Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Barcelona
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Fietsroute Barcelona – Deel 2 - Cluny - Barcelona

Overzichtskaart Barcelona Deel 2 Omschrijving
In dit deel, het vervolg op deel 1 van Amsterdam naar Barcelona, worden de routes beschreven door Zuid Frankrijk naar Catalonië. Er zijn vanaf Cluny tot het zuiden van de Ardèche twee routes opgenomen omdat de mogelijkheden zo verschillend van karakter zijn dat ik meen ze afzonderlijk aan de keus van de reiziger over te laten.

Groene variant
De groene variant loopt door het nationale natuurpark van de Forez-Livradois en het vulkaangebergte boven Le Puy. Na Le Puy stijg je over een oude spoorwegbedding met verlichte tunnels door het landschap omhoog. Vanaf de bovenloop van de Loire en de Allier kent deze route een veertig kilometer lange en verstilde afdaling door het schitterende kloofdal van de Chassezac. Vlak is deze routevariant zeker niet, maar ook niet echt voor berggeiten omdat de beklimming steeds geleidelijk gaat. De uitzichten zijn mooi.

De Beaujolais variant
De Beaujolais-variant loopt vanaf Cluny eerst over een mooi fietspad oostwaarts naar Mâcon aan het begin van de Beaujolais-streek. Met mooie kastelen temidden van de wijngaarden, imposante heuvels zoals de rots van Solutré, en daartussen wijndorpen met klinkende namen als Pouilly, Fuissé, Morgon, St. Amour en Moulin à Vent. Daar waar het drukker wordt aan de west-zijde van de Saône neemt de route de andere oever en voert over landelijke wegen tot het dal van de Saône smaller wordt en Lyon nadert.

De route loopt tegenwoordig dwars door Lyon over grotendeels vrijliggende fietspaden, maar aan de zuidzijde is het fietspad over 15 km nog niet klaar.

De Via Rhôna
Na Givors begint de ViaRhona een fietspad dat geheel doorloopt tot aan Avignon. Men passeert het mooie Vienne aan de overzijde en het wijndorp Condrieu. Men blijft de rivier volgen en fietst zo door o.a. perzikenboomgaarden tot vlakbij Tournon. Hierna loopt de Via Rhôna als een grote fietssnelweg naar het zuiden. Zeker als de mistral blaast kan je zuidwaarts vele kilometers maken. Een tak van de route steekt bij Bagnols-sur-Cèze af door de lage heuvels van de Gard. De Via Rhôna is de makkelijkste weg naar het zuiden. Maar het is niet de mooiste.

Door de Ardèche
Daarvoor buig je bij Tournon al af en volgt vanaf Lamastre de Dolce Via door de Ardèche. Het gaat heel gelijkmatig omhoog naar de Col du Mezilhac met maximaal 7% op een klein stukje. Na een wervelende afdaling naar het dal van de Ardèche-rivier volgt weer een vrijliggend fietspad dat je kilometerslang door het fraaie landschap voert. Boven heb je de mooiste uitzichten over de toppen van het Centraal Massief en met een beetje geluk de Alpen in de verte. Daarna volgt een heerlijke afdaling naar het dal van de Ardèche. Door het dal van de Ardèche ligt een vrijliggend fietspad over een oude spoorlijn, compleet met verlichte tunneltjes en bruggen. In de verkoelende rivier liggen ’s zomers de mensen te spatteren in het water. Campings zijn er dan ook in overvloed. Na het dal van Ardèche bereikt men het stillere dal van de Chassezac en het verstilde weggetje door het steenwoud van Païolive. Hier komt deze variant weer samen met de Groene variant. een tiental kilometer komt ook de variant door de Gard er weer bij. Bij St. Hippolyte krijgen we weer mooie fietspaden.
De hoofdroute voert hierna de Languedoc in, door de Gorges van de Hérault. Zo fiets je langs St. Guilhem-le-Desert. Voor de meer sportieve fietser hebben we hier ook een korte routevariant opgenomen door het schitterende dal van de Buèges. Door de wijngaarden slingert de route zich langs Pezenas verder naar de zee bij Agde. Vanaf Agde maakt de route gebruik van het fietspad langs het Canal du Midi, dat o.a. langs het fraaie sluizencomplex bij Beziers voert. Het kanaal slingert ook langs het Oppidum d’Enserune waar je deresten van de oude nederzetting kan zien. Van de Languedoc naar de Rousillon passeert een lage bergrug met de daarin de Col d’Extreme, ondanks zijn naam een makkelijk pasje. Hier ziet men ook de eerste Katharenkastelen. Het achterland van de Rousillon is een prachtig heuvelgebied met uitzicht op de hoge bergen zoals de Canigou en de Pyreneeën daarachter. In het gebied liggen mooie dorpen en stadjes. De route loopt door wijngaarden en perzikenboomgaarden. De route gaat een lage onbekende pas over naar Spanje. De route volgt tegenwoordig een stuk van de Pirinexus-route, inclusief fietspaden door het dal van de Tech. Daarna gaat het langzaam stijgend over een onbekende pas naar Spanje. Over prachtig asfalt zoef je naar beneden. Hierna kan je door de bossen zuidwaarts of langs het Dalimuseum in Figueres, hetgeen over iets drukkere wegen leidt. Weer samen voert de route de streek Baix Emporda in waar een uitgebreid fietsroutenetwerk is aangelegd. Over leuke kleine weggetjes en paden fiets je zo door een gebied dat sterk aan Toscane doet denken. Aan het eind van dit gebied kan je rechtsaf naar Girona en daar verder fietsen naar Andalusië of je gaat linksaf naar de zee. Een kilometerslang fietspad brengt je naar San Feliu de Guixois, waarna je nog een tiental kilometer de fraaie kustweg kan volgen. Bij Blanes houdt de officiële route op. Wie tot in Barcelona wil fietsen kan vanaf hier de brede berm van de kustweg gebruiken, maar een echte route wil ik deze laatste vijftig kilometer niet noemen. Pas 20 km voor Barcelona krijg je weer een ’fietspad’.Er gaat echter ook een prima spoorlijntje, met fietsvervoer. De route is volledig in twee richtingen beschreven.


Route-gegevens

Onbegrensd fietsen naar Barcelona – Deel 2
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 6e druk, 2021
E-book Jaar van uitgave: Editie 6.2, nov 2023
ISBN: 9789077899274
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 158
Aantal detailkaarten: 83, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 10, schaal varieert

Afstand: 790 km. (Cluny-Girona) - 880 km. (Cluny-Barcelona)
Moeilijkheidsgraad: De Groene variant kent meerdere stijgingen maar deze zijn doorgaans matig en geleidelijk. Veel natuur. De variant door de Beaujolais kent minder stijgingen maar wel enkele klimmetjes. De Via Rhôna is volledig bewegwijzerd en vlak. Door de Ardèche voeren tegenwoordig fietspaden, daarnaast enkele matige hellingen. Door de Languedoc en Rousillon is de route makkelijk, de ene Pyreneeënpas is weliswaar laag (700m) en kort, maar wel even pittig, de variant over andere Pyreneeënpas is iets hoger (822 m) en langer maar wel geleidelijker.
Richting: In beide richtingen beschreven

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 24,50
Als e-book: € 14,95
Voorbeeldkaarten Deel 2
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Barcelona
Barcelona
Deel 1
Deel 2
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS