Fietsgids: Mooiste fietsroute langs de Maas met deze Maasroute
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Fietsroute langs de Maas (Maasroute)

Fietsgids met de Internationale fietsroute langs de Maas, van monding tot bron - Eurovelo 19


Overzichtskaart Rivièra Vanaf de monding bij Hoek van Holland loopt de Maasroute langs de Maas tot aan de bron. Deze route is nu volledig bewegwijzerd in beide richtingen en voert langs leuke historische plaatsen in Nederland, België en Frankrijk. De Maas was vaak grensrivier, een natuurlijke barrière om vijanden tegen te houden. De Maas kent dan ook veel vestingstadjes langs haar oevers, zoals Brielle, Woudrichem, Ravenstein, Grave en Stevensweert. Daarnaast kent de rivieren veel kastelen op haar oevers waarvan Slot Loevestein niet de minste is. Gaandeweg zie je het landschap veranderen van de duinen in het westen naar de polders in het Rivierenland gelegen achter hoge slingerende dijkjes. Bij Cuijk maakt de route stroomopwaarts een bocht naar het zuiden en dan gaan de oevers ook langzaam glooien zoals bij de bossen van de Maasduinen en achter het kasteel van Arcen. Bij Roermond fietsen we kilometers langs de uitgebreide plassen die zijn ontstaan na de grindwinning. Het lijkt even Holland maar bij het witte dorp Thorn weet je toch weer zeker dat het echt Limburg is. De Maasroute kent hier een Belgisch en een Nederlands deel. Deze gids geeft de keus om beide te volgen. Beide varianten komen in ieder geval weer samen bij Maastricht. Maastricht is hele gezellige stad met een prachtig historisch centrum. Hierna is het nog maar kort stukje langs de wijngaard op de Pietersberg en dan zijn we in België. Luik is de laatste jaren herboren en leeft weer. Het oude industriegebied er omheen ziet er nog steeds vervallen uit, maar het is slechts een tiental kilometers dat je hier doorheen moet voordat het groen langs de dalwanden de boventoon voert. Bovenlangs de Maas tref je meerdere vestingen aan die de rivier en haar stadjes verdedigden zoals Hoei, Namen, Dinant en Givet. Onderaan de vestingen liggen de stadjes zelf met gezellige pleinen, terrasjes en restaurants. Overzichtskaart Rivièra Na Dinant volgt stroomopwaarts het mooiste deel van de Maas tot Charleville-Mezières waar de machtige stroom haar bedding diep door de Ardennen heeft uitgeschuurd. Nog verder stroomopwaarts kom je langs de vestingstad Sedan en het stadje Verdun dat ondanks onmetelijke verliezen aan beide zijden door de Fransen werd bevochten en behouden tijdens de Eerste Wereldoorlog. Er zijn meerdere monumenten die hier aan herinneren.In de bovenloop is de Maas een meanderende beek langs het geboortedorp van Jeanne d’Arc. Hoe dichter je bij de bron komt hoe meer het Maasdal zich opent, maar aan de randen vindt je uitgestrekte bossen.

De bewegwijzerde fietsroute van de Maas gaat na de bron verder naar Langres, het vestingstadje op de grens tussen Champagne en Bourgogne. Maar na de bron daalt de route ook door de bossen naar het dal van de Saône om dan vrijwel geheel over fietspaden langs het Canal de l’Est en de Moezel Nancy en Metz te bereiken. Nancy met de beroemde Place Stanislas en Metz met haar kathedraal zijn beide mooie steden. Vanaf Metz ben je met de trein snel weer thuis. Of je volgt de Véloroute du Soleil terug naar Maastricht. Dat maakt een mooie ronde.

Overzichtskaart Rivièra Van de monding tot aan de bron is het 950 km. Het vervolg naar Langres is 30 kilometer en van de bron terug naar Metz biedt de gids nog eens 250 km heerlijke fietspaden langs het water. In de gids zijn ook enkele andere zijtakken opgenomen die het makkelijk maken om de route wat korter te maken om al eerder de trein terug te nemen. Daarmee kan iedereen de reis op maat indelen. De Maasroute is bewegwijzerd van de monding tot de bron. De terugweg naar Metz is ook grotendeels bewegwijzerd. Alle overnachtingsmogelijkheden voor fietsers zijn in de gids opgenomen. Aan campings en B&B’s is er geen gebrek. Er is een overzichtskaart met alle mogelijkheden om vanaf de route per trein weer terug te keren.

De Maasroute is tot aan de bron een makkelijke route, en ook de route terug naar Metz is makkelijk.

Van Metz terug naar huis per trein is makkelijk. Bijna ieder uur vertrekt er een trein naar Luxemburg. De fiets reist gratis mee. Vanaf daar kan men door naar Brussel en dan naar Nederland. maar men kan ook mooier om de twee uur naar Luik en dan naar Maastricht. treinvervoer inclusief fiets door Luxemburg is gratis. Vanaf Troisvierges in het noorden van Luxemburg kan men ook vover de Vennbahn terug fietsen naar Nederland.


Overzichtskaarten met afstandenMaasroute-NL-Afstanden.pdf
Maasroute-B-F-Afstanden.pdf


Route-gegevens

Fietsroute: De internationale Maasroute
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 6e druk, 2023
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 156
Aantal detailkaarten Nederland: 27, schaal 1:80.000
Aantal detailkaarten: 81, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 23, schaal varieert

Afstand: 950 km tot bron + 350 km extra.
Moeilijkheidsgraad: Heel makkelijk op een enkele helling na.
Richting: Hoofdroute in beide richtingen bewegwijzerd. van bron tot Metz grotendeels bewegwijzerd.
Prijs: 20,50Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Maasroute
Maasroute
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS