
veel groetjes,
 
Alix & Jorinde 

Marc en Alice hebben weer nieuwe filmpjes gemaakt van hun fietsreizen. Dit keer naar Parijs via mijn route.
https://youtu.be/HFvnnYqhMRQ


Beste Paul,

Wij zijn nu een weekje terug van onze fietsreis naar Parijs met ons gezin met dochter van 9. Wij 2 op een tandem en mijn vrouw solo. Ik wil je in ieder geval hartelijk bedanken voor het werk van jaren waar we mochten van genieten. Ik heb vooral gereden op de garmin via gpx. Dit werkte perfect. We hadden ook jou boekje gekocht en dat was een leuke aanvulling. Enkele bemerkingen van dingen die we onderweg tegenkwamen:
Voor Dinant moesten we even van de kanaalkant weg ergens aan het kasteel van Freyr. Daar was de te volgen weg afgesloten. Ik heb dan zelf de weg even herbekeken. Geen probleem maar dit was een beetje om via een stijle klim. Maar wel mooi ook. (foto bijgevoegd inbijlage met plaats van versperring, er staat gewoon een poort die dicht is.) Ook kwamen we nog op enkele bospaadjes die dichtgegroeid waren. Ze stonden garant voor enkele hylarische taferelen (en wat netelprikkels) Het hotel “entre Nous” is ondertussen overgenomen door vriendelijke Nederlanders die er volop in investeren. Ze bieden een goed bed zoals beschreven. De keuken is gewoon, goed, maar wat pover voor kinderen. De weg naar Rozoy is zeer mooi, maar wij zouden de omweg ernaar niet meer nemen en voor de kerkenroute uit het boekje kiezen. De camping in Laon is ook geweldig alsook die in Pierrefonds. Pierrefonds vonden wij echt een topper, om zeker te stoppen met een uitmuntend zeer sfeervol Italiaans restaurant (Castello) aan de oever van het meer. Voor Parijs hebben de nog gelogeerd in Ferme de L’Abbaye in Juilly. Een aanrader voor een laatste stop voor Parijs. Van daar was het nog een 40 km. Perfect. De boerderij wordt de komende jaren compleet onder handen genomen en gerenoveerd. We hadden er in ieder geval een prachtige kamer met dakterras. Super. Binnenrijden in Parijs was ook grandioos, ik had de rit een beetje verlegd omdat de Notre Dame er niet bepaald goed bijligt. We reden binnen aan het Louvre waar we direct op de fietsboulevard konden rijden richting Place de la Concorde. Het eerste zicht van onze dochter op de Eiffeltoren was super. Onze bagage werd netjes terug naar België gebracht met care4luggage. Echt topservice.
Zo Paul, dit was mijn verslagje,
Ik voeg er nog een link bij van onze aankomst in Parijs: https://youtu.be/6VlGGyH_xIM
Ik voeg er ook de link van ons fotoalbum bij moest het je interesseren. https://photos.app.goo.gl/6sdQ4qnqVazZoe4a9
Dank je wel, het was een zeer fijne reis.

Mvg,
Marc Jaspers
Noor en Kristel


Dag Paul,

Ik ben vorige week (26-30 juli 2022 toevoegen) in mijn eentje in vier dagen van Breda, via Leuven, naar Parijs gefietst (588 km) met jouw boekje in mijn fietstas en de route op mijn Garmin. Ik heb soms afgezien vanwege de beperkte terrasjes/koffie/winkelmogelijkheden; vrij veel in het boekje genoemde opties waren helaas gesloten, maar ik heb met name genoten van de mooie uitzichten, graan- en zonnebloemvelden, de bospaadjes en kastelen, de rotsen langs de Maas en natuurlijk van Parijs. Het is een trip om nooit te vergeten!Dank en groet, Cindy


Beste mensen van uitgeverij Benjaminse,

Gisteren teruggekomen van de fietstocht naar Parijs via jullie route. Fantastische ervaring. De voorbereiding met jullie boekje was al heerlijk. Je ziet als het ware de route voor je verschijnen. Etappes bepalen, slaapplekken zoeken, mooie plekken langs de route noteren.

In 6 etappes ben ik van Amsterdam naar de Arc de Triomphe gereden, met racefiets. Dat kan goed, soms moet je even een paar honderd meter van de fiets af. En uiteraard heb ik jullie aanwijzingen en gps gevolgd, als er iets stond over onverhard heb ik het alternatief genomen, zoals via Signy-le-Petit. Vanaf Chimay zijn er best aardig wat korte maar pittige klimmetjes. Handig om de krachten te verdelen en ook bij de verdeling in etappes hier rekening mee te houden.

Via Tilburg ben ik bij Diest op jullie route gekomen. Tweede overnachting in Tienen, (koeimet). Dan naar Namur en langs de Maas naar Dinant, schitterende route. Overnacht in Givet, ietsje van de route af (airbnb). De vierde etappe naar Chaourse, de B&B Les relais des 4 vents, is eenvoudig, ook qua stijl, maar prima en niet duur. De mensen zijn erg aardig en ze hebben er ook table d'hôtes. Mag best in jullie boekje. Gewoon even mailen. Vijfde etappe via Laon (echt schitterende kathedraal) naar St. Jean-aux-Bois. De Jardin de St-Jean-aux-Bois is echt een aanrader. Wat een heerlijke plek om tot rust te komen en wat een mooie tuin. En dan de laatste etappe grotendeels langs de Ourcq, erg mooi, en dan de stad in. Een geweldige ervaring. Goed kijken en beetje brutaal zijn en dan is het goed te doen. Wat is Parijs fietsvriendelijk geworden.

Terug ben ik grotendeels met de trein gegaan: naar Maubeuge en vandaar gefietst naar Charleroi. Daar de trein naar Antwerpen en vervolgens naar Amsterdam. Fietsen langs de Sambre is echt schitterend maar de laatste kilometers voor Charleroi zijn een ramp: 2 kalkfabrieken (oid) zijn daar rondom het fietspad gevestigd en als je niet afstapt zoals ik, zit je fiets direct helemaal onder... Met water uit de Sambre heb ik alles maar weer zo'n beetje schoongespoeld...

Maar verder was het een prachtige route, goede fietspaden, indrukwekkende natuur, mooie dorpjes en steden, kastelen, rotsen en kerken. Heel erg bedankt voor de mooie beschrijvingen.

Edgar


26 Augustus 2019
Claye.

Heet, mooi plekje waar de vrouwenfietsgroep juist opbreekt. “Zadelpijn?” vraag ik “Nee, daar zijn wij niet sjiek genoeg voor!” in iets van Twents of zo. Bankje bij sluis aan kanaal. Er is een telefoon blijven liggen, die anderen meenemen. Ik denk na, geen zin meer in de berg op, heet! dus? Langs het kanaal een fietspad, de Michelin erbij, ja, verdomd dat moet aansluiten op de kanaal route naar P. Vraag fietser met trimster en ja: “Paris? Oui, tout droit!” Kijk, dat wil ik horen. Ga ik proberen. ’t Is nog vroeg genoeg en nog 30 km, moet lukken. Beste route, nu en dan knoestig en keien maar ook asfalt etc. Rustig, bomen, niet te heet, gaat lekker. Als maar door, soms oversteken. En hoe ga ik dat doen in P.? Gare du Nord, maar ik heb de aanvullingen nog. Rustmoment, aanvullingen erbij, niet helemaal het kanaal afrijden maar bij Pontin eraf, kruispunt schuin en dan hotel, prima. ’t Wordt drukker maar je merkt nog weinig van de stad. Hier moet t zijn, afslaan, kruispunt, schuin, verdomd: Hotel Royal Pontin. Terrasje voor de deur met wat de patron blijkt te zijn. Die is niet happig en al helemaal niet als ik m’n fiets ook binnen wil. Aan de lantaarn, beduidt hij. “Ca ira, on les pendra, les aristocrats, a la lanterne, mais NON mon velo!” citeer ik de franse revolutie. Er is tenslotte nòg een hotel, ff terug! Ik vertel dat ik hem op I-net gevonden heb en lees het hem, spontane vertaling!, voor! Nou dan kan t allemaal wèl, mooi rustige kamer aan de achterkant, peertje ah plafond, koelkast en magnetron, 1e verdieping, gladde betegelde trap etc echt frans! € 45.— incl. ontbijt, ik ben onderdak. Ik ben ER! Zeer tevreden eten bij de brug, leuk daar en lekker!

J.S. Ridderbos


Wij zijn ondertussen aangekomen in Parijs via uw route. Bedankt voor het werk want het is prachtig.


Beste Paul,

Altijd, waar ik ze ook zag, had ik zo'n bewondering voor de mensen met de tassen op hun fiets, op reis, onderweg. Het moest wel als ultieme vrijheid voelen om op de fiets te reizen. Zo had ik mij voorgenomen het eens te doen. Deze winter een dag geprikt in mijn agenda om te vertrekken. Maandag 15 april, naar Parijs. Ik had jullie routeboek besteld, omdat dat de mooiste route scheen te wezen en niets was minder waar. Waanzinnig. Als Nederlander zijn we allemaal fietsers, maar een echte getrainde fietser ben ik niet dus met wat tips (goed blijven eten, goede fietsbroek) was ik erg blij onderweg. De route die jullie hebben uitgezet is adembenemend, bijzonder en prachtig. Iets waarvoor ik jullie heel erg dankbaar ben. Mijn eerste fietsreis was de mooiste reis van mijn leven (tot nu toe) dankzij jullie routeboek. En nu ben ik verslaafd. Fietsen is vrijheid, één worden met je omgeving. Alles ruiken, voelen en ervaren onderweg. Mijn fiets en ik zijn beste vrienden geworden. Ik ben een dag thuis en kan nu al niet wachten op de volgende reis, want jullie hebben nog een hoop andere mooie routes. Het gaat tenslotte niet om de bestemming, maar om de reis ernaartoe.Dankjulliewel.

Groet,
Rona Mosterd


Bedankt voor het maken van het boekje fietsen naar Parijs.
Ik heb met mn zoontje een superweek gehad!Groetjes, Robbie Höll


Beste mijnheer Benjaminse,

We zitten nog vol van de reis. Twee zestigplussers op trekkingfietsen, even afzien en doorzetten. Ik ben soms even afgestapt, mijn man lukte het zelfs om naar Coucy te fietsen! We hebben trouwens gebruik gemaakt van de Flixbus vanaf Eindhoven rechtstreeks naar Parijs Bercy, 2 personen, 2 fietsen, panoramaplaatsen voor 60 euro! Overnacht in hotel Claret waar de fietsen binnen mochten staan!

Het was geweldig, Annemiek


Dag Paul,

Samen met een collega ben ik van 14 t/m 20 juni in 2018 van Maastricht naar Parijs gefietst! We hebben hier een sponsortocht van gemaakt en zodoende 2.000 euro opgehaald voor het Adamas Inloophuis in Nieuw Vennep. ( Het Adamas Inloophuis biedt mensen met kanker en hun naasten ondersteuning in de vorm van een luisterend oor, informatievoorziening, lotgenotencontact, activiteiten en workshops.) Het was een prachtige route met onderweg veel mooie uitzichten, oude dorpjes en ander vermaak! Ik heb van de tocht een compilatiefilm gemaakt. Deze is HIER te vinden.

Bedankt voor het uitzetten van deze route!

Met vriendelijke groet,
Niels Krijgsman


Beste,

Wij hebben de afgelopen 4 dagen de route van Leuven naar Parijs gereden.
We hebben ervan genoten!

Peter


Hallo,

Samen met mijn dochter heb ik deze fietstocht naar Parijs gefietst. In een woord: geweldig! We hebben vaker gevloekt en gezweet dan op de plaatjes, maar ook veel vaker gefloten. Het was voor ons de eerste keer dat we een lange afstandstocht fietsten, maar het is uitstekend bevallen. De omschrijvingen in het boekje zijn heel erg duidelijk. En als er toch twijfel was, keken we even op de gps. Bij het vertrekken vanaf camping Laon, konden wij niet via het bospad vertrekken. Er staat een hek tussen de weg en de camping.

Met vriendelijke groet,
Joke van Blitterswijk


Hoi,

Beste Paul,

Afgelopen week heb ik je route gereden naar Parijs. Vanuit Breda, dus iets later ingehaakt op het traject, ongeveer bij Tienen.

Ik heb met volle teugen genoten van de heerlijke tocht! Je route is duidelijk, veilig en laat mooie stukjes België en Frankrijk zien. Ook de beschrijving in het boekje is interessant en leuk. Samen is het een prima basis. Met de gastvrijheid en interesse van de mensen op de route (inwoners, andere fietsers en eigenaars van de B&B’s) vormt het een raamwerk waar je zelf weinig meer aan toe hoeft te voegen. Behalve trappen natuurlijk...

Voor mij de eerste keer op fietsreis, maar het smaakt naar meer. Ik zit te denken aan Zürich, München of Genève, maar als je goede suggesties hebt...ik hou me aanbevolen!

In de bijlage wat foto’s van mijn tocht. Genoeg verhalen natuurlijk, maar ook twee aanbevelingen: op het grasveld voor Abbaye de Chaalis is het heerlijk lunchen (in de dorpjes ervoor wat water, stokbrood en kaas inslaan) en zet in Parijs je fietsnavigatie uit. Er is teveel te zien en om op te letten...Dank voor de inspiratie, uitleg en beschrijving. Het was heerlijk.
Joost


Beste Paul,

Deze week ben ik aan de hand van jouw route van Eindhoven naar Parijs gefietst. Vooral het stuk tussen Namen en St. Michel was mooi. Laon is een heel bijzonder stadje, en het stuk na Laon zo werkelijk prachtig! Dank daarvoor.
Nu weer thuis, nagenieten en dromen van de volgende trip!

Groet!
Mylène


Geachte heer Benjaminse,

Wij zijn medio mei vertrokken vanuit Heerenveen naar Parijs en hebben uw boekje gevolgd vanaf Dinant en genoten van de tocht, vergezeld door duizenden vogels zijn we door de Franse bossen gefietst, jammer dat daar weinig uitspanningen zijn en de dorpen zijn leeggelopen. De laatste 40 km naar Laon waren prachtig door de koolzaadvelden die nu nog in bloei stonden. En de intocht in Parijs was geweldig, We waren al een aantal malen in Parijs geweest, zodat het doel niet alleen Parijs was maar juist de tocht daar naar toe, een wens van mijn vrouw die het leuk vond haar 70ste verjaardag zo te vieren.

Wij kunnen u...
Hotel Prince Albert Louvre
5 rue Saint Hyacinthe, 75001 Parijs
Tel +33 (0) 1 42 61 58 36
...van harte aanbevelen, centraal gelegen en voor 110,00 euro per nacht voor een prima 2 persoonsnamen. Nogmaals onze dank voor de prettige beschrijving van de tocht en U moet de groeten hebben van een B en B uitbater uit Pierrefonds want die kende U persoonlijk.

Met vriendelijke groet,
Ron en Gertie Westera.
Heerenveen


Hoi,

Wij fietsten van Maastricht naar Parijs in zeven dagen, op onze gewone fietsen met de jongste (10) op een aanhangfiets. En dat ging eigenlijk prima; weinig regen gelukkig, alleen wat koud om lekker even te pauzeren.

Via Airbnb vonden we in Zuid-België nog een overnachtingsplekje bij Les etangs gourmands, een prachtige plek en omdat het restaurant dicht was, helemaal privé voor ons (www.lesetangsgourmands.be/services-restaurant-chimay). Een aanrader.

De routebeschrijving was heel duidelijk.

Terug met de trein was wel een avontuur met zoveel fietsen; daar hebben niet alle treinen plek voor. :-)Groeten,
Daniëlle


Hallo mijnheer Benjaminse,

We hebben ons "retourtje Parijs" verhaal - uit 2013 alweer - op een nieuwe plek ondergebracht. Misschien is er nog iemand die het wil lezen? Hier alleszins de nieuwe stek: stijnenmietgaanfietsen.blogspot.be/2013/08/retourtje-parijs-augustus-2013.html

Stijn en Miet Caubergs-Lenaerts


Beste Paul,

Deze zomer zijn wij op onze tandem van Rosmalen naar Parijs gefietst. Een hele uitdaging voor 2 mensen die nauwelijks fietsen in het dagelijkse leven! De zadelpijn viel de eerste dagen dan ook echt niet mee, maar het voldane gevoel na een dag fietsen overheerste dat dan weer. We fietsten gemiddeld 65 km per dag, iets meer dan gepland vanwege veel fietsenpech en de daardoor verloren fietsuren. We hebben door veel regenbuien gefietst, veel verlaten dorpjes zonder terrasjes, supermarkten en campings gezien, maar ook veel leuke en behulpzame mensen ontmoet.

Met name de eigenaresse van het B&B Chambre d'hôte in Orrouy, zo'n 90 km voor Parijs. Daar strandden we met een kapotte binnen- en buitenband en dachten we de tocht niet meer fietsend te kunnen volbrengen met de dichtsbijzijnde fietsenmaker op 65 km afstand volgens Google. Toen we aankwamen bij het B&B pakte de eigenaresse direct het telefoonboek, maar bleken alle fietsenmakers op vakantie (augustus = Frankrijk op vakantie). Gelukkig was haar man ook nog de burgemeester en kon hij iemand contacten die met zijn busje naar ons kwam (!), om daarin de fiets te maken. Wat waren we blij! Voor maar €30,- kon de tocht toch nog volbracht worden. Daarom hierbij zijn telefoonnummer, voor iedereen die in de omgeving van St. Sauveur fietsenpech heeft: 0344381211 en 0664721727. Deze man is de held van onze vakantie geworden en nu kijken we uit naar ons volgende fietsavontuur op de tandem.

In de bijlage nog 3 foto's van het avontuur. Bedankt voor de grote bijdrage aan onze eerste fietsvakantie!Groeten,
Stijn van der Heijden & Jolien Uijenkruijer


Beste Paul,

We zijn net terug uit Parijs. Werkelijk een supertocht! En het weer werkte ook mee: we hebben de regenkleding ingepakt kunnen laten. We raden de tocht iedereen aan. Zelf hebben we de tocht gereden met een stadsfiets en een elektrische fiets in etappes van ca 70 km per dag. Dat ging uitstekend. Nogmaals dank voor de geweldige afwisselende route.René en Cris


Beste meneer Benjaminse,

Hartelijk dank voor deze mooie route. Wij hebben deze in 2 dagen gereden als voorbereiding op een andere lange afstands wedstrijd. We hebben genoten van de autoluwe en mooie wegen en paden. We hebben ons geen moment verveeld. Deze route is prima te doen op een racefiets met anti-lek banden.


Beste,

Mijn vriendin en ik zijn in september 2015 naar Parijs gefietst, gegidst door uw boekje. We wouden u graag een (late) bedankingsmail sturen. Wij zijn gestart van het plan om naar Parijs te fietsen en zijn zeer blij dat we op uw website zijn gestuit in de zoektocht naar een weg om te volgen.

We hebben de tocht (Leuven-Parijs) in 6 dagen gedaan. Dat was voor ons achteraf gezien een goed tempo. Zo hadden we elke dag tijd om rustig onze tent op te zetten en af te breken, om eten te maken, en bleef het nog altijd vakantie. We hebben handig gebruik gemaakt van de campings die in uw boekje vermeld staan. Alleen de laatste nacht waren we wat avontuurlijker en hebben we ergens op een wild stuk gras gekampeerd. We zijn heel positief over de reis, mede dankzij het uitblijven van materiaalpech en het goede weer (hoe dichter bij Parijs, hoe beter), deels natuurlijk ook omdat we een duidelijke route konden volgen, die bijna altijd aangenaam fietsen was. Misschien hebt u van hen reeds iets gehoord, maar wij zijn op onze eerste dag een ander koppel tegengekomen. Wat op het eerste zicht een toevallige ontmoeting leek, bleek achteraf niet zo te zijn. Na die eerste ontmoeting hebben we ze nog 5 maal gezien, waarbij we 3 nachten op dezelfde camping hebben geslapen. Leuk om te zien dat 2 koppels hetzelfde plan kunnen hebben, ondanks het leeftijdsverschil. Na 466 kilometer fietsen, hebben we hard genoten van Parijs zelf. Hoe het ander koppel Parijs heeft ervaren, zijn we echter nooit te weten gekomen. Misschien komen we ze ooit nog eens tegen, waarbij ze dan over hun ervaring in de stad der liefde kunnen vertellen.

Er zullen misschien mensen zijn die in het verleden hun eventuele ongemakken onderweg aan u hebben meegedeeld. Desondanks het feit dat wij eigenlijk geen ongemakken op zich hebben ervaren (buiten misschien een pijnlijk achterwerk), hebben wij toch enkele puntjes aan te merken die in de toekomst misschien een verbeterende of bevorderende functie kunnen hebben. Zo hebben wij op reis soms wat moeten puzzelen om een supermarkt te vinden. Deze stonden wel vermeld in de tekstgedeelten, maar het zou misschien handig zijn moesten ze ook aangeduid zijn op de kaartjes. Hiernaast hebben we ook eens een probleem gehad met een telefoonnummer dat niet meer up to date was. We hebben toen aangeklopt bij het dichtstbijzijnde huis, waarbij we het correcte nummer op het internet hebben gevonden.

In bijlage vindt u nog enkele foto's.

Met vriendelijke groeten,
Steven Dobbelaere en Manda Wilson
Jaap en zijn zoon Stijn van 7 zijn op de fiets naar Parijs gegaan en hebben daar een filmpje van gemaakt. Het plezier spat er van af. Harstikke leuk. Geweldig filmpje.

"Het was een bijzondere ervaring een onvergetelijke tocht. De navigatie liet ons al snel in de steek en die hadden we ook niet nodig want het boek "fietsen naar Parijs" is toegankelijk en makkelijk beschreven en mijn zoontje werd de nieuwe navigator.Een geweldige vakantie beleven met je kinderen ga dan fietsen naar Parijs. Op youtube kan je ons filmpje zien van onze ervaringen en de 10 campings die wij bezocht hebben."
Dag Paul,

Ik ben net terug (23 okt 2015) van onze fietstocht van Parijs naar Maastricht samen met mijn zoon van 11. In 6 dagen hebben we de tocht volbracht op onze (zware) stadsfietsen. Een geweldige ervaring. Het weer zat mee; windstil, niet heel koud, wel veel bewolking en mist in de morgen. Een mooie route, met rustige wegen en goede fietspaden. Het enige minpuntje vonden we het onverharde pad langs de Ourthe tussen Comblain Fairon en Comblain la Tour. Dit is echt een mountainbike route met veel stenen en boomstronken en spekglad. We moesten stukken lopen. Verder was de beschrijving van de route andersom vaak goed en voldoende. Op de twijfelstukken bood onze GPS uitkomst. De 'lelijke route' was tussen Luik en Eijsden ook echt lelijk, volgende keer gaan we voor mooi. We hadden niets gereserveerd van te voren en belden ter plekke voor een slaapplaats. Hoewel er wel wat vol zat was het goed te doen (Orrouy, Laon, Bourlers, Dinant, Esneux). Wel waren veel restaurantjes en winkels al gesloten in deze periode waardoor we het een enkele keer met noedels uit een pakje op de kamer moesten doen. Met weinig voorbereiding en met het boekje en de GPS was het een prachtige ervaring.

Joep en Birgitte
Het was genieten, ondanks het slechte weer in het begin. (3 dagen regen en wind tegen!)


Beste Paul,

Mijn broer en ik zijn in juli in 7 dagen naar Parijs gefietst aan de hand van jouw boek “Fietsen naar Parijs”. Het was een onvergetelijke tocht. Het weer was goed en het boek was echt fantastisch. Echt alles klopte. Namens ons tweeën bedankt. Ook de GPS-track was uitstekend. De fietsers die we zagen (6 groepen van 2 tot 5 personen en 1 individuele fietser) hadden allemaal jouw boek op het fietsstuur! Terug met de trein in ruim 6 uur.

Groet van Klaas en Johan


Beste mensen,

Wij hebben afgelopen week de route naar Parijs gefietst vanuit mijn woonplaats Amerongen. Bij Giersbergen in de Loonse en Drunense Duinen kwamen wij op de aanlooproute, die wij volgden via Tilburg tot aan Leuven. Daar de route naar Parijs opgepakt. Dit vinden wij een mooie route vanuit midden Nederland, omdat je oa over enkele voormalige spoorlijntjes (waaronder het Bels Lijntje) gaat en door de mooie stad Leuven. Overigens is ook het gedeelte tussen Wamel en Rossum over de dijk (autoluwe wegen en fietspad) heel mooi.

Goed nieuws: bij Turnhout is aan het eind van het Bels Lijntje een fietsbrug over het kanaal aangelegd, met aansluitend een fietspad langs de westkant van het spoor, dat doorloopt tot bij het station (sluit aan op de Hollandsestraat), vanwaar je zo het centrum in kunt fietsen. Je hoeft dus niet meer het rondje te maken via de Kon. Elizabethlei. Je kunt nu in feite gewoon helemaal langs het spoor Turnhout door (voor het station ga je naar de andere kant van het spoor).

Onze tips voor fijnproevers:
Leuven: een keur aan restaurantjes in de Muntstraat in het oude centrum.

Namen: Fenêtre sur Cour, Rue du Président. Mooi statig pand met een binnenpleintje waar je in een serre zit te eten, heel sfeervol. Het eten is prima.

Waulsort: Piepklein dorpje aan de Maas 10 km onder Dinant waar we hebben geslapen bij Vrienden op de Fiets. Onze gastheer wees ons een bijzonder restaurant, Villa 1900, heel apart. Alles is biologisch. Dit moet je echt weten, want het ligt nogal verscholen. Vanaf de Maasoever vlakbij het pontje loop/fiets je de Rue de la Chaussee in. Na ca. 50 m vind je het aan je linkerhand, vlak nadat je een oud spoortraject (waar geen rails meer liggen) bent gekruist. Het is niet de rode villa aan de straat, maar het ligt daar achter.

Pierrefonds: Het restaurant in de straat van de camping is verdwenen. Wij hebben heerlijk gegeten bij de Auberge Au Blés d‘Or, in het straatje naar het kasteel, Rue Napoléon. Aardige bediening en redelijk geprijsd.

Parijs: Wij hebben heerlijk gegeten op het Place sainte Catherine vlak bij het Place des Vosges. Gezellig knus pleintje met 4 eettentjes. Wij aten bij La Terrasse, lekker eten en niet te duur.

Vriendelijke groeten,
Evert Verweij


Dag Paul,

Wij zijn nu enkele dagen terug van onze fietsreis naar Parijs en wij zijn nog steeds aan het nagenieten. Wat een prachtige, afwisselende route over mooie en vooral rustige wegen! Een zeer mooie reisgids trouwens met heel duidelijke kaarten. Ik had voor de zekerheid nog kaarten van IGN gekocht, maar die heb ik eigenlijk niet nodig gehad. Voor de terugreis hebben we jouw raad gevolgd een de trein naar Maubeuge genomen. Het was nipt, maar de tandem kon net in het fietscompartiment. Nadien in België was er plaats genoeg. We zijn (stiekem) al aan het kijken naar een route voor volgend jaar.

Hartelijke groeten


Van 6 to 13 juli zijn wij van Maarssen naar Parijs gefietst. We hebben genoten van de prachtige route met al zijn uitzichten en landschappen, het fietspad langs de Maas, Laon met zijn kathedraal die je al van 30 km ver ziet afsteken, Pierrefonds met zijn sprookjeskasteel, de roofvogels boven de landerijen, de vinken in de bossen en de tsjirpende veldleeuwerikken in de graanvelden. Overnachtingen in Veldhoven (familie), Diest (hotel), Namen (hotel), Boussu-en-Fagne (B&B op een kasteeltje), Laon (appartement), Pierrefonds (B&B op een kasteeltje) en Parijs (hotel).

Jur & Agnes Schuurman


Beste Paul,

Wij hebben de route van Parijs terug gefietst naar Nederland. Erg genoten en heel afwisselend. Een echte aanrader! Verslag van onze trip is te lezen op parijsoirschot.blogspot.nl

Groeten,
Jacqueline en Eric


Hoi

We hebben erg genoten van onze fietsreis naar Parijs de afgelopen week. Naast het boekje hadden we veel gemak van de garmin navigatie.

Hartelijke bedankt,
Sander


Werner Broos, Leraar L.O. Sancta Maria school in Aarschot is nu de tweede keer met 27 leerlingen van 15-16 jaar in vijf dagen naar Parijs gefietst. Opnieuw een reuze ervaring!
Hoi,

Ik ben met mijn zoon van 9 ( bijna 10 ) tijdens de eerste week van het Paasverlof gaan fietsen van het Attomium ( Brussel ) tot de Eiffeltoren ( Parijs ). Vanaf Hoegaarden pikten we in op de route beschreven in uw gids. Wij hadden de gids mee als backup en gebruikten hoofdzakelijk de fiets GPS. Wij hebben er 7 dagen over gefietst maar ik zou de laatste rit van 87 km opsplitsen in 2. De tocht is zeer kindvriendelijk in die zin dat er super weinig verkeer is. Hier en daar zijn er beklimmingen maar na 5 min recupereren op de top is het weer genieten. Al onze B&B’s waren top.

Het beeldverslag en meer info kan je vinden op www.demeyst.com/brusselparijs

Voor ons was het de eerste grote fietsreis en een superleuk vader-zoon moment. Ik ben nog steeds aan het nagenieten.

Vriendelijke groeten,
Peter De Meyst
Zottegem ( België )


Beste
Ik ben met mijn dochter van 12 vorige week naar Parijs gefietst, natuurlijk met jouw gids. We hadden ideale omstandigheden en het was een prachtige tocht.


Hoi Paul

Bedankt voor de geweldig mooie route Eindhoven Parijs, afgelopen zondag 5 Oktober aangefietst en woensdag 8 Oktober in Parijs aangekomen. Ondanks het vele slechte weer heel fijn gefietst Beter had ik het in september kunnen doen nu waren ze mais aan het afhalen en de natte klei die de tractoren achterlaten op de landwegen hoopte zich op tussen spatbord en band. Maar verder was het super.

Gr Tonn van Alphen
Beste Paul,

Ik heb, in m’n uppie, de afgelopen week de route volbracht van Eindhoven naar Parijs. Omdat ik in Veenendaal woon, ben ik van daaruit vertrokken, per mountainbike; heb uiteindelijk 680km gefietst (6 dagen onderweg, redelijk rustig tempo); zie mijn ‘selfie’ op het plein voor de NotreDame. En mijn mooiste foto (genomen, net bezuiden Dinant, aan de ‘Meuse’).Met vriendelijke groet,
Luit Saathof
Veenendaal


Beste Paul,

In juli 2014 met gezin (dochter van 9, zoon van 11 en mijn vriendin) vanuit Maastricht naar Parijs gefietst. Sommige stukken waren zwaar voor de wat minder getrainde familieleden, maar aan het eind overheerste de voldoening. Mooie route, weinig tot geen autoverkeer en vooral het fietsen in hartje Parijs was (ook buiten de route) prima te doen. 1e dag gekampeerd "Les Murets" in Esneux, 2e dag camping Vilatoile" in Anseremmes, 3e dag camping "du Pavillion" in Neuville aux Joutes. 4e dag hebben we ons heerlijk laten verwennen in Chateau de Clermonts les Fermes. 5e dag camping "Les etangs du moulin" in Suzy. 6e dag camping "Coeur de la Foret" in Pierrefonds. 7e dag hotel Le Vert Galant in Villepinte (voorstad van Parijs), op dag 8 hotel naast de Eiffeltoren en op dag 9 een hotel in de buurt van het "Gare du Nord". Dag 10 terug met de trein van 10.37 naar Maubeuge,13km fietsen naar Erquelinnes, via Charleroi en Luik om 18.00 uur weer terug in Maastricht. Complimenten voor de leuke beschrijving, mooie route & website.

Groeten Marco


Begin augustus van Eindhoven naar Parijs gereden. Heb er ongeveer 4,5 dag over gedaan. Een erg mooie route met verbazingwekkend weinig verkeer! Persoonlijk worstelde ik nogal met de routekaarten in voornamelijk de Franse delen en reed meerdere malen verkeerd. Tip: goed lezen en bij twijfel meteen de weg vragen. Een GPS apparaat met vooraf de ingeladen route is denk ik de beste oplossing. Zo kun je voluit genieten van de omgeving i.p.v. zoeken naar de weg.

Vanuit Parijs heb ik de TGV gepakt vanuit Gare Du Nord naar Lille en daarna naar Antwerpen Centraal. Na het aanspreken van de vriendelijke conducteur kon ik mijn fiets verticaal ophangen in een afgesloten compartiment.

Bijgevoegd een foto van een everzwijn met een "pyjama" (big) die ik spotte nadat ik 's ochtends uit Dinant kwam (in het korenveld aan de rechterkant net voor Château de Freyr).

M. vr. gr,
Bart Luyksgestel
Harrie Jansson (65) is met zijn kleinzoon Gabe van 11 van Parijs terug naar Nederland gefietst. Vrijdag 18 juli jl. zijn we vertrokken uit Parijs en donderdag 24 juli om 14.00 uur waren we thuis. Het was voor ons beiden een onvergetelijke belevenis. Zowel oud als jong kunnen deze route fietsen.
Bedankt voor de fantastische route!
Marco de Vries


Hallo Paul,

Een goede week geleden kwam ik weer terug uit Parijs. Op de oude transportfiets met zo'n rek voorop... een paar onderbroeken mee en hop.

Even buiten Maastricht - als je daar door die grote industrieterreinen fiets- dacht ik wel even "waar ben ik aan begonnen" maar 50/60 kilometer verder werd het landschap heel vriendelijk. Vanaf daar alleen maar mooi weer gehad, wind mee, geen lekke band en aardige mensen ontmoet. Zo bruin als een neger teruggekomen. Het was echt stukken leuker dan ik dacht. Ik zal de trip nooit vergeten.

De routebeschrijving was erg goed. Ik ben een paar keer door niet goed op te letten flink omgefietst. Voor mensen als mij zou je met dikke letters op het boekje moeten zetten: "eerst lezen, dan fietsen!"

Zondagochtend vanuit Enschede naar Maastricht. Donderdagavond (TGV Lille/ Antwerpen/ Rotterdam/ A'foort/ Hengelo/ Enschede) rond middernacht terug. Top, echt een fantastisch avontuur!


Wij hebben met behulp van uw boekje en track een fantastische fietsreis gehad. We fietsten naar Parijs, verbleven 5 nachten, en zijn dan terug gefietst.

Dank voor de route.


Michael Zoutkamp organiseert sinds deze zomer fietsreizen voor jongeren naar Parijs en Barcelona. Indien je meer wil weten over dit leuke initiatief en stichting kan men kijken op: www.fietskamp.eu


Dag mijnheer Benjaminse

Net terug van een retourtje Parijs (Leuven - Parijs - Leuven). De heenreis hebben we met uw boekje gefietst. Knap hoe u die hele tocht lang overal de mooiste wegen en weggetjes hebt gevonden. Voor de variatie zijn we teruggefietst via de "Van Gogh route". En u mag gerust zijn: uw route is beslist de mooiste. Onder meer wegens de route om Parijs binnen te fietsen. Bovendien is de Van Gogh route zwaarder, vooral het stuk door België. U kan desgewenst ons reisverslagje lezen onder volgende link: caubergslenaertsretourtjeparijs.blogspot.be.

Vriendelijke groeten, Stijn en Miet, Werchter, België


Wij hebben genoten van de uitgestippelde route. Wij zijn vertrokken vanuit Antwerpen en hebben aangesloten via Leuven. We waren ingesteld op bivakkeren en kamers/hotels. We hebben dan ook elke nacht een onderkomen gevonden.

Luc en Betty Vlaminckx


We hebben van 20 juli 2013 in 11 dagen naar parijs gefietst via de route van Benjaminse. Met 2 kinderen van resp. 9 en 11 jaar. Het was warm en voor de kinderen in de Ardennen en Noord Frankrijk soms pittig klimmen. Toch was het te doen en het was een van onze beste vakanties. We hebben genoten.

Malin en Peter Beltman


Woensdag met de trein teruggekomen na een prachtige fietstocht naar Parijs. Het treinschema in het boekje klopt nog precies. Van Parijs via Amiens naar Lille Flandre. Fietsen gratis mee, in Amiens genoeg tijd om over te stappen. Op het station van Lille Flandre minder tijd, dus meteen naar het perron 9 gegaan waar de trein naar Oostende klaarstond. Ons gemeld bij de conducteur die aangaf waar we de fietsen konden laten en later in de trein de kaartjes en de fietskaartjes (vijf euro per fiets) verzorgde. In Kortrijk overstappen naar Antwerpen en opnieuw de conducteur aanspreken met vraag waar je de fietsen kunt laten.

Hoteltip: Tweehonderd meter voorbij de 'knip' in het kanaal ligt tegenover metrostation Louis Blanc het gelijknamige hotel dat beter bekend staat als Campanille Gare du Nord. Geweldig hotel met mooie binnentuin en de fietsen veilig in de parkeergarage van het hotel.

Ton


We zijn alweer terug uit Parijs; in iets meer dan 2.5 dag van Dinant naar Parijs gefietst. Als ongeoefende studenten fietsers (één op een stadsfiets), in de warmte hebben we het toch wel wat zwaar gehad. Daar ging het ons om, dus het was super! Hartstikke bedankt voor de route!

Groetjes,
Mieke van Arkel (en Lianne van Sweeden)


1) Dinant bleken 2 adressen geen logies te verstrekken, n.l. Café Ardennais en B&B Franceslato. We zijn bij beide geweest en werden aangekeken of we gek waren. Het lag niet aan ons gebruik van de Franse taal.

2) Op de weg van de B&B in La Tour Genot naar Pierrefonds, bleken de Alba Cottage in Bitry en de Chambre d'hote in Attichy vol te zijn. De volgende slaapgelegenheid is dan Chambre d'hote 'Un air de Campagne' in Couloisy, maar omdat daar geen telefoonnummer vermeld staat, moesten we wel die kant op fietsen om erachter te komen of er plek was. Gelukkig was er plek, niet alleen omdat we genoeg gefietst hadden maar ook omdat dit een fantastische B&B is met de supervriendelijke gastvrouw Virginie, die een super ontbijt serveert. Daarom het verzoek om het telefoonnummer van Chambre d'hote 'Un air de Campagne' in het boek te vermelden: 0033 6 1932 2087.

3) In Attichy is vlak voor je het riviertje oversteekt richting Couloisy aan de rechterkant een Pizzeria waar prima pizza's geserveerd worden.

4) De gesuggereerde detour naar Senlis is inderdaad een aanrader. Hoevaak ben ik deze naam niet op de borden richting Parijs tegengekomen en ik had geen idee wat een leuk stadje dit is.


Hoi Paul,

Ben net terug uit Parijs, ben er naar toe gefietst van uit Sittard in 4 dagen.
Wederom zeer mooie route.

Onderstaande link verwijst naar een foto album.
www.wingeltje.nl/Fietstechniek/Parijs/parijs.html

M.V.G
Marcel wingelaar


Beste Paul,

Dank voor je beschrijving van de route van Parijs naar Eindhoven. Ik heb samen met mijn zoontje van zeven een beetje onbesuisd en onvoorbereid de tocht gemaakt. We zijn begonnen in Parijs omdat we de kans op wind mee zo groot mogelijk wilden maken. Al in Parijs bleek mijn racefietspompje niet te werken op de banden van mijn gewone stadsfiets. Maar al even buiten Parijs vond ik een fietsenmaker die mijn banden op spanning kreeg. Zoals ik al zei dacht ik het te kunnen doen op een gewone stadsfiets. Gewoon van staal, gewoon nul versnellingen, gewoon een bagedrager voorop en achterop en gewoon op beide bagagedragers twee grote fietstassen van de Lidl. Het weerhaakje van de tassen paste niet op de dikke buizen van mijn fiets, dus bij ieder bobbeltje viel er een van de vier tassen van mijn fiets. In Dinant heb ik ze pas vastgetiewrapped. Bovenop de bagagedrager en de fietstassen had ik voor en achter een grote tas waar onder andere kookgerei, slaapzakken, luchtbedden en een tent in zaten. Soms moest ik eerst mijn fiets een kilometer een berg opduwen en daarna mijn zoontje gaan halen. Maar we hebben allebei genoten van iedere minuut en van iedere kilometer. We sliepen 's nachts vaak op campings die je in je boek beschreef, soms vonden we zelf een camping of kampeerden we in de tuin van een Bed and Breakfast. Het weer was over het algemeen vrij goed en we zijn vrijwel niet fout gereden. Ik denk dat dit voor mijn zoontje en voor mij een van de onvergetelijkste vakanties is die we ooit hebben gehad. 527 kilometer in 8 dagen. Één dag hebben we niet gefietst maar een heerlijke boottocht gemaakt bij Dinant. De rest van de dagen fietsten we tussen de 55 en 110 kilometer. Eten kochten we onderweg vaak vers en altijd had ik onderin een tas een reservemaaltijd bij me voor mijn zoontje. Hij fietste op een kleine Batavus Snake met drie versnellingen. Ik had daarvan het stuur aan beide kanten ca. 8 cm ingekort, zodat we elkaar niet zouden kunnen raken bij het naast elkaar rijden. Ook had ik normale banden ipv crossbanden op zijn fiets gezet. Onderweg hebben we gouden mensen mensen ontmoet. Iedereen was ons altijd behulpzaam. Het was 527 km vloeibaar goud.

Dit jaar willen we graag weer een weekje fietsen. We gaan eens even tussen je boeken neuzen waar je ons nu weer heen zal brengen. Waarschijnlijk gaan we wel allebei onze fiets en onze spullen aanpassen, zodat we nog iets makkelijker kunnen fietsen.

Heel veel dank voor je boek. Ik hoop dat je beseft dat je veel fietsers de ervaring van hun leven geeft.

Hartelijke groet,
Pieter Jouke


Beste Paul,

Iets meer dan een jaar geleden begon ik aan mijn wereldfietsreis. Vanuit Belgie richting Zuidoost-Azie. Eerst volgde ik jou mooie route naar Barcelona, in de Provence schakelde ik over naar je Provenceroute. Een fantastische start van deze tocht, en nog steeds ben ik ervan overtuigd dat er meer mensen zoals jou moeten rondlopen om overal ter wereld fietsroutes op maat aan te bieden. Vanaf Italie had ik al dat idee. Na Frankrijk begon ik je mooie, uitgewerkte routes al te missen :-) Na 18.350 km gefietst te hebben ben ik aangekomen in Phnom Penh, Cambodja. Volgende week neem ik het vliegtuig terug naar Parijs, en van daaruit zal ik terugfietsen via jouw Parijs-route (richting Leuven, Belgie). Deze lange trip begint en eindigt dus met de fijne fietsroutes van Benjaminse. Waarvoor nogmaals dank!

Groet,
Ben Albu
-www.benfietst.be-


Beste Paul,

Begin augustus 2013 heb ik, samen met een vriend, de stoute schoenen aangetrokken. In vijf etappes zijn we van Tilburg naar Parijs gefietst. Met als leidraad het boekje "fietsen naar Parijs" hebben we een ontzettend mooie reis gemaakt en leuke mensen ontmoet. Ons eerste overnachtingsadres (kwam natuurlijk van jullie website) was de B&B Koeimet in Tienen. Deze B&B wil ik graag aanbevelen vanwege de gastvrijheid en hartelijkheid die wij ontvingen van Jenny de Sutter. Twee heerlijke slaapkamer en een ruime huiskamer met uitzicht op de Veemarkt. Een echte aanrader..... en te bereiken op:

Veemarkt 32
B-3300 Tienen
info@koeimet.be
+3216814523

Met vriendelijke groet,

Bernard Kuijpers
Tilburg


Beste Paul,

Wij zijn net terug van onze fietsreis naar Parijs (de eerste echte fietsreis met de kinderen, tot nu toe waren het steeds rondjes die konden worden ingekort). Superroute weer, bedankt voor het opzetten en verspreiden!

Dirk en Linda van Rens
Petran en Jonna


Beste Paul,

Eind juni zijn mijn zus en ik, na eerst 2 dagen in Parijs gefietst te hebben, in 7 dagen van Parijs naar Nederland gefietst.

Geweldige tocht, elke dag 90 km op de klok, het verkeerd rijden en/ of afwijken van de route meegerekend.

De eerste dag was, nadat we het fietstpad langs het Canal de lÓurcq gehad hadden, mede dankzij de strómende regen gedurende de middag, de zwaarste!

Gelukkig hadden we een chambre d'hote besproken en die was werkelijk fantastisch!! (zie verder de aanvullingen per kaart). Daarna met heerlijk fietsweer genoten van de mooie tocht, de rust, natuur en heerlijke fietswegen. Het was een heerlijk weekje fietsen, voor iedereen een aanrader!!
Groeten Con en Anja


Dag Paul en andere medewerkers,

Afgelopen weken ben ik met Jacob Bikker (72 jaar) van Parijs naar huis gefietst. We wilden het op deze manier doen omdat we meer kans zouden maken op wind mee! Nu zal in deze 8 dagen ongeveer alles mee, behalve de wind. Het weer was werkelijk grandioos, elke dag lekker warm en zon overgoten, de wind was stabiel en kwam uit het oosten. Die wind was geen probleem dus.

De heenreis met de trein hebben we via Antwerpen en Lille gedaan waardoor we de fietsen niet hoefde in te pakken. Op de doordeweekse dag ging dit uitstekend, inclusief zeer vriendelijke en hulpvaardige Belgische conducteurs.

Je hebt een pracht route beschreven; de afwisseling in landschappen, de rust, de prachtige dorpjes, de zingende leeuweriken. We hebben je beschrijving niet gebruikt, maar gewoon op de kaartjes gereden. Die zijn prachtig gemaakt. Echt fout zijn we niet gefietst, wel een keer een extra rondje om de kerk of even keren in een straat wanneer we voelde dat het niet goed ging. Het fietspad opzoeken in Namen is erg lastig, er staan geen bordjes en het begint met een klein paadje. Mensen die er in de buurt liepen hielpen ons het juiste pad op.

Nogmaals, dank voor je mooie werk, we hebben enorm genoten.

Peter Prins
Jacob Bikker
(Gouderak)


Beste Paul,

Genoten van de tocht Eindhoven-Parijs!
Overnachtingstip Laon: www.chambre-hotes-laon-cathedrale.com

Groeten,
Nicole Kouwenhoven


Hallo Paul,

In juni 2010 ben ik in 5 dagen op de racefiets van Vlijmen naar Parijs gefietst zonder al te veel voorbereiding, alleen het routeboek, we zien wel onderweg. Vrouw en kind vertrokken op dezelfde dag naar EuroDisney.

De eerste dag heerlijk in de zon naar Diest gefietst, opvallend dat de Belgische automobilisten allemaal voorrang geven aan de racefiets als je via de fietspad regelmatig de rijweg kruist. Prima overnacht in Hotel de Franse Kroon, matig ontbijt.

De tweede dag trok het in de ochtend dicht, af en toe regen en slechts een graad of 12 was het weer voor de rest van de tocht, dat was een tegenvaller. De fietspaden langs het water zijn niet overal evengoed geplaveid voor de racefietsbandjes. Regen in Namen, van ellende maar doorgefietst naar Dinant. Prima overnacht in het Ibis hotel in Dinant, lekker uitgebreid ontbijt.

De derde dag direct na vertrek lek, mijn banden bleken vol kleine steentjes te zitten, banden wissel en terug naar Dinant om bij de fietsenmaker mijn banden weer goed op te laten pompen. Uurtje vertraging en met frisse moed weer onderweg. De mooie route wordt heuvelachtig, aan het einde van de dag breekt de zon door. In Hirson vind ik geen slaapplaats dus door naar Origny waar ik een chambre vind in Villa Fleurie, dit blijkt een oude mannen huis te zijn, vriendelijke mensen, verouderde accommodatie en geen sloten op de kamerdeur. Niks te beleven, alleen een pizzeria in het dorpje dus vroeg naar bed, dit komt na 3 dagen fietsen ook wel goed uit.

De vierde dag, Nederland speelt ’s-Middags tegen Japan op het wk dus een beetje doorfietsen om nog wat te kunnen zien, dit is iets te optimistisch gedacht want er zitten ook een paar flinke heuvels in het parcours en flinke tegenwind richting Laon, de kathedraal zie je al uren van te voren liggen, een mooi richtpunt. Nederland heeft al gewonnen als ik uitgewoond op de camping in Vic-sur-Aisne arriveer, prima eten op de camping, ’s-Avonds voetballen kijken met een biertje in de kantine en overnachten in een stacaravan(“laat het geld voor de overnachting maar achter in de caravan, dat vinden we morgen wel”).

De vijfde dag, met vrouw en kind afgesproken in Gressy, net voor Parijs zodat ze niet met de auto Parijs in hoeven. De pijp is aardig leeg, gelukkig is vandaag de kortste etappe, rond een uurtje of één ontmoeten we elkaar en na een bakje warme koffie de fiets op de auto en moe maar voldaan naar huis.

Het was een mooie tocht, perfecte route kaartjes (ben nooit de weg kwijt geraakt) en op leuke plekken geweest waar je met de auto nooit komt. Ik zou het nog wel eens willen doen maar dan bij mooi weer.

Groeten,
Jos


Beste Paul,

Mijn vriendin en ik hebben deze gefietst met een tandem, en we kunnen concluderen dat de route tandem proof is! Je kan langs elke hekje of paaltje langs, ook al moet je heel soms even afstappen.

Was een leuke route naar Parijs,

Groetjes
Paul en Patty te Zoeterwoude.


Hoi Paul,

Tjee, wat een schitterende route. You did it again. Uitstekend boekje ook.

Het goede was dat ik alleen was en wat fietsen betreft is dat een uitstekend uitgangspunt. daarbij klikte het tussen mij en de camera goed (dat varieert nog wel eens wat) en ziehier een ruime selectie van mijn foto's: http://www.fotoboom.nl/autumn2011.

De patatkraam in Dinant beveel ik t/m de volgende druk van het boek aan, trouwens. ook al mocht hij van mij wat minder heet afgebakken, toch grandioos. Eindelijk een lekkere hoeveelheid saus erbij.

Het kerkje van Jeantes. mijn oom ger is er een keer geweest met charles eyck, met wie hij een nauwe band had. Als fotograaf had hij veel van zijn werk gedocumenteerd. Eyck woonde teruggetrokken, ergens in bij valkenburg, ik geloof aan de rand van het ravensbos. mij als kind sprak dat allemaal erg tot de verbeelding.

Dat ik verliefd zou worden op Parijs, dat had ik me niet kunnen wijsmaken. maar mijn fiets liet me het Parijs van de Parijzenaren zien, en niet alleen de metro en wat gerichte doelen (galery, museum). Dus reuze bedankt, met liefde gemaakt, met liefde gereden. groeten!

Erik


Beste Paul,

Zojuist thuisgekomen van fietstocht van Eindhoven naar Parijs. Ik heb op vrijdag besloten om te gaan, op zaterdag boekje gekocht en fietstas en zondagochtend vertrokken. Zonder enige goede voorbereiding, maar wel vooraf bekeken of het weer en de wind een beetje goed waren. Dat zag er tot woensdag goed uit. Als het onverhoopt niet zou lukken zou ik gewoon om kunnen draaien. Ik kon mooi vanuit het schuurtje achter het huis vertrekken, deze ligt a.h.w. op de route. Mijn inschatting om per dag ongeveer 75km te fietsen was te laag. Ik haalde de eerste drie dagen tussen de 110 en 120km. Het was wel verstand op nul en kilometers maken. Ik heb ook de alternatieve fietsroute gedaan via Jeantes. Op dat moment had ik nog voldoende energie in mijn benen. De laatste twee dagen ongeveer 90km gehaald.

Het was welliswaar alle dagen redelijk warm, maar de tred zat er wel goed in. Ik heb er totaal 5 dagen over gedaan en denk al met al zo’n 550km gefietst te hebben. Ik heb wel goed opgelet dat ik bij het nemen van heuveltje niet met al mijn krachten heb gesmeten, altijd zorgen dat je voldoende kracht over blijft houden. Achteraf is het allemaal erg meegevallen, zonder voorbereiding en training. Het stelt eigenlijk niet zoveel voor (als de omstandigheden goed zijn). ’s Ochtends wel goed insmeren met zonnebrand (factor 50), en met arnica zalf (Weleda) tegen zadelpijn.

Heb overnacht in B&B in Tienen, Nismes, Laon en Orrouy, waarvan de eerste 3 uitstekend waren. De chambre d’hotes in Orrouy (staat ook in het boekje) vond ik wel heel erg matig. Deze B&B heeft echt geen enkele charme. In Parijs nog een ererondje gemaakt Bastille, République, Concorde, Champs-Elysées, Trocadero, Boulevard Saint Germain. Geweldig om tussen al het chaotische verkeer rond die tijd je weg op je eigen fiets te kunnen vinden. Een echt herinnermoment. Nog 2 dagen/nachten in Parijs doorgebracht met weer erg goed weer. Heerlijk.

De route was redelijk duidelijk, redelijk afwisselend, redelijk mooi, maar wel heel erg leuk om te doen als je een weekje vakantie hebt. Ik heb de tocht alleen gedaan, en dat werkt ook nog eens heel louterend.

Wiel Vercoulen
Eindhoven


Laatste week van oktober 2011 met behulp van je kaarten/boekje naar Parijs gefietst met mijn zoontje van 14. Geweldige tocht! Dank je wel voor deze prachtige route.

Harry en Kayro van Ekert


Gisteren ben ik veilig teruggekeerd van mijn Eindhoven-Parijs, wat was het weer mooi ! De weersomstandigheden waren in de eerste week nat, maar dat werd afgelopen week helemaal weer goedgemaakt. Dat was gelukkig tevens ook het meest interessante gedeelte van de route. Na Namen brak het landschap open, en was het heel mooi fietsen langs de Maas.


Beste meneer Benjaminse,

Mijn zoontje (11 jaar) en ik zijn in 13 dagen van Eindhoven naar Parijs gefietst via "jouw" route op onze ligfietsen en dan een dikke 40 kilometer per dag gemiddeld. Uiteindelijk zijn we uitgekomen (met wat kleine detours) op 570 kilometer van station Eindhoven tot de Eiffeltoren.

We hebben enorm genoten van de gevarieerde omgevingen in België en Noord-Frankrijk. Hier en daar misten we wel eens een aanwijzing waardoor we een aantal maal een klein stukje zijn foutgereden. Gelukkig hadden we mobiel internet bij ons en konden we d.m.v Google-maps vrij snel weer op onze route terugkomen.

Na ca. 4 dagen zijn we vanaf Hastiere "gevolgd" door mijn vrouw die dan een geschikte B&B of hotelletje zocht. Ze pikte ons dan op als mijn zoontje het wel gehad had voor die dag en bracht ons dan daarheen. 's Ochtends zette ze ons dan weer af op de plek waar we de vorige dag gebleven waren zodat we de route verder konden vervolgen.


Twee jaar geleden fietsten we met onze zonen van (toen) 16 en 14 jaar van Basel naar Maastricht. Een van onze leukste vakanties met het hele gezin. Afgelopen juli fietsten oudste zoon en man op de racefiets van Basel naar Florence. Ook een succes. Daarna werd het spannend vanwege de slechte zomer: zouden we op 1 augustus kunnen vertrekken naar Parijs, nu zonder oudste zoon. We hadden geen zin om een week in de regen te fietsen, maar een alternatief hadden we ook nog niet bedacht. En ja hoor, 1 augustus was het eindelijk droog en zelfs zonnig. Een weertype dat in ieder geval 3 dagen zou aanhouden! Dus daar gingen we. En wat hebben we een geluk gehad: tijdens 7 dagen fietsen één keer nat geworden. De rest van de regen viel ‘s avonds en ‘s nachts. We hebben veel zon gehad, nooit strak blauw maar wel prachtige wolkenpartijen. Soms dreigend en donker, maar zoals gezegd, de regen wachtte altijd tot wij weer ergens binnen waren (tent of B&B).

We hebben voor de overnachtingen dankbaar gebruik gemaakt van de vele tips op deze site. En wat hebben we veel aardige mensen ontmoet:

• 1e avond: aankomst in Diest, alles vol. Geen zin meer om terug te fietsen naar de camping. Uiteindelijk het advies om naar hotel Modern te gaan (langs zo’n vreselijke weg met winkels e.d.). Helaas: briefje op de deur dat de vakantie die dag begonnen was. De moed zonk mij al een beetje in de schoenen, maar daar kwam de hoteleigenaar aanlopen: de vakantie was wel begonnen maar we mochten die nacht nog wel blijven slapen. Hij had alleen niks meer te eten voor ons die avond, wel een ontbijt de volgende ochtend. Prima 4-persoons kamer met net verbouwde badkamer. Heerlijk!

• Na aankomst op de camping in Neuville aux Joûtes (goeie tip, konden we de laatste morsig uitziende camping in België gelukkig voorbij fietsen) begon het te regenen en het hield niet meer op. Bleek een van onze 2-persoons tentjes lek. Avond doorgebracht in de wasruimte, waar het schoon en droog was, maar we verheugden ons niet erg op een verblijf met ons 3-en in het andere 2-persoonstentje. Maar gelukkig kwam de eigenaresse van de camping nog eens langs. Toen ze hoorde dat onze tent lek was bood ze onmiddellijk aan dat we in haar bungalowtent mochten slapen, die ongebruikt op de camping stond.

• Aankomst in Parijs: na bestudering van alle tips kozen we voor hotel Jardin de Paris wat nu Bel Oranger heet. Twee maal een 2-persoonskamer zou 120 euro kosten exclusief ontbijt. Vonden we een beetje duur. Op onze vraag of zoonlief niet op zijn matje op onze kamer mocht slapen liet ze ons snel de kamer zien met de bezorgde vraag of het wel groot genoeg was. Jawel hoor, en daar lag hij, voor 10 euro extra, gezellig bij ons op de kamer. (totaal dus 91 euro, voor 3 personen met ontbijt). Geweldig hotel, we willen het iedereen aanraden. Er staan slechte recensies op bijv. zoover.nl maar die zijn gedateerd. Het hotel is grotendeels ge-restyled, er is een nieuwe directie en al het personeel spreekt Engels, voor degenen die dat belangrijk vinden. En het is er schoon!

• Terugreis per trein naar Heeze: eerst naar Maubege, daarna per fiets naar België (Erquelinnes). Omdat er geen loket meer bestaat op het station kopen we een kaartje bij de conducteur die lang bezig is om het goedkoopste alternatief voor ons te bedenken: het wordt een zomerticket voor 7.50 p.p. naar Visé. De fiets kost 5 euro in België. Of we wel 1e klas willen gaan zitten zodat we zicht houden op onze fiets. 2e conducteur: Charleroi-Luik zelfde verhaal: of we wel 1e klas willen gaan zitten met zicht op de fiets. 3e conducteur: Luik-Visé. Of we een kaartje kunnen kopen bij hem, voor het stuk Visé-Maastricht. Kan wel maar wat hem betreft: gewoon, zonder kaartje blijven zitten tot Maastricht. Mondje dicht.En zo zijn we uiteindelijk voor 55 euro p.p. inclusief fiets van Parijs naar Heeze gereisd. Veel goedkoper kan het niet lijkt me. Vertrek 10.37u Gare du Nord, aankomst 18.45u Heeze.

De meningen binnen het gezin zijn verdeeld over wat nou de mooiste tocht was: Basel-Maastricht of Eindhoven-Parijs. Beiden zeer de moeite waard in ieder geval. Over 2 jaar gaan man + jongste zoon op de racefiets naar Barcelona. En ik ga maar eens zoeken naar een tocht die helemaal vlak is. Want omhoog lopen met een fiets met bagage: het valt niet mee! Dank Paul voor de mooie route, en dank aan alle mensen die goeie tips op de site hebben gezet. Mede daardoor weer een geweldige vakantie gehad.

Hartelijke groet,
Arnold Koers en Wilma Jaspers


Beste Paul,

Het weer zat niet mee, de rest wel! Mijn man en ik hebben genoten van jullie route naar Parijs. Kwamen her en der fietsers tegen met jullie routeboekje op het stuur. Gezellig. Allemaal prima en meer dan prima overnachtingsplaatsen gevonden, waarbij 1 enorme uitschieter naar onder (een absolute afrader) en 1 enorme uitschieter naar boven. (aanrader dus) (Zie verder de aanvullingen, PB)

Groeten en succes met nieuwe routes.
Jo en Lette de Viet.


Mooi Filmpje!

Jeroen Schellevis heeft met zijn vader gefietst van Rotterdam naar Parijs en vanaf Leuven over de route. Hij heeft daar een heel sfeervol video verslag van gemaakt. Vooraf aan het filmpje hierbij zijn commentaar.

"We hebben een fantastische week gehad met prachtig weer. Alleen was het wel jammer dat we wel heel de weg wind tegen hadden. De eerste dag hebben we gefietst van Rotterdam naar Leuven. Hier hebben we in een jeugdherberg geslapen. Het viel me trouwens op dat de afstand van Breda tot de Belgische grens erg kort is.

De volgende dag heb ik uw boekje gepakt en zijn we de route gaan afleggen die beschreven staat. Op een van de foto's is ook te zien hoe ik het boekje aan mijn stuur bevestigd heb. We hebben er veel aan gehad; anders hadden we lang niet zoveel moois gezien.

De tweede dag hebben we gefietst van Leuven naar Dinant. Erg genoten van het prachtige uitzicht langs het water. Ik zal dit ook niet snel vergeten. Ook de brug met de saxofoons bij Dinant zijn erg bijzonder.

De derde dag hadden we ons een beetje vergist en zijn we gaan fietsen van Dinant naar Laon wat we erg ver vonden. Route hadden we iets verkeerd ingeschat van tevoren. Maar dat heeft ook wel weer wat. Laon is trouwens ook een karakteristieke stad met z'n mooie katedraal.

Laatste stuk was ook mooi en we hebben even stil gestaan op de viaduct over de tgv lijn zoals te zien in het filmpje.

Ik heb het filmpje voor u aangepast en ook voor alle andere fietsers die graag van Nederland naar Parijs willen fietsen. De locaties die ik me kan herinneren heb ik in het filmpje verwerkt. Natuurlijk zullen er anderen zijn die stil zullen staan bij andere prachtige kerkjes, kastelen etc... Er was gewoon teveel om te fotograferen en te verwerken.

Ik wil u nogmaals bedanken voor de prachtige route!"
Goedemiddag,

Mijn vrouw en ik zijn vorige week thuis gekomen na een combinatie van de routes naar Parijs en Barcelona (deel II daarvan). Wij hebben een reisverslag met routekaartjes daarvan op mijn weblog gezet. Ik zou het leuk vinden als er een link daarvan op uw site zou worden gezet bij de reacties.

We hebben de route naar Parijs volledig gefietst en deze was super. Vervolgens zijn we met de trein naar Beaune gegaan en van daaruit afwisselend met fiets en trein naar Barcelona, waar we drie nachten hebben geslapen.

Al met al een prachtige tocht waar we met plezier aan terugdenken.

De link naar mijn weblog is http://www.willvanderheijden.nl/wielieblog/?page_id=2347

Ook van onze eerdere fietstochten kunnen daar verslagen worden gevonden.

Met vriendelijke groeten,
Will van der Heijden


Goedemiddag,

Afgelopen zaterdag heb ik met mijn vaste fietsmaat Hans uw route in omgekeerde richting (dus van Parijs naar Eindhoven + door naar Den Bosch) afgelegd. Wij hebben dit non stop gedaan en waren zondag op de parade in Den Bosch. Enige tegenslag met het verlaten van Parijs gehad (veel eenrichting) en af en toe in de nacht paar kleine foutjes gemaakt. Route is inderdaad heel erg autovrij, vooral vanaf Parijs naar Dinant. Totale km waren iets meer dan gepland: 587 km tot Den Bosch. ook in het stuk naar Dinant kwamen wij hoger uit dan de opgegeven 329 km : 363km. Vooral 's nachts door het grote natuurgebied was een enorme ervaring.

Voor eventuele volgers van mijn idee om dit met een volgauto non stop te doen: er zijn hele stukken op de route waar de volgauto niet kan komen. met namen langs het riviertje net Parijs uit en dan de Ravels in Belgie.

Dank voor de route,
Luc Cousin.


Gisteren zijn we thuisgekomen na een heerlijke week fietsen naar Parijs. Op vrijdag 24 juni 2011 zijn we vanuit Woerden vertrokken voor 7 dagen fietsen. Met normale stadsfietsen ( 7 versn.) en bepakking ( 34 kg totaal gewicht) tentje – slaapzakken – matje mee, hebben we genoten van wat ons is overkomen onderweg. Gebruik makend van de overnachtinginformatie en vooral de behulpzaamheid en bewondering van iedereen onderweg hebben we een prima ervaring opgedaan.

Zonder extreme training zijn we gewoon gaan fietsen en hebben ons alles laten “gebeuren”. Wind in de rug- een hele dag regen – 2 dagen extreme warmte (34 graden) en vooral op de laatste dagen gewend aan het fietsen van ruim 80 km per dag hebben we in 7 dagen incl. de kilometers in Parijs een totaal gemaakt van 650 km. De ervaring is onvergetelijk.

Met behulp van de zeer gedetailleerde beschrijvingen en de aanvullingen hebben we probleemloos het doel bereikt. Donderdagavond 30 juni stonden we juichend onder de Eiffeltoren. Ook het fietsen door de binnenstad van Parijs is een belevenis en zeer goed te doen!

Met de fiets in de TGV stonden we binnen 2 uur in Lille, fietskaartjes (á €10) gekocht op Gare du Nord . Via de intercity binnen 2 uur in Antwerpen, fietsen in een speciale afgesloten bagageruimte. In Antwerpen loket international fietskaartjes gekocht voor het traject België / Nederland (á €9) binnen 1,5 uur met de IC in Rotterdam. Al met al een relaxte terugreis. Om 11.00 uur vertrokken uit Parijs. 19.30 uur stapten we tevreden in Woerden weer uit de trein.

Neel & Ton Overbeek (54 jaar)


Vorige week ben ik met vrouw en vrienden van Maastricht naar Dinant gefietst, en vervolgens naar Leuven. Dank voor je route, hij is prachtig!

Jaap Toorenaar, Oude Wetering (wiens 2 zonen vorig jaar 'met jou' naar Barcelona fietsen)


In oktober fietste ik nogmaals (3e keer) van Leuven naar Parijs. Een ideale, korte tocht met veel afwisseling. Ik heb er weeral van genoten. (zie ook bovenaan: de link naar foto's)

Ben Albu


Hallo Paul,

Well meneer, I returned this past Monday by car and caravan after cycling from Kampen to Paris and what an interesting and exhilarating experience it was. . . . . especially on my old stadsfiets met drie versnellingen!

The next time I do such a trip I will go on a bike with more gears and also a navigation system.

Your planned route was EXCELLENT Paul and much appreciated and I learnt the hard way NOT to take advice from others and accept that your route is to be stuck to ! It was when I arrived in Mariembourg that a number of people suggested that I go due South direction Paris and not West as was stated on your map and that's when I had some problems and uphills in many senses of the word!!!

I'm curious and still need to work out the distance on your route from Eindhoven to Paris - unless you know it??

'and yes, I had a number of hills and a tegen wind and it appears that the return cycle ride is the better one as one has the wind from behind.

Once again Paul, thank you.

Groeten,
Theard

PS Namur/Namen is very beautiful


Geachte redactie,

Na al een tijd gezegd te hebben we moeten toch ook maar een naar Parijs fietsen (n.a.v. een klein stukje gefietst te hebben van de route naar Rome) is het er dit jaar dan toch van gekomen. Het was meer dan de moeite waard! Werkelijk een prachtige tocht. Heel afwisselend, bossen, uitgestrekte landschappen, pittoreske dorpjes en stadjes, vriendelijke mensen. Kortom een heerlijke tocht. We hebben er van genoten.

Van de tocht heb ik een kleine website gemaakt (ben nu met de afwerking daarvan bezig) deze is te vinden op www.ebaweb.nl

Groeten,

Eric van Bakel
Oirschot


Beste redactie,

wij zijn op 3 juli vanuit St.Oedenrode vertrokken naar Parijs met "Fietsen naar Parijs" ( vaderdagcadeau 2009) als routeboek en stonden na 616 km op 8 juli 'smiddags bij de Eiffeltoren. Wat een fantastische trip met veel nuttige tips uit het boekje.Het B&B adres in Pierrefonds was een ware verrassing.! "Fietsen naar Parijs" is een topper!

Met vriendelijke groet,

Chris,Coert en Ron Buiting
Sint-Oedenrode


Bij Jardin Des Etoiles in Besmont was onze zeer ruime kamer een gezellig appartementje. We konden ontbijten op ons eigen terras in een tuin vol bloemen. Ook het diner was heerlijk. Hulde voor de chefkok ! Een potje homemade jam voor de thuisblijvers vond ik een leuk kado van handig formaat om mee te nemen. Bijzonder aardige mensen. We hebben genoten.

Coby Zijlstra


We hebben, alweer, genoten van een prachtige route. Ditmaal zijn we vanuit Tilburg, via Maastricht naar Parijs gefietst en terug via Leuven. Het weer zat ons mee, nauwelijks wind en alle dagen droog met veel zon. Ik vond het heel bijzonder hoe we Parijs binnenfietsen. De omgeving van Canal St Martin is heerlijk en er wordt daar veel gefietst! Hotel Bel Oranger Republique is prima en de fietsen kunnen op de binnenplaats. Bovendien zit er een aardig supermarktje naast. Een aanvulling: het hotel in Tilff is opgeheven.

Vriendelijke groet,
Paul en Nettie (juni 2010)


Beste Paul,

Samen met mijn schoonzus van 71 jaar (ik ben 66 jaar) hebben wij de prachtige fietsroute gefietst naar Parijs. We hebben het op eigen kracht gedaan (dus geen fiets met trapondersteuning) Op 30 april zijn we vanuit Waalre vertrokken en 9 mei stonden we blij en trots bij de Notre Dame.

De klimpartijen vielen niet mee en we gingen dan soms een stukje lopen, ook zwaar hoor, want we hebben geen lichte wielrennerfiets. We geluk met de wind, na 2 dagen ging hij draaien en hadden we tot aan Parijs windje mee. Het was wel een koude noordenwind (4 gr `s-morgens als om 8.30 uur vertrokken) maar op één dag na droog en in de middag vaak zon. Dus we mogen niet mopperen.

We hebben enorm genoten van de stille landweggetjes met de prachtige koolzaadvelden met het tere groen en de weidse vergezichten. Wij fietsen al 11 jaar samen en altijd de eerste week van mei, omdat het dan zo mooi is in de natuur. Ook de fietspaden over de oude spoorwegbeddingen vonden we geweldig! Je ziet! Niets dan lof over deze route!

De overnachtingen hebben we voor een deel gebruikt uit het boekje en de rest op het internet opgezocht. Ging allemaal goed op één na, onze eerste overnachting de B&B “Armand Caubergs” in Beringen. Daar was een dubbele boeking gemaakt, we moesten toen 10 km verder naar Beverloo fietsen. Voor een prima overnachting in ”`t KASTEELTJE” niet goedkoop, maar wel erg goed!

Ook zijn we een keer gigantisch verdwaald in het bos van “ST. Michel” direct na Cendron. (grens) Het zou handig zijn om erbij te vermelden hoeveel km het bospad is wat je moet fietsen voor dat je rechtsaf moet. Zie: Kaart 4 punt 5 daar zijn wij te vroeg rechtsaf gegaan. Dat heeft ons heel veel extra km gekost de teller stond toen die dag op 87 km. Niet gek hé! Voor twee 65 plussers. Wij kwamen aan een totaal van 608 km. Wie weet wat het volgend jaar gaat worden!

Wij vonden deze route beschrijving en de informatie er in geweldig! Hartelijk dank en veel succes verder.

Vriendelijke groet van twee trotse schoonzussen,
Emmy en Marijke van den Bos.


Dag Paul,

Inmiddels ben ik al weer terug van Parijs. Het boekje kwam nog mooi op tijd van de fietsvakantiewinkel. Ik heb erg genoten van de prachtige route, al was het weer flink knudde. Bedankt voor de duidelijke omschrijvingen en kaartjes. Gelukkig zat de wind mee. Heb er vijf dagen over gedaan, het weer was er niet naar om langs de weg te gaan zitten en van doortrappen word je warm...Onderweg kwam ik een echtpaar met drie dochters (13 tot 17) tegen, ook met 'het' boekje. Zij deden het wat rustiger aan, zo'n 50 km per dag. Leuk om zo even wat ervaringen uit te wisselen.

Ik heb in Dinant mogen kamperen aan de Maas bij de Kayakverhuurder net na het hoge viaduct. Ik vroeg waar de camping was en men bood dit direct aan. Ik kon ook gratis gebruik maken van de douches van de kayakkers.

Ik heb de langere variant gereden en in Plomion bij de kerk gestaan met mijn tentje. Inderdaad erg vriendelijke mensen zowel in het restaurant als in het cafeetje. Die laatsten willen hun zaak graag verkopen om met pensioen te gaan maar dat lukt nog niet erg. Hopelijk wordt het over genomen door even prettige mensen. Ze hadden vorig jaar veel fietsers gehad dankzij je boekje en wisten nog dat jij daar gegeten had.

De laatste dag regende het hevig. Ik was eigenlijk graag eerder gestopt maar waren geen mogelijkheden (of ik had naar Senlis moeten rijden). Dus fietste ik laat in de middag druipnat langs het Canal d'Ourcq. Soms voelde het, alsof ik er ín fietste in plaats van ernaast... Vlak voor de stadsgrens en de Périférique, daar waar je van de rechter naar de linkeroever gaat, ben ik van het fietspad afgegaan en vond daar, het kruispunt schuin naar links overstekend vrijwel meteen Hotel 'Royal Pantin' (Route de Petits Ponts, tussen metro's Porte de Pantin en Hoche)). Niet te verwarren met 'Au Royal Pantin' bij de Église de Pantin! Iets eerder in de straat was nog een hotel, maar dat was vol. Ik vond het er schoon, (2-persoons) kamer met douche en wc voor 40 euro. Aardige bediening en goed en goedkoop restaurant (11,50 euro voor drie gangen). Mijn fiets kon veilig binnen staan. Van daar uit was het simpel om met de metro de stad in te gaan en een kwartiertje fietsen naar Gare du Nord.

Nogmaals dank! Ik voeg een paar sfeerplaatjes bij, misschien leuk voor je verzameling...

Hanneke Brouwer


Beste Paul Benjaminse,

Afgelopen zomer hebben mijn vriend en ik genoten van de fietsvakantie naar Parijs. We zijn in Rotterdam vertrokken en 9 dagen later kwamen we aan in Parijs. De vakantie is ons ontzettend goed bevallen. We fietsten met onze mountainbikes en een bobkar. Geweldig! Ik ben er echt van overtuigd dat jouw boekjes tot de top behoren in Europa. We zijn zo ongelofelijk veel mensen tegengekomen die allemaal in hun voortasje jouw boekje geschoven hadden. En alleen maar lovende woorden. Ik vind het echt geweldig wat je doet! Ga vooral door met wat je doet!

Annemarie en Erik


Hallo!

We willen even melden dat wij vorige week met vier meiden (tussen de 33 en 59 jaar jong) vanaf Leuven naar Parijs zijn gefietst met behulp van jullie fantastische en goed beschreven route. Oké, het was soms een beetje meer klimmen dan de route deed vermoeden, maar we hebben zeven super dagen gehad (de laatste dag zijn we met heel veel treinen terug naar Nederland gereden). Dus; bedankt voor al het voorwerk!

Bertine Zoon


Hallo Paul,

Aangezien ik je als soort onbekende vriend ben gaan beschouwen tijdens mijn heerlijke vierdaagse fietstocht naar Parijs afgelopen zomer, noem ik je maar met de voornaam. Allereerst mijn complimenten voor dat prachtige boekje. Direct bij de publicatie in dagblad “De Limburger”, die ik tijdens een broodje kaas in mijn stamcafé “de Vogelstruys” gelezen heb, is de bestelling de deur uitgegaan. Dat boekje moest ik hebben. En ik ben niet teleurgesteld geworden.

Een mooi uitgezette tocht meestal over zeer rustige weggetjes. Genoten heb ik! En dan aankomen in Parijs, dat heeft toch wel wat moet ik zeggen. Ik kwam zaterdagmiddag aan en toen bleken er ook nog hele stukken weg langs het kanaal afgezet te zijn voor autoverkeer (iedere zaterdagmiddag tot zondagmiddag). Wat wil een fietser nog meer. En dan blijken verder vrijwel alle busbanen ook fietspad te zijn en fiets je toch redelijk ontspannen over de drukke Champs Elysee.

Prachtig!

Peter Theunissen


Beste Paul en collega’s,

Na de enkeltjes Rome en Barcelona moest een retourtje Parijs er ook maar eens achteraan. Heen via Maastricht en terug via Leuven.

Andermaal een schitterende ervaring en niets dan lof voor de wijze waarop je de routes hebt ingekleed en op kaart heb gesteld. Een gouden formule. De wegen, de rust, de ruimte, de natuur, de cultuur, de voorzieningen. En alle informatie op het kaartmateriaal. (Ik heb het boekje wel “gesloopt” . Kaartmateriaal in de kaartenhoes op de stuurtas en het boekje in de tas.) Een prachtige en zeer toegankelijke topografie. Ik geniet er iedere keer weer en meer van! Je moet er toch niet aan denken dat we straks allemaal van die Tom Toms op de fiets gaan krijgen! Het zelf kaartlezen en het interpreteren maakt – voor mij althans – wezenlijk deel uit van het vakantieplezier.


Ik ben op 31 mei 2005 vanuit Vleuten naar Moergestel vertrokken. De volgende dag zijn we vertrokken naar Parijs aan de hand van het boek van Paul. Mijn vriendin (ik ook trouwens) vond de route geweldig om te fietsen. Ze had dit nog nooit eerder gedaan en was na mijn tocht van vorig jaar (Rome), ook enthousiast geworden. Ze raakte niet uitgesproken over het feit dat we (vrijwel) nergens langs of op een drukke weg behoefden te fietsen, maar alleen over oude spoorwegbeddingen, door bossen, langs prachtige akkervelden etc. Alleen de "bergen" vond ze wel pittig........ Op woensdag de 8e waren we vroeg in de middag in Parijs. Hier zijn we gebleven tot zaterdagmorgen, toen hebben we de trein terug naar Nederland genomen.

Jan Remmink (ook namens Ria)


De afgelopen week ben ik, gewapend met "Fietsen naar Parijs", naar deze stad gefietst. Mijn complimenten voor de prima beschreven route en de prachtige kaarten hierin, vooral de beschrijving in de kaarten bevalt uitstekend, het scheelt een hoop geblader.

Overigens niets dan lof voor de prima beschrijving!

Wij hebben dit jaar de route gefietst van Leuven naar Parijs . Wij hedden er al veel over "gepraat" , maar nu toch beslist om het te doen . Op zaterdag 14 augustus gestart in Leuven en aangekomen in Parijs op woensdag 18 augustus na een totaal van 455 km ( inclusief het afwijken van de route om te overnachten ). Het was inderdaad een heel aangename ervaring . Je ontmoet onderweg mensen die dezelfde route fietsen , je wisselt ervaringen uit, fietst verder en enkele dagen later ontmoet je heel toevallig dezelfde mensen ! Dat is echt vacantie voor ons . Je moet er natuurlijk mee rekening houden dat er op de route wegen en signalisatieborden worden veranderd en/of aangepast en je daardoor wel misschien eens de verkeerde richting neemt . Dat hoort erbij denken wij dan en achteraf relativeer je alles.

In Parijs hebben wij overnacht in een IBIS hotel: langs de route gelegen als je bij Porte de la Vilette komt : wij betaalden per nacht voor een tweepersoonskamer 54 euro wat ons een correcte prijs lijkt ( de tarieven zijn in augustus lager omdat de meeste mensen uit Parijs met vacantie zijn ) . Bij het terugkeren hebben we de trein naar Maubeuge genomen en zijn van hieruit naar huis gefietst : met een goede Michelin kaart kan je zonder probleem via landelijke wegen met weinig verkeer fietsen tot Thieu waar je iets verder langs het kanaal via de RAVEL route naar Lembeek ten zuiden van Brussel kan . Hier eindigt de RAVEL route , maar je kan verder langs het water tot Brussel . Wij hadden +/- 100 km tussen Maubeuge en onze thuishaven: Groot-Bijgaarden . Wij hebben alleen maar nederlanders ontmoet onderweg en daarom een oproep aan onze ( belgische ) landgenoten : fiets nemen en doen ! Het loont echt de moeite.

Erik & Monique Lattrez-Kerckhof
Groot-Bijgaarden (Belgie)


Een prachtige route, goed omschreven, duidelijk van opzet. De lettergrootte van de tekst op de kaartjes vond ik wat klein. De meeste fietsers die dit ondernemen zijn wat ouder en dragen een bril.

Kees van de Ven


Hallo Paul,

We wilden toch even van ons laten horen. In de eerste week van augustus zijn wij (mijn zoon van 14 en dochter van 12 jaar en ik) van Maastricht naar Parijs gefietst. Het was een geweldige ervaring! Het was een prachtige route (vooral langs de Ourthe vonden de kinderen spannend) en dwars door Parijs fietsen is kicken. We wilden je daar heel erg voor bedanken!

Groeten, Marga Jansen, Baak. (ingekort)


Een prachtige tocht met als beloning FIETSEN DOOR PARIJS op zondag in augustus 2004!!!

De route is door veel fietsliefhebbers ontdekt. Iedere dag ontmoet je er wel een aantal, soms meerdere dagen achter elkaar dezelfde personen. Ik vraag me af hoeveel mensen deze route al gefietst hebben.

De korte aanwijzingen op de kaartjes zelf is erg handig. Veel succes met het ontwikkelen van routes.

Met vriendelijke groeten,
Ria van Aarle


Verslag Parijs – Tienen door Gerrie en Jolanda Arends
Wij hebben de route gereden van Parijs naar Leuven (tot Tienen.). Vervolgens zijn we van Tienen naar Eindhoven gereden en vandaar naar onze woonplaats Duiven. In totaal hebben we 682 km afgelegd. We zijn op 20 september in Parijs gestart en kwamen op 25 september weer veilig thuis. De routebeschrijving in de omgekeerde richting is af en toe vrij summier en vraagt om het nodige puzzelwerk. Wij kwamen met name in de problemen bij de grensovergang Frankrijk/België in de bossen bij Cedron. (Bij de herdruk zal meer aandacht besteed worden aan het rijden van zuid naar noord, PB) Maar al met al is het goed te doen. Zeker met behulp van de lokale bevolking. Groot voordeel is de wind. Wij hebben het grootste gedeelte de wind achter gehad. De overnachtingsmogelijkheden zijn in Frankrijk toch wel beperkt. Het was soms zoeken en omrijden om een overnachtingplaats te vinden. Onderweg voldoende plekjes voor een rustpauze en een picknick.

Dag 1. Duiven-Parijs
Via de treinreiswinkel hadden we gereserveerd voor 2 personen inclusief fiets en een slaapplaats in een 6 persoons couchette. De kosten bedroegen € 184,00. Vanuit onze woonplaats zijn we naar Roosendaal gereisd vanwaar om 00.16 uur de trein vertrok naar Parijs. Deze dienstregeling loopt t/m 27 september. Bij aankomst van de trein was deze nog voorzien van Nederlands personeel. De conducteur gaf al meteen aan dat er geen fietscompartiment gekoppeld was aan de trein. De Belgische collega’s zouden wel een oplossing bedenken. Zo simpel ging dat echter niet. Zeker met de wetenschap dat de trein onderweg in Frankrijk anderhalf uur stil zou staan en dat hier goed op de eigen spulletjes gelet moest worden. We hadden het geluk dat we alleen in een 6-persoonscouchette mochten verblijven. Met 6 personen hadden we meer het gevoel gehad in een buitenlandse cel te hebben gezeten. Uiteindelijk arriveerden keurig op tijd de volgende ochtend op Gare du Nord in Parijs.( Het is niet voor niets dat we ook de dag-route via Maubeuge adviseren om naar of van Parijs te reizen).

Dag 2 Parijs-Rully (Auger St. Vincent 97 km)
Vanuit de hoofdingang ga je linksaf en daarna meteen de eerste weg links (Rue de Aquaduc). Als je deze straat uitrijdt kom je al direct bij het begin van de route langs het Canal de l’Ourcq uit. Deze route langs het kanaal kende twee obstakels. Als gevolg van een festival was het fietspad na zo’n 10 km rijden geblokkeerd en als gevolg van werkzaamheden overkwam ons zo’n 10 km verder nogmaals. Het einde van de route langs het kanaal herken je aan een groene houten dwarsboom. Als je hier linksaf slaat en meteen weer recht rijd je zo Gressy binnen. Vanaf hier tot ver na Thieux kun je volop genieten van het vliegverkeer van het vliegveld van Charles de Gaulle. Het is een heuvelig landschap met veel koren, bieten en maisvelden.Het vervolg is makkelijk te vinden. In Rully hebben we bij de plaatselijk cafébaas gevraagd naar een overnachtingadres. Veel chambre d’hotes zaten vol. De cafébaas belde spontaan enkele adressen af en vond uiteindelijk een mogelijkheid in Auger St. Vincent. Dit is echt een aanrader. Prima kamers en goed eten. Je vindt deze locatie als je na Montepilloy en voor Rully de N 324 rechtsaf gaat en deze blijft volgen tot de afslag naar Auger St. Vincent. Bij binnenkomst in het dorp vind je de chambre d’hote meteen rechts

Dag 3 Auger St. Vincent-Laon (100 km)
Om te voorkomen dat we de volgende dag weer moesten zoeken naar een overnachtingadres reserveerden we vanuit Auger St. Vincent een kamer in Etouvelles (6 km voor Laon). Hiervan hebben we ook geen spijt gehad. Opnieuw een aanrader. (Au Bon Accueil, 24 rue de Paris). De tocht naar Laon was prachtig. Veel bos goede wegen en een zware klim naar het kasteel van Couchy le Chateau. Het biertje in Etouvelles smaakte dan ook keizerlijk.

Dag 4 Laon-Chimay (105 km)
Chimay ligt inderdaad niet op de route. Maar we raakten rond de grensovergang het spoor behoorlijk bijster. Uiteindelijk kozen we ervoor om naar Chimay te reizen. Vanuit hier was het vrij eenvoudig de volgende dag de route weer op te pakken en daarnaast hoopten we in deze vrij grote plaats een overnachtingadres te vinden. Dat laatste gelukte nog maar net. De mogelijkheden zijn beperkt. In het centrum vonden na veel omwegen en Bed and Breakfast adres (vrij prijzig). Chimay is overigens een heel gezellig stadje waar het goed vertoeven is.

Dag 5. Chimay-Namen (121 km)
De 121 km hebben we een beetje aan ons zelf te wijten, want de afstand naar Namen bedraagt slechts 97 km. In Wepion gingen we echter op zoek naar een overnachtingadres en dat koste zoveel moeite dat we extra kilometers hebben afgelegd. Vanaf Mariembourg hebben we de RAVeL 2 gevolgd een prachtig fietspad waar de kilometers werkelijk onder je vandaan vliegen. Na Hastiere wordt de kwaliteit van het wegdek regelmatig minder. Vooral na Dinant is het slecht.

Dag 6. Namen-Leopoldsburg (113 km)
Vanaf Namen volgden we opnieuw de RAVeL 2 helemaal tot Hoegaarden (45 km). Vandaar naar Tienen gereden (een prachtig stadje met een mooi centrum). Van Tienen de LF 35 gekozen richting Diest. De route heet hier grotendeels de Ijzerenweg. Na Diest zijn via de doorgaande wegen naar Leopoldsbrug gereden.

Dag 7: Leopoldsbrug-Duiven (145 km)
Opnieuw gekozen voor de doorgaande wegen. Via Lommel-Eindhoven-Nijmegen en Arnhem kwamen we uiteindelijk voldaan thuis aan. Een prachtige fietstocht. Een advies. Wil je echt ook van de omgeving of van een leuk stadje genieten trek dan enkele dage extra uit.

Gerrie en Jolanda Arends

Noot van de auteur: In de volgende editie zullen de aanwijzingen om van Parijs naar het noorden te fietsen worden uitgebreid.


Misschien zouden de waarschuwingen over de abominabele kwaliteit van het stukje tussen Comblain-la-Tour en Hamoir wel wat nadrukkelijker mogen en zou in elk geval die veel te veel hoop gevende vermelding van “20 meter” geschrapt kunnen worden (want heus, de hele fiets en je bepakking raken alarmerend van streek door die knoestige boomstronken over véél meer dan 20 meter!) (Er had 200 meter moeten staan, sorry, PB)

De waarschuwing daarentegen bij Thimister is m.i. minder terecht – zo slecht is het pad niet - maar de speciale fietsbrug (N50.65208 E5.86361) is bijna klaar dus kunnen er binnenkort een paar regels worden aangepast. Onbenullige opmerkingen bij een hartstikke mooi uitgedokterde route.

Heel vlug zullen we de complete route met veel genoegen hopen af te leggen, de beschrijving is om van te watertanden.

Cyril Aussems


Beste Paul B.,

Bedankt voor je geweldige boek, wij hebben een onvergetelijke vakantie gehad. Wij zijn vertrokken vanuit Westervoort ( bij Arnhem) op zaterdag 26 juli. Dag 1 Arnhem - Best, dag 2 Best - Averbode ( de enige camping in de omgeving van Diest), dag 3 Averbode - Aische en Refail en zo verder tot wij dinsdag 5 augustus Parijs hebben bereikt. De routebeschrijving was duidelijk en de kaartjes helder. Onderweg zijn wij een aantal keren door Fransen benaderd die het was opgevallen dat er dit jaar zoveel Nederlanders bepakt en bezakt langs kwamen fietsen. Zij vinden de Nederlanders zeer courageux.

Enkele aanvullingen / tips:

1. De route Eindhoven Hoegaarden. Een kaartje ter orientatie zou toch prettig zijn. De LF 51 is goed aangegeven, maar het is bijvoorbeeld prettig als je weet waar de camping ligt ( Camping De Vijvers, Abdijstraat 5, B-3271 Averbode ; tel. +32.13.77.24.35), want in 1 dag red je de afstand Eindhoven - Hoegaarden niet ( wij niet tenminste).

2. Op kaart 4 staat St.Michel aangegeven. Hier kun je boodschappen doen ( winkels sluiten tussen de middag tussen 12.15 en 14.30 uur !!!). Vandaar wilden wij naar de camping in Plomion ( bleek je achteraf ook goed boodschappen te kunnen doen) en reden daar naar toe via Bucilly ( dorp staat op kaart 5). Daar is ook een prima en zeer goedkope camping municipal ( helaas geen adres van beschikbaar want ik heb 's morgens de bon niet meer opgehaald).

3. Kaart van Laon. De ch. de la porte verte die bij de camping staat aangegeven konden wij niet vinden. Ik denk dat dit komt omdat de camping is gerenoveerd en aan het eind van de camping nu een afgesloten hek is waarachter een straatje loopt dat die naam heeft ( gehad?). Handige tip als je vertrekt: bij de uitgang gelijk rechts af ( doodlopend weggetje), weg uitrijden dan kom je vanzelf op de N44. Je hoeft dan niet de andere route via de Av.du Marechal Foch te doen hetgeen even een heftige klim is.

4. Ik heb de tocht gemaakt op een fiets met 4 versnellingen + fietskarretje. Dit betekent toch wel een aantal keren van de fiets af en lopen. Nadat wij het karretje hadden verspeeld (als niemand het heeft meegenomen staat het sinds dinsdag 5 augustus in de berm tussen..... .....Moussy le neuf en Moussy le Vieux) en wij de bagage hadden verdeeld, ging het een stuk beter. Met weinig bagage bij je lukt het dus met 4 versnellingen, als je meer hebt dan ook meer versnellingen.

5. De treinreis terug. Op het Gare du Nord kun je uiteraard treinkaartjes kopen. Trek wel minimaal drie kwartier uit voor het kopen van kaartjes, want er staan vaak veel mensen voor het loket en sommige boekingen duren lang. De lokettiste kon ons bijna niets vertellen over het fietsvervoer. Wij hebben de nachttrein genomen. Het bleek dat je voor de fiets niets hoeft te betalen en dat je de bagage er af moet halen omdat de fietsen gestald worden in enkele compartimenten waar de banken uit zijn gehaald ( de ingangen zijn smal).

roeten van Ine en Ben Driesprong


Deze zomer fietsten mijn vrouw en ik van Maastricht naar Parijs. We startten op maandag 14 juli en arriveerden op maandag 21 juli. We hebben genoten van de route; het weer was zoals de rest van de zomer prima; af en toe wel bloed heet; met name op de open vlakten begroeid met graan, waar de temeperatuur af en toe naar ons gevoel uitsteeg tot boven de 40 gr C. Schuilen tegen de zon onder een viaduct. veel drinken en het hoofd koel houden. Voor ons was het de eerste kennismaking met de methode Benjaminse. We hebben al wel "de groene weg naar de middellandse zee" gereden en "langs oude wegen". Het gebruik van de oude treintracés is een vondst. Ik had jaren geleden al eens gelezen dat er een boekje verschenen was met Belgische fietspaden. De entree van Parijs was ook zeer aantrekkelijk. We startten die dag vanuit Pierrefonds. Een groter contrast tussen St. Jean aux Bois 's morgens om 8 uur en de Boulevard Richard Lenoir om ca. 17.00 uur is bijna niet denkbaar. Jammer dat er tussen die twee plaatsen niet nog een aantrekkelijke rustplaats te vinden is. Het Canal St. Martin met zijn prachtige sluisjes kenden we al, maar het Canal de l'Ourcq nog niet. Ik denk dat dit wellicht de meest aantrekkelijke plek is om Parijs te benaderen (en verlaten) per fiets.

Nu nog enkele opmerkingen bij de routebeschrijving. In de eerste plaats hadden we soms moeite met de stijl en de gebruikte interpunctie: het gebruik van , ; en . Daardoor zijn we enkele keren op het verkeerde been gezet.

1. De plek langs de Ourthe met stronken en keïen was eerder 200 dan 20 meter. Overigens is dit gedeelte, als je geen mountainbike hebt, eigenlijk af te raden. Het heeft me nog net geen gebroken spaken opgeleverd. (200 meter was inderdaad beter geweest om af te schrikken, PB)

2. Bij het verlaten van Mariembourg krijg je eerst een soort oprit van de snelweg met een klein soort rotonde, die niet op de kaart staat en ook niet genoemd wordt en daarna pas de rotonde.

3. De beschrijving om het plaatsje Boutonville door en uit te komen, heeft ons drie kwartier oponthoud gekost en nog weet ik niet hoe we eruit gekomen zijn. Na het oversteken van de N99 moet je volgens de aanwijzingen eerst rechts aanhouden en na 30 m. naar links. Als je dat doet kom je op de zelfde weg uit als je na de oversteek niet rechts maar links kad aangehouden. Vervolgens hebben we alle wegen ingereden tot we op goed geluk maar ons richtinggevoel gevolgd hebben en naar Baileux reden. (Boutonville is een dorp waar je geen touw aan vast kunt knopen, er zijn geen andere aanknopingspunten dan ik heb geprobeerd te beschrijven, PB)

4. De beschrijving bij Baileux is m.i. ook minder gelukkig: Rechtsom op de kerk afrijden is wel erg "kort door de bocht". (Hetzelfde laken een pak,PB)

5. Na Villa LAmarche staat bij de eerste weg links het bordje Place de l"Eglise; of het bij de tweede (ook) staat weten we niet. (Ja, ja, het staat er)

6. In Dagny was volgens ons de 20 m minstens 100 m, waardoor we een verkeerde weg insloegen. Het volgende plaatsje heet Vigneux- Hocquet (zie kaart) en niet Vigneux-Hotton (zie beschrijving ad 3); even verder staat ad 4: Bij D36 linksaf verder dalen naar Vigneux. De weg stijgt daar dus beter dit te schrappen.

7. De beschrijving van het verlaten van Laon had wat ons betreft wel iets meer de nadruk mogen leggen op de gevaarlijke manouvre die je uithaalt: nl. dat je eerst tegen het verkeer inrijdt en dan korte tijd op een verkeersweg rijdt waarop je ook nog links moet voorsorteren. Gezien het feit dat we heel wat gezinnen met kinderen de route hebben zien fietsen kan een waarschuwing geen kwaad.

8. Gressy: het bordje met daarop de Chemin des Carosses staat verscholen aan de linkerkant (klopt).

NB. in de Thierache hebben we vorig jaar ook prachtig gefietst. De route komt vlak langs het dorpje Jeantes (6 km) alwaar zich in een fraai gerestaureerd kerkje de beroemde muurschilderingen van de Maastrichtse kunstenaar Chrles Eijck bevinden.

NB2. Vlakbij het dorp Monceau le Waast op weg naar Laon, werden we, schuilend on der een struik tegen de zon aangesproken door een chauffeur van een combine (die later bleek de burgemeester van dit dorpje te zijn). Hij vroeg zich af hoe het toch kwam dat er dit jaar ineens zoveel mensen op de fiets over deze weg fietsten. Dat het allemaal Nederlanders waren vond hij erg leuk te horen. Dit bracht ons op het idee dat het wellicht leuk is om aan de in het gebied verschijnende kranten een artikelltje te sturen met het fenomeen uitgeschreven fietsroutes. Mooie reclame? Wij hebben het regelmatig uitegelgd hetgeen ons telkens een hartgrondig "Bon Courage " opleverde.

Marguerite en Hans Ponten
Velp


Net zoals velen inmiddels al gedaan hebben heb ook ik samen met mijn vriendin de route naar Parijs gefietst. Omdat ik gemerkt heb dat onder veel fietsers van de route dezelfde vragen leven zou ik graag de volgende opmerkingen/tips willen geven:

• Omdat de afstand van Pierrefonds tot Parijs nogal een flinke hap is (en ook omdat men dan laat op de dag pas in Parijs aankomt) hebben wij de dag voordat wij Parijs binnen reden nog gebruik gemaakt van de camping in Villevaudé. Deze camping ligt op een kilometer of acht van de route af die dan het beste bij Messy verlaten kan worden. Via Claye Souilly kom je, de bordjes volgend naar Villevaudé, via een klim langs een wat drukkere weg bij een grote rotonde waar je linksaf het dorp inrijdt. Vanaf hier staat de camping al aangegeven. Voor een overnachting met twee personen en uiteraard een tent en twee fietsen waren wij 16 euro kwijt.

• In tegenstelling tot wat wij dachten was het totaal geen probleem om een plaatsje te bemachtigen op de camping Bois de Boulongne. Zeker voor wie vroeg op de middag aankomt is er altijd nog wel een plaats op het tentveld van de camping, maar laat aankomen zal waarschijnlijk ook geen probleem opleveren aangezien de receptie open blijft tot twee uur.

Voor een overnachting betaal je (slechts) vijftien euro. De camping is het eenvoudigst te bereiken door vanaf de Place de la Bastille via de Rue de Rivoli en de Champs Elysées naar de Arc de Triomphe te fietsen (goed moment voor een foto!). Hoewel dit de drukste wegen in het centrum van Parijs zijn is het goed te fietsen doordat je gebruik mag maken van de busbanen die overal aanwezig zijn. Bij de Arc de Triomphe moet je (liefst via de zebrapaden) de Avenue Foch opzoeken en volgen tot aan Porte Dauphine. Vanaf dit verkeersplein staat de camping, nog zes kilometer weg, aangegeven.

Ik hoop dat deze tips U fietsvakantie (nog) wat aangenamer kunnen maken!

Met vriendelijke groet, Pieter van den Bulck


Beste mensen,

Hierbij wil ik jullie van harte bedanken voor het voorbereiden van mijn prachtige fietsweek! ik ben in de 2e helft van mei 03 van Den Haag naar Parijs gefietst. Het was een prachtige route, heel goed beschreven! Het was mooi om van streek tot streek het landschap te zien veranderen. Van wind en regen werd ik niet gespaard. Precies op de plek waar jullie beschrijven dat tegenwind het laatste is wat je je toewenst -na Agnicourt (kaart6)- kreeg ik de volle lading van wind-tegen en striemende regen. Dat was even tanden bijten, maar tegelijk doet het nadien extra deugd als je goed en wel in het mooie stadje Laon onder de warme douche staat. Maar ik heb verder ook vaak mogen genieten van een warm voorjaarszonnetje!

Nog even enkele reacties/suggesties op een rijtje:

• de veerpont in Gorinchem vaart 's avonds de laatste keer om 18uur (sóms ook later), de andere varen tot ± 22uur, dit is handig om te weten (vooral als het al wat laat op de avond is), anders moet je in Gorinchem wat om fietsen naar de veerpont van Brakel; wat ook wel te doen is.

• in Leuven is sinds kort een Jeugdherberg, ik heb helaas nog niet het adres en tel. bij de hand, maar dat is vast ook te vinden op het internet.

• de Jeugdherberg in Namen is goed verzorgd en prettig.

• de chambre d'hote in Baileux: op het eerste zicht aan de buitenkant (je moet je in het plaatselijke dorpscafé aanmelden) een beetje muffig, maar bij nader inzien: vriendelijke mevrouw, verzorgd, ligbad!, tv-ruimte en dat alles voor maar 20 Euro!

• Laon, hotel 'Les Chevaliers': je kan kiezen tussen verschillende tarieven, ik koos het simpelste aanbod: klein kamertje met w.c. en douche op de gang: het was erg oud, niet zo schoon, wat 'muffig'. Ik denk dat de wat duurdere kamers beter verzorgd zijn; die goedkopere kamertjes werden volgens mij niet vaak gebruikt.

• chambre d'hote in St Jean aux Bois: erg vriendelijke mensen en mooi, maar duur (45Euro). Deze mensen verhuizen na de zomer (+/-sept. 03) dus de chambre d'hote stopt dan ook te bestaan.

• in Parijs was ik blij de Jeugdherberg 'Jules Ferry'snel te vinden. Na die week door de bossen en de velden gefietst te hebben overviel me de GROTE grootstad wel echt. Nadat ik de volgende dag de Champs Elysées bezocht had (...) wilde ik dan ook graag weer naar huis. Ik had de vorige dag een ticket gereserveerd op de Thalys-trein mét mijn fiets. Bleek bij aankomst de volgende dag dat fietsen NIET op de Thalys mogen (klopt,PB, kijk op www.cyclingtransport.com)..., met super veel geluk had ik een vriendelijke treinchef die mijn fiets toch snel in de bagageruimte stopte...DUS: het personeel aan de loketten is niet altijd op de hoogte van de regelingen in die specifieke treinen, en tja, met de Thalys ben je heel snel weer in Nederland (3,5uur naar Den Haag!) maar je mag geen fiets meenemen tenzij hij als een gewone bagage ingepakt is (=opgevouwen ed). Tot hier mijn dingetjes die ik graag wilde doorgeven.

Tip aan andere geïnteresseerden: als je even een paar dagen vrij hebt en je hebt een fiets en fietstassen (een getrainde conditie is niet vereist!, ik spreek uit ervaring!): gewoon vertrekken, het is de moeite waard!

Met vriendelijke groeten!
Hanne De Meyer


Ben Albu heeft alweer een fraaie reeks foto’s gemaakt van een herfstreis naar Parijs. Beleef zijn fietstocht mee via de volgende link: Fotoreeks van de herfstreis naar Parijs, van Ben Albu


Hier het verslag van:
Gert Schefman.


Hier het verslag van:
Michel de Mey.


Jasper de Weerdt heeft een leuk reisverslag geschreven over de route naar Parijs (in drie dagen!!) met een Bob-trailer. http://www.jasper-digitaal.nl/Verhalen/parijs.php


Hier het verslag van:
Aloys Brok.

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Parijs
Parijs
Overzichtskaart
Fietsvervoer
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS