|

|
Aanvullingen
Onderstaande aanvullingen zijn reeds verwerkt in de 2e Druk
|
| V
Fietsen door Donegal
Het onbekende Noordwesten van Ierland
(aansluiting op kaart 7 en kaart 13)
Donegal heet volgens sommigen de verborgen schat van Ierland. Afgezonderd van de rest van Ierland en ingeklemd tussen de oceaan en Noord-Ierland herbergt dit gebied de mooiste onbekende kusten en natuurgebieden. Alhoewel vroeger bijna niemand per fiets door dit gebied trok komt daar nu verandering in .Sinds kort loopt de bewegwijzerde Eurovelo 1 vanaf de grens met Noord-Ierland langs de kusten van Donegal om te eindigen in Donegal Town. Vanaf Donegal Town wordt de bewegwijzerde route voortgezet als North West Trail (NWT) naar Sligo.
Langs de hele kust van West- en Zuid-Ierland loopt de Wild Atlantic Way (WAW). Langs deze weg heb je prachtige uitzichten, maar de weg is uitgezet als autoroute en dat trekt verkeer. De fietsroute van Eurovelo 1 probeert terecht de drukte te vermijden en neemt daarvoor kleine weggetjes, met soms pittige klimmetjes. Pittige klimmetjes horen bij Ierland als Guinness, veel muziek en soms regen. Toch hou ik persoonlijk meer van langzaam stijgende klimmen en lange afdalingen. Door het binnenland van Donegal loopt een prachtige route door het Glenveagh National Park die volledig aan dit beeld beantwoordt. Gestaag klimmen naar de prachtigste uitzichten over verre meren en kolkende watervallen. Het is puur genieten in het binnenland.
Tussen Ardara en Donegal volgde de Eurovelo-route een stuk wat wij echt afkeurden. Het betrof een stijging van 11% gevolgd door eenzelfde daling die uitkwam op een weg. Daar hebben wij een variant voor uitgezet, die beter moet voldoen.
In Donegal heb je veel B&B’s maar ook aangename hotels.
We hebben bij Letterkenny geslapen in het Silver Tassie hotel, vlakbij de route. Een paar kilometer buiten het stadje. www.silvertassiehotel.com
Bij Dungloe hebben we geslapen in de B&B:
Rest a Wyle, Cammore Road
Tel:074 9561701/086 824 1159
jobonner@hotmail.com
Kaart 1
Zoals het Dagblad van het Noorden al had opgemerkt, mist kaartblad 1 (Belfast) de juiste aanwijzing.
U kunt hier nu een aangepaste kaart downloaden inclusief de juiste aanwijzing.
Excuses voor het ongemak.
Het eerste stuk vanaf Belfast is niet de route 94 maar route 9.
Kaart 3
Als de route bij de vijver voor Craigavon komt, heb je de neiging rechtsaf te willen fietsen. Hier moet je echter linksaf gaan. Na Craigavon bij winkelcentrum goed opletten, hier ontbreken (op dit moment) enkele bordjes.
Craigavon: veel oponthoud door ontbrekende/vernielde routebordjes na The Lakes (omgeving winkelcentrum)
Kaart 5
Hier missen enkele bordjes (op dit moment), zoals 5 km voor Cookstown, in Cookstown zelf (neem hier vanaf de hoofdstraat Orritor Road), en 10 km na Cookstown. De kaart heeft dan bij twijfel altijd gelijk.
Splitsing voor Orritor: geen routebordje met aanduiding naar R ; doorgaande weg komt via brug op A505 uit. Even verderop eenzelfde situatie.
Kaart 6
Punt 1. dit bordje is nu teruggeplaatst.
Laatste nieuws: Het bordje is weer weg. Wel stond er nu een witte pijl naar links op het wegdek.
In Gortin heb je een goede hostel.
Kaart 7
Na Omagh zijn er geen bordjes meer, maar stickers met de routeaanduiding.
Halverwege tussen Fintona en Trillick klein stukje onverhard.
Aanwijzing 2: 93 moet 92 zijn.
Vanaf Gortin hebben we een andere route gevolgd. Wij zijn daar via de North West Trail (NWT) langs Strabane, Lifford naar Derry gegaan. We vonden het echt een goede toevoeging op de route omdat Derry een indrukwekkend stadje is om te bekijken vanwege het verleden (bloody sunday). Ondanks de verdeeldheid heeft het ook gezellige kroegen. Er is een goed hostel: Derry City independent Hostel, 44 great James street (www.derry-hostel.co.uk). Echt een aanrader, misschien kun je het opnemen als variant. Op de terug weg hebben we via dezelfde NWT naar het zuiden gegaan langs de stad Donegal en hebben jouw route weer opgepakt vanaf Sligo.
Kaart 9
In Ballinamallard route 91 (bruine ondergrond) volgen.
Kaart 10
Het fietspad door park Florence Court is nu af. Het is echter meer voor mounainbikes, niet voor toerfietsen.
Kaart 11 (punt 2)
Klim na Blacklion begint heel steil. Alternatief is pas volgende weg vanaf hoofdweg linksaf te nemen.
Kaart 12 (punt 3)
In Manorhamilton door Town Centre. Op kruispunt na centrum RD en 1ste weg LA ri Lurganboy. Vóór volgende rotonde linksaf ri Lurganboy. Blijven stijgen tot in Lurganboy tot hoogste punt en daar RA.
Kaart 14
In het kader van zo autoluw mogelijk rijden (Sommige N-wegen in Ierland zijn erg druk en vervelend te rijden oa. vanwege vrachtverkeer) de volgende alternatieven: Kaart 14: voor Ballysodare: ipv re af de N-weg op: LA onder de snelweg, vervolgens direct RA, bij T-splitsing RA: zo kom je in B. weer op de route.
Kaart 15
Bij Aclare (kaart 15) misten wij de stenen wegwijzer (verdwenen of overgroeid?)
Kaart 16
Situatie na Coolegraine kan iets duidelijker worden omschreven; wij denken op de N26 te zijn en komen noordelijk bij Carrowkeribly Lough, waar we realiseren een navigatiefout te hebben gemaakt. (2 x 6 =12 km extra). (Dit punt kan inderdaad verwarring opleveren, PB).
Nr. 1 Op T-splitsing rechtsaf bij Cullin
Nr. 2 Steek iets grotere weg (geen richtingaanduidingen) recht over en ga bij T-splitsing linksaf tot N26
Kaart 17
Na Loch Beltra onduidelijk: er staat in de bocht rechtdoor: je moet wel degelijk in de bocht RA, vv direct LA het lijkt dus optisch wel rechtdoor. Ook op Kaart 17: 'na 700 m RA, na weer 700 m RA' dit laatste moet zijn LA.
Aanwijzing 4: zou m.i. als volgt moeten zijn: Na 4,2 km in bocht scherp R (i.p.v. rechtdoor). Wij fietsten rechtdoor (R312 volgend) en gingen volledig de mist in-.Uit gesprek met local bleek dat er hier meer fietsers in de problemen kwamen. (Dit is inderdaad een fout, hier is een verkeerd aanwijzingssymbool geplaatst, PB)
Aanwijzing 6: moet zijn: Na 700m R, na weer 700 m L (ipv R) (rode route is juist getekend)
Kaart 18/19
De drukte langs de weg Westport - Louisburg valt in september reuze mee, de weg via Louisburgh naar en langs de Doo Lough pass is bijzonder de moeite waard.
Kaart 18-21
Ik heb een nieuwe weg verkend van Westport naar Leenane. Deze is inderdaad veel rustiger dan de weg via Louisburg en minstens zo mooi. Want ook al loopt er nu een mooi fietspad van Westport naar Westport Quay en heb je vanaf daar langs de grote weg tot aan Murrisk (het begin van de pelgrimsweg naar Croagh Patrick), nu een fietsstrook lopen langs de weg, compleet met picknickplaatsen en fietsenstalling, dan nog blijft het verkeer zeer aanwezig. De rustige route loopt heel mooi achter Westport door. De meeste directe toegang vanaf het centrum begint met een loeisteile klim, die ik zelf niet kon redden. Daarom kan men beter eerst de grote weg volgen naar Clifden tot men het oude spoor oftewel fietspad over is. Dan neemt men de eerste weg links en dan de eerste weg rechts. Men fietst steeds rechtuit tot aan de kruising waar men linksaf naar Aghagower kan. Daar gaat men rechtsaf stevig omhoog. Men klimt flink door met voor zich de Croagh Patrick. Na een kilometer begint de afdaling naar Liscarney. Hier steekt men de grote weg over en volgt verder de bewegwijzerde fietsroute naar Killary Harbour.
Ook voor het traject tussen Leenane en Clifden is er nu een rustiger alternatief. Dat laatste is redelijk betrekkelijk omdat de Connemara dermate aantrekkelijk zijn dat ook veel Ieren hier een tweede huisje hebben. Zelfs op de kleine weggetjes kom je hier daardoor altijd wel regelmatig auto’s tegen. Maar het is een mooie route langs een stuk Atlantische kust met baaien en een camping. Na Leenane fietst men richting Clifden om dan langzaam te stijgen. Na de stijging gaat men rechtsaf richting Tully Cross. Vanaf Tully Cross gaat men weer naar linksaf naar Letterfrack. Deze route is niet vlakker. Met name vanaf de kust naar Tully Cross zit er een pittige helling in en ook tussen Tully Cross en Letterfrack wacht u nog een kleine kuitenbijter. Echt lang duren die hellingen niet.
Download de bijbehorende kaartbladen in PDF-formaat:
GPS-tracks:
Download GPS-files Sligo-westport-Letterfrack
Op onze algemene GPS-pagina kunt u een handleiding voor het gebruiken van gpsdata downloaden.
Tussen Westport en Murrisk (onder de Croagh Patrick), ligt er nu een fietspad aan de rechterkant van de drukke weg. Deze moet je gebruiken. Vijf kilometer voor Louisburgh kan je schuin links de afslag Dummin nemen en dan meteen na 5 m rechts voor de oude rustige weg naar Louisburgh.
Kaart 20
De alternatieve route via Tullycross is aan te bevelen. Veel rustiger en tenminste even prachtig.
Kaart 22
Wij hebben behalve een winkel in paardebenodigheden, geen winkel in Cashel gezien
Kaart 23
We ontvingen bericht dat je weer de fiets kan meenemen naar de Aran-eilanden.
Belangrijke aanvulling: fietsen mogen wel degelijk (terug) mee op de boten van Rossaveel naar de Aran eilanden, en verder naar Doolin, de prijs is 5 euro per fiets. Wij deden het in augustus 2014, hadden geen probleem. Groeten, Stephane Leys
Tegenover het verdwijnen van de winkel in Cashel staat nu wel de aanwezigheid van een Spar in Rosevael en een zeer uitgebreide Spar op het eiland zelf. Ik zou nog steeds een dagtocht naar de Aran-eilanden aanbevelen; vandaar toch maar vermelding van deze winkels.
Met de boot van 16.00 uur teruggekomen, besloten we naar de camping van Spiddle te fietsen. Daartoe hoef je niet terug te fietsen naar de R336. Op jouw kaart 23b staan duidelijk witte wegen getekend die ons op prima wijze naar Ballynahown voerden. Rustig en met permanent mooi uitzicht op de zee.
In B bevonden we ons weer op je route en.... daar is een supermarkt. Vanaf die plaats heeft de R336 overigens overal een trottoir, hetzij links, hetzij rechts, waar wij dankbaar gebruik van maakten, want men rijdt op die weg loeihard. In elk geval tot Spiddle (want daar kamperen we nu) was er 100% trottoir beschikbaar. Na morgen kan ik laten weten of dit tot Galway zo blijft. Ik denk van wel.
De weg naar Carraroe staat aangegeven als de R374. deze buigt vlak na Costelloe af naar het NW. De weg naar Carraroe wordt dan de R343.
Tussen Rossveal en Galway vlak na de bocht naar links, heb je ook een winkel.
Kaart 25
Galway: Als je blind de bordjes 'City Centre' volgt (en dus niet goed op de kaart kijkt!) wordt je tegenwoordig om het centrum heengeleid en kom je op drukke N-wegen.
Algemeen: Hoewel diverse bordjes (‘op de fiets vervuil je niets’, ‘op de fiets ben je veel sneller in het centrum’) anders doet vermoeden, is Galway niet ingericht op fietsers. Alle bebording is tegenwoordig gericht op autoverkeer en verwijst dus nu naar N-wegen die naar de ringweg om de stad leiden. Dat moet je niet hebben. Beter kan je richting salthill aanhouden en dan langs de kust naar het centrum fietsen.
Vanwege het een-richtingverkeer moet je vanaf het EyreSquare weliswaar een kort stuk The Prospect op, maar daarna moet je op de eerste kruising rechtsaf en dalen. Op het volgende kruispunt dan linksaf Dit is de Forster Street die later de College Road wordt (met aan linkerzijde heel veel B&B’s).
Op welke rotonde je ook uitkomt (vanaf Prospect of College Street): RECHTSAF, richting N6 –Limerick De verwijzing R338 maar op een enkel bord gezien.
Voor de camping moet je op de R336 net voor Galway rechtsaf de straat met naam 'Knocknacarra' in, dit is een grotere weg.
Naast de in de route aangegeven camping zitten er nog 2, allemaal direct naast of tegenover elkaar. Salthill C&C park is goed bevallen.
Kaart 26
Nr 3. In Oranmore bij groen bord met richting: N6 Limerick LINKSAF. Deze weg loopt nauwelijks omhoog. NB: zie vlak voor het oversteken van de hoofdweg de wel heel curieuze snelheidslimieten: op exact het punt waar Oranmore ophoudt mag de maximumsnelheid van 50 km tot 100km(!) worden opgevoerd, maar wel zorgen dat je 20 meter (!!) weer bij de drukke voorrangsweg stilstaat om voorrang te kunnen verlenen.
Kaart 27
Als je vanaf Lisdoonvarna in The Burren omgekeerd naar Kinvara fietst dan kan je na de afdaling van het pasje ook de wegwijzer gelijk linksaf naar Kinvara volgen. Dat is korter en net zo mooi. Om dit weggetje te vinden vanaf Kinvara volg je eerst nog de N67 naar Ballyvaughan maar dan sla je een kilometer na de kruising in Kinvara linksaf ri Rockdale B&B. Daarna is het steeds rechtdoor.
Bij aanwijzing 3, na 330m schuin rechts, bord 'Burren Yoga' volgen. Klim bij aanwijzing 6 hebben wij als behoorlijk steil en lang ervaren, twee dubbele chevrons lijken op zijn plaats (twee pijltjes kan, voor mijn gevoel zat het er tussenin, PB)
Kaart 28
In het gebied rondom Lisdoonvarna zijn nu ook overal bordjes voor lokale fietsroutes aangebracht. Dat is vooral handig voor de variant langs de Cliffs of Moher. De bordjes spreken elkaar vaak tegen maar het bevestigt wel dat je op een fietsweggetje zit. De variant vanaf Doolin slaat ter hoogte van Knockevin (je ziet verder geen dorp of zo) linksaf. Voor de Cliffs of Moher moet je over de hoofdweg nog 500 meter verder (omhoog en dalen). Het is echter absoluut de moeite waard!!!
Van Lisdoonvarna naar Ennistymon is de aangegeven variant stippellijn nog niet de meest ideale weg om het verkeer op de hoofdweg te vermijden. Vanaf Ballytigue moet je eigenlijk de weg meer oostelijk nemen en dan parallel aan de route naar beneden. Dat spaart wat klim- en daalwerk. En een bijthondje!
Panel 7. Einde weg LA. (De rotonde bevindt zich op de N67)
Vanaf Carran gingen wij niet steil omhoog volgens aanwijzing 2, maar volgende de weg richting Kilfenora, op zoek naar de
fietsen maker die op de kaart stond aangegeven. Helaas, volgens de medewerkers van het 'Burren Centre' (http://www.theburrencentre.ie) was de fietsenmaker er niet meer. 'The man died...'.
Via de R476 gingen wij weer omhoog naar Lisdoonvarna wel klimmen, maar goed te doen. De route vanaf Carran via Kilfenora naar Lisdoonvarna is ons goed bevallen.
Kaart 29
Vanaf Lisdoonvarna kun je ook via de R478 directer naar de
Cliffs of Moher, in september was deze weg niet erg druk.Vanaf de
Cliffs kun je ook makkelijk deze weg naar beneden tot in Lehinch
afdalen, de weg is breed, recht en overzichtelijk, hier kun je
eindelijk eens lekker snelheid maken...
Kaart 30
Van Lahinch naar Ennistimon: Voor autoluw route kan je hier de zuidelijke parallelweg nemen.
Mooi rustig alternatief voor Lahinch-Ennistimon via ’Fietsroute 2’ binnendoor (iets zuidelijk van N67).
Na nr. 4 ontbraken de bordjes met opschrift: ‘Connolly’. De palen waar de bordjes aan hebben gezeten staan er nog wel. Is wel gokken of je dan de juiste afslag neemt. Lukt dat niet, dan is dit ook geen probleem: je komt 4km oostelijk van Connolly op de R474. Daar rechtsaf, door het dorp heen (koffie bij de foodstore) en aan het eind van het dorp met de weg (R474) mee naar links afbuigen.
Kaart 30/31
Als alternatief op de voorzieningen arme route vanaf
Ennistimon hebben wij de N67 gevolgd. Direct na Lehinch moet je wel
eerst stevig omhoog , maar daarna valt het klimmen mee. In Spanish
point werd wederom een camping aangegeven (geen gebruik van gemaakt),
Miltown Malbay is een leuk stadje met behoorlijk wat voorzieningen.
Na Quilty verlieten we de N67 en volgden de R483 (bordjes
met car-ferry symbool volgen) naar Kilrush. Ook Kilrush is een leuk
stadje met voorzieningen. (Bovenstaand alternatief zeker niet tijdens dezomer doen, PB)
Kaart 31
Bij nr.3 staat N86 moet zijn N68.
Kaart 31/32
De ferry over de Shannon vaart van april tot en met september tot 21h00, van oktober tot en met maart tot 19h00, een fiets betaald 5 euro (http://www.shannonferries.com/fares).
Kaart 32/33
In Ballybunnion stonden wij op een klein C&C park helemaal bovenaan in het dorp. Toilet en douche voorzieningen hielden
echt niet over, maar het was dan weer wel spotgoedkoop (10Eur voor
2p/nacht). We volgden vanaf Ballylongford de R551 coastal road, werd
ons als meest geleidelijk klimmend aangeraden naar Ballybunnion, je
komt dan bovenaan bij de (kleine) camping uit, links van de weg.
De volgende ochtend bleken onderaan het dorp (R553) nog twee Caravan
parks te zijn, geen idee of deze ook tenten accepteren. (Ballybunion is ook een aardig plaatsje met mooi strand,PB)
Kaart 34
Wij zijn op dit moment bezig met het groene rondje in Ierland. Vanochtend vertrokken we uit Tralee maar kwamen tot de conclusie dat de route bij punt 6; "bij kruising met hoofdweg rechtdoor (richtig Ballyseedy)" doodloopt. De oorzaak hiervan is dat er een nieuwe weg is gemaakt, de N22, richting Killarney. Om de route weer op te pikken kun je het beste de N22 even blijven volgen tot de volgende afslag.
Met vriendelijke groet,
John en Ingeborg Pijnenburg vanuit Kenmare, Ierland.
Campingaz priktankjes zijn op veel plaatsen verkrijgbaar, CV270 ventiel tankjes zijn wat schaarser, alleen in grotere plaatsen
zoals Tralee verkrijgbaar. Wij kochten er een bij 'Tralee gas cycle & nursery supply' in High Street.
Kaart Dingle
Rijd Slea Head tegen de klok in.
Voor Ventry (bij de kerk) linksaf om in 5 steile kilometers (Mount Eagle) eventueel naar Dunquin terug te rijden.
Kaart 36/37
De klim naar Lough Acoose is pittig, maar goed te doen.
De laatste 300 meter van de Ballaghbeama pas moesten we lopen, maar de
pas inclusief het stuk er naar toe was schitterend en zeer de moeite waard
Kaart 38
Op het stuk vanaf de R568 naar Reacashlagh lijkt een chevron
te ontbreken, dit was best een pittig klimmetje.
de lange bocht na aanwijzing 3 leverde ons de eerste en
enige keer op dat we ons op een drukkere 100km/h weg niet veilig
voelden. Het was betrokken en regenachtig, je rijdt steeds in de
scherpe binnenbocht, niet duidelijk zichtbaar voor achteropkomend
verkeer, er zijn weinig tot geen uitwijkmogelijkheden. (Ik zal kijken of ik daar iets wezenlijks aan kan doen)
Kaart 39
Route Healy Pass, kustweg tussen Tuosist en Lauragh ook bijzonder mooi.
De Caha pass (N71) was wederom pittig maar te doen, we snapten niet waarom het laatste stuk voor de langere tunnel met 2
chevrons was bedeeld.( Misschien omdat ik die dag al 120 km had gedaan, vond ik hem misschien zwaarder dan als je net aan de dag begint,PB).
Kaart 40
Aanwijzing 2: naar Mcroom i.p.v. Kealkill.
Mooi alternatief vanaf Kealkill over rustige weg. Neem de N584 over de mooie Pass of Keimanagh en de mogelijkheid het landschapspark /kloosterruïne Gougane Barra te bezoeken (gratis voor fietsers). Verder over de R 618. Hierna Cork eenvoudig inrijden via fietspad/fietsstrook.
Kaart 40-42
Vanaf Bantry hebben we de 'officiële' route voor een lang
stuk verlaten. We volgende de N71 Bantry uit naar het zuiden, na een
pittige klim buigt de weg af naar links en gaat over in de R586. Dit
is best een drukke weg, maar voor het grote deel breed met een 'hard
shoulders', een geasfalteerde strook naast de rijbaan waar je goed
over kunt fietsen. De weg volgt de glooiende vallei tot aan Bandon,
onderweg zitten diverse B&B's, en leuke plaatsjes zoals Drimoleague en
Dunmanway. Over deze weg konden we lekker doorfietsen, in 1 dag van
Bantry tot net voorbij Cork.
Kaart 42
Aanwijzing 1: Daarna geleidelijk dalend.
Aanwijzing 5: Nieuwe tekst: Brug over, steeds rechtdoor, in de bocht RA L2216 ri Cloughduw
Kaart 45
Fietspad loop nu verder door. Zie bijgevoegde kaart (klik om te vergroten).
U kunt de kaart in PDF-formaat downloaden.
Nr. 1 Wij hebben na 800 m niets aangetroffen wat leek op een fietspad Na Blackrock met vragen op fietspad beland dichtbij passage over motorway. Het goede nieuws is, is dat er voor de drukke, gevaarlijke weg naar Passage West een alternatief is in de vorm van de voortzetting van de ontmantelde spoorbaan. Tot in het hart van Passage West (4km). AFB.
Bij profiel staat Middleton met 18.8 km. Dit moet 28.8 km zijn. Bij de brug bij Fota park staat Middleton bewegwijzerd met 10 km.
De riverferry over Lough Mahon vaart tot 22h, en kost 1 euro per fiets (of tandem) http://www.scottcobh.ie/pages/ferry.html
Kaart 46
Rechterkaart: Nr. 2 Onduidelijk wat het voordeel is van welke route. Wij zijn niet afgeslagen.
Kaart 48
Linkerkaart: Nr. 1 (slechtweer)alternatief is rechtsaf naar Cappoquin (= 4km). Scheelt 6 km.
Kaart 51
Nr. 3 Rechtsaf en in bocht weer rechtsaf (kerk links houden).
Tussen 6 en 7 moet 1 dakje 2 dakjes zijn ivm lengte en stijgingsgraad.
Kaart 51-53
Nieuwe route door het Zuidoosten tussen het dal van de Suir en de Wicklow Mountains.
Vanaf Carrick-on-Suir tot Kiltealy loopt er nu een nieuwe route door het achterland dat niet alleen een aantal lastige klimmetjes weet te ontwijken, maar ook heel mooi door het landschap trekt en enkele prachtige plaatsjes aandoet, zoals Inistoige en Graiguenamanagh (probeer het maar uit te spreken). Het was prachtig. De route is vrijwel even lang gebleven maar alle stijgingen en dalingen ijn nu geleidelijker. Voor wie dat wil, het voormalige klooster van Jerpoint Abbey ligt niet ver van de nieuwe route (10 km).
Vanaf Dungarvan aan de kust loopt er nu een prachtig fietspad van 46 km over een oude spoorwegbedding naar Waterford, the Waterford Greenway. Vanaf Waterford loopt de route door over kleine wegen als nieuwe EuroVeloroute naar Rosslare Harbour. Voor het verbindingsstuk naar Waterford hebben we nu een kaartje toegevoegd.
Het traject tussen Youghal en Dungarvan is nog niet klaar. Eerlijk gezegd hoeft dat ook niet zo voor mij. De huidige route via de Knockmealdown mountains en het dal van de Suir is veel mooier dan de route langs de kust en over de oude spoorwegbaan. Er valt daar gewoon minder te zien. Voor de Ieren is het nieuwe fietspad prachtig, en er wordt druk over gefietst, voor ons is het misschien een beetje saai.
Kaart 54
Linkerkaart: Voor Nr. 1 (bij Old Town) ontbreken aanwijzingen. Wij zijn rechtdoor gefietst. Scheelt ruim 3 km.
Kaart 57
Nr. 5 Op drie/viersprong linksaf ri. Laragh
Kaart 58
Van Enniskerry af omhoog richting Dublin is het niet de tweede weg rechts maar de derde die je moet hebben, met wegwijzer naar FC Eniskerry.
Een aantal keer staat het koffiekopje-icoontje bij pubs die pas 's middags opengaan.
We hebben de alternatieve route via Doolin gedaan: advies: vergeet de Cliffs of Moher niet!
Kaart 59
Rechterkaart: 60a moet 60b zijn.
Glencree (eenvoudig te bereiken) heeft café-restaurant.
|
|
|