Fietsgids: Mooiste fietsroute door Frankrijk naar Parijs
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
De fietsroute naar Parijs...en terug

Overzichtskaart Fietsroute Parijs

Omschrijving fietsgids met fietsroute naar Parijs


Parijs op de fiets is veel dichterbij dan je denkt. Een week is doorgaans voldoende om vanaf Gent of Eindhoven bij de Eiffeltoren te komen. En vanaf Brussel of Maastricht is het nog stukken korter. Deze route naar Parijs voert voor een groot deel over autovrije fietspaden, langs rivieren en kanalen, door bossen en valleien naar de trotse hoofdstad van Frankrijk. Door de keuze van fietspaden en wegen fietst het erg lekker, Deze route is daarmee niet de allerkortste maar wel de mooiste route naar Parijs.
Afhankelijk van waar je begint natuurlijk kom je door leuke stadjes en steden als Diest, Geraardsbergen, Namen, Dinant, Chimay en Laon. De route voert langs oude abdijen en indrukwekkende kastelen zoals dat van Pierrefonds. De route gaat ook over enkele heuvels, maar de beklimmingen zijn maar kort, en als je boven bent en van het uitzicht geniet, ben je de inspanning al gauw weer vergeten. Wie in Brussel begint fietst de eerste 130 kilometer tot Chimay al autovrij. Vanuit Eindhoven tot Chimay krijg je 150 kilometer autovrij, vanaf Gent 135 kilometer en vanaf Maastricht zijn het er nog 130 kilometer. Tussen Chimay en Parijs zijn de meeste wegen stille plattelandsweggetjes en ook door de bossen fiets je stukken over fietspad. De laatste dertig kilometer vanaf de groene rand om Parijs tot aan de Bastille volgen we nog een heerlijk fietspad van dertig kilometer langs het kanaal van de Ourcq tot diep in de stad. Deze route is daarmee ook een veilige route. Alleen in een stadje als Laon of Parijs zelf is het wel even opletten.


Klimaat en jaargetijde
Natuurlijk verschilt het klimaat in Parijs nauwelijks ten opzichte van dat bij ons. Het is er alleen gemiddeld vier graden warmer en de zon schijnt misschien toch net iets vaker. Alleen voor wie vanuit Maastricht vertrekt, kan het in de Ardennen, en dan met name op het traject tussen Hamoir en Ciney, het daarentegen juist weer een paar graden koeler zijn dan bij ons. In principe kan je de route prima fietsen van mei tot oktober. In mei zijn de nachten nog wel koud en tot in midden oktober kan het daarentegen soms nog heel erg zacht zijn, met schitterende herfsttinten in de bossen. Ook eind oktober is het mij gelukt om samen met een vriend deze route nog een keer af te fietsen, wel warm aangekleed, maar het bleef leuk.


Heen en Terug
In ons deel van Europa kennen wij overwegend de wind uit het zuidwesten. Hij blaast niet altijd hard, maar het idee om eerst naar Parijs te gaan en dan soms met een flinke wind in de rug huiswaarts te keren is misschien lang zo gek nog niet. Vandaar dat deze route nu in beide richtingen wordt beschreven. Dat geeft tevens de mogelijkheid heen via Maastricht en terug via Brussel te fietsen. Terug vanuit Parijs kan met de trein. Wie niet vooraf wil plannen neemt de trein terug naar Maubeuge en fietst dan langs de Samber weer België in, en als men wil helemaal terug naar Brussel. Die route staat ook op de kaart.


Moeilijkheidsgraad en afstanden
Op basis van mijn ervaring met al mijn routes door Europa kan ik zeggen dat deze op een paar hellingen na heel makkelijk is. Tot aan de grens met Frankrijk volgen we veelal fietspaden over oude spoorwegbeddingen met maximaal 3% helling. In Frankrijk heb ik geprobeerd steeds de hellingen zo geleidelijk mogen te nemen. Het is zo niet de vlakste maar wel de mooiste route geworden. Van Brussel naar Parijs is het om en nabij 400 kilometer, vanaf Gent is het 475 kilometer, van Eindhoven naar Parijs is het ongeveer 500 kilometer en vanaf Maastricht om en nabij de 450 kilometer.


Route aansluitingen
Vanaf Gent en Brussel sluit deze route met een zijtak via Mariembourg naar Fumay aan op de route langs de Maas naar de bron, maar ook dieper Frankrijk in naar Barcelona en voor wie dat wil ook Sevilla. Daarmee krijg je een hele mooie grotendeels autovrije aanloop naar het zuiden van Europa. Maar wie korter wil fietsen, fietst van Gent naar Fumay aan de Maas en daalt via de Maasroute de rivier af naar de monding. Via de Zeeuwse eilanden kan je het rondje kortsluiten.


Route-gegevens

Fietsgids met fietsroute naar Parijs
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 9de druk mei 2023
ISBN: 9789077899144
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 138
Aantal detailkaarten: 54, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 8, schaal varieert

Afstand: 490 km. vanaf Maastricht, 500 km. vanaf Eindhoven
Moeilijkheidsgraad: Makkelijk

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 19,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Parijs
Parijs
Overzichtskaart
Fietsvervoer
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS