Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Andalusië
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Reacties


Op deze pagina vindt u een overzicht van de ingezonden reacties. Wilt u zelf een reactie plaatsen? Stuur dan een email naar: reactie@cyclingeurope.nl.

Beste Paul,

Bedankt voor de hulp en de geweldige gidsen. De hele reis was van Maastricht naar Avignon (twee van ons) en vandaar Avignon naar Malaga (ik alleen) - meestal je routes volgen (Juli t/m September 2023)
1. De Veloroute de Soleil
2. Fietsroute Barcelona – Deel 2
3. De fietsroute naar en door Andalusië

Een paar fantastische weken; zon, regen, hittegolven, wind en in Spanje veel heuvels ;o)

Voor anderen die geïnteresseerd zijn - do it!! Enkele foto's en (engelstalige) notities zijn te vinden op http://www.gatrell.net/other/fiets.pdf - also attached.

Cheers

Matthew (and Sandra)


Beste Paul, beste heer Benjaminse!

Wij zijn weer terug van een fietsavontuur van 4 maanden in Spanje. Ik wil je graag laten weten dat we hebben genoten van jouw geweldige gidsen: Barcelona 2 (vanaf Avignon), Andalusië en de Zilverroute. Wat een prachtige routes. Gecombineerd met Santiago 3 en de Katharenroute (tot Carcassonne) 6500 ultieme fietskilometers. Fantastisch om op deze manier zo midden in het Spaanse leven, de Spaanse cultuur en de Spaanse natuur te zijn. Weg van de rest van de wereld, helemaal elke dag opgaan in onze reis. Op Polarsteps kunnen mensen een inkijkje krijgen in ons avontuur (Erik en Ineke op ten Berg, fietsen door Spanje).

Dus mijn vrouw Ineke en ik willen je graag bedanken voor het uitzetten en onderhouden van deze 3 Benjaminse-routes! Ons volgende lange fietsavontuur (2024?) wordt waarschijnlijk de Iberica-route vanaf Lissabon, voorafgegaan door nog een keer Andalusië te doorkruisen (vanaf Sevilla of Malaga). Ook weer op onze Koga F3-fietsen, zonder electrische ondersteuning, op eigen spierkracht.


Beste Paul Benjaminse,

vanaf 21 april tot 6 mei heb ik samen met mijn tweelingbroer een geweldig stuk gefietst van Teruel naar Malaga. Werkelijk prachtig. Wat een mooie route. Rustige dorpjes, echt authentieke provincies en plaatsjes, lekkere kopjes koffie en hele leuke slaapplekken, die ook nog eens betaalbaar zijn. Wat een prachtige natuur en rustieke omgevingen. Vooral het stuk van Alcaraz richting Dehesas de Guadix was een van de mooiste stukken die we ooit hebben gefietst. Het beginstuk was vanaf Teruel naar Siles/Cazorla wel koud in april (maar ook begin mei nog fris hoor). Dan moet je zeker handschoenen (en zelfs een muts) meenemen, wat we ook hebben gedaan. Misschien nog handig dat te melden in de gids, want april/mei kan regenachtig en koud zijn namelijk!

Voor de rest was het prachtig en hebben ook genoten van de tekst in het routeboekje. We kwamen er achter dat de omschrijvingen van jou (soms ook subjectief) bijna altijd kloppen. Dat was grappig en daar moesten we om lachen soms. Heerlijk om zonder een GPS, ook als jongere (we zijn 25 jaar) te fietsen. Gewoon een papieren routeboekje en de mobiel in de tas; dat is toch echt een aanrader voor mensen.

In de bijlage wat foto's en we willen je gewoon ontzettend bedanken! Dit was een van onze mooiste vakanties die we ooit gehad hebben.Bedankt Paul!

Vriendelijke groeten,
Bram en Erik Bos


Beste Paul

We vlogen op Valencia. Met de trein naar Albacete, vandaar VIA VERDE (inderdaad slecht wegdek) naar de aansluiting op jouw route. Via Jaen, Cordoba richting Sevilla.

Geweldige, mooie, prachtige route.
Combi Garmin en boekje.

Nu zitten we in Monasteria de San Francisco in Palma del Rio (pag. 113). Fantastisch, historisch adres. 80 euro, tweepersoons kamer incl. ontbijt. Vanavond dineren in historische sfeervolle zaal.
Prachtig, prachtig.

Hartelijk dank!

Met vriendelijke groeten
Floor


Beste Paul,

Wij hebben enorm genoten van onze fietsreis van Gerona naar Malaga. Ook van deze reis heb ik weer een filmpje gemaakt. Hierbij de link: https://youtu.be/2nWob2kW5Vk

Tevens de link naar de pagina ‘Fietsen naar Andalusië op mijn website, waarop een link naar het filmpje, een link naar een verslag van de reis met veel foto’s, routekaartjes, hoogteprofielen etc. en een link naar Google Maps, waarop de route tot in detail is te bekijken: https://lexschruijer.com/fietsen-naar-andalusie/

Verslag: https://lexschruijer.files.wordpress.com/2018/06/fietsen-naar-andalusic3ab.pdf

Veel kijk- en leesplezier en hartelijke groet,
Lex


Beste Paul,

Wij willen u en de medeopstellers van de route omschrijving "Onbegrensd fietsen naar Andalusië" hartelijk bedanken voor de duidelijke en zeer goede informatie.

Wij hebben een prachtige reis door Andalusië gemaakt van Sevilla - Acros de la Frontera - Granada - Guadix - Quesada - Cordoba - Sevilla.

Uw routeomschrijving was een grote hulp bij de voorbereiding en een duidelijke richtlijn tijdens de tocht. De route hadden we ook in een GPS geladen.

De doorsteek Torcal hebben wij van west naar oost genomen en was prima te doen.
Nogmaals onze hartelijk dank voor dit prima boekje en we hopen in de toekomst nog veel van uw andere routebeschrijvingen te gebruiken.

Met vriendelijke groeten,
Lau van Hof


Van 24 april tot 9 juni 2018 hebben wij uw fietsroutes (Barcelona en Andalusië) gebruikt voor onze fietsvakantie naar Alicante. Wij hebben een onvergetelijk reis gemaakt, dankzij de prachtige routes die u heeft beschreven. Het was onze eerste, maar zeer zeker niet onze laatste fietsreis.


Eind april 2016 zijn we gestart met de route naar Barcelona, en zo verder via Andalusië naar Lissabon. Ons verslag van deze mooie tocht is te lezen op lindass.waarbenjij.nu

Met vr. groet,
LindaHallo Paul.

Van 2 mei tot en met 20 juli 2016 zijn we van Malaga (Spanje) naar Sligo (Ierland) gefietst. Tijdens dit avontuur hebben we ruim 4200 km getrapt en de landen Spanje, Frankrijk en Ierland doorkruist. We hebben hierbij gebruik gemaakt van jouw routeboekjes en gps bestanden; Andalusië, Ruta Iberica deel 1 en 2 en Rondje Ierland. Onderweg hebben we gekampeerd. Daar waar de campings schaars waren, bijvoorbeeld Zuid Spanje, hebben we gebruik gemaakt van hotels en bed & breakfast. We fietsten van Zuid naar Noord, de temperaturen waren goed en we hadden veel wind in de rug. We willen je hartelijk danken voor de geweldige routes en accommodatie tips. We hebben erg genoten.

Met vriendelijke groet
Dorien & George


Wij fietsen een fantastische route door Spanje! Alle lof voor de makers van het routeboekje!


Beste Paul,

We hebben net in Spanje het traject van Montblanc naar Cordoba van de Girona-Sevilla route gefietst. Vorig najaar waren we in Girona overgestapt van de route naar Barcelona op die naar Sevilla. We vinden het een prachtige route, met name de leegte en rust en de mooie natuur van de vele kleine bergketens die je doorkruist. We waren van plan tot Sevilla te fietsen maar vonden het olijfbomen landschap te eentonig en zijn daarom gestopt in Cordoba (Sevilla kenden we al).

We hebben weer veel plezier gehad van het gidsje, dank daarvoor,

Hartelijke groet uit de Morvan-Bourgogne,
Perry Keesman en Pien van Lakerveld


Beste heer Benjaminse en medewerkers,

Van 17/9-2/10/2015 fietsten (en kampeerden wij waar mogelijk) bovengenoemde prachtige en interessante fietsroute tot ons grote genoegen en tevredenheid. Al moet ik zeggen dat ikzelf (72 jr, vrouw, in uitstekende conditie en beslist niet ongetraind, het een zware route vond, maar zeker wel uitvoerbaar).


Beste Paul,

Vanaf de laatste week van augustus tot en met half september hebben wij de rondreis door Andalusië gemaakt, Malaga - Sevilla - Cordoba - Granada - Malaga. We zijn geen super getrainde fietsers, en hebben de route zeker de eerste dagen maar ook daarna als pittig ervaren, mede ook in combinatie met de hogere temperaturen. Uiteraard hebben we ons dit van tevoren gerealiseerd, en ons hier op ingesteld. Er tegenover staat dat de route zeer mooi is, en het klimwerk, zeker wanneer het na de nodige kilometers beter lukt, voldoening geeft. Tel daar de culturele hoogtepunten bij op die we hebben gezien (Alhambra, Mezquita, Alcazar), en de vaak heerlijke Andalusische keuken, en je hebt een heerlijke en afwisselende fietsvakantie.

We hebben gefietst met onze tandem, en er voor het eerst voor gekozen niet te kamperen. Dit is ons goed bevallen, enerzijds omdat je minder bergop hoeft mee te slepen, anderzijds ook omdat er relatief weinig campings zijn, de temperaturen kamperen sowieso minder aangenaam maken, en bovendien hostals en hotels bijzonder betaalbaar zijn. Voor een 2 persoons kamer betaalden we in de regel 40 tot 50 euro, met een enkele uitschieter naar onder (20 euro) en naar boven (60 euro). Het viel ons op dat hostels en hotels vaak eenvoudig zijn, maar eigenijk altijd netjes. Ook kon overal de fiets binnen staan, dit leverde nooit een probleem op. Voor de grotere steden is de tip om de dag van tevoren of de dag zelf te boeken via een site als booking.com, vaak krijg je dan zeer interessante last minute aanbiedingen, midden in de stad.

In de eerste week waren de temperaturen hoog en liepen gaandeweg op, in het weekend kwamen deze op 40 graden uit. Mede daarom hebben we besloten het stuk van Sevilla naar Cordoba (de ‘bakoven’) per trein te doen. Dit is erg goed te doen, zelfs met een tandem. Het leverde ons ook wat tijdswinst op, zodat we de resterende route zonder al teveel tijdsdruk konden uitfietsen. We hebben om die reden ook gekozen voor de ‘B’ variant, via Guadahortuna. Onze dagafstanden voor etappes met klimwerk lagen rond de 50 kilometer, op de ‘vlakkere' dagen haalden we een enkele keer 80 kilometer. In totaal hebben we net geen 800 km gefietst, in effectief 14 fietsdagen (21 dagen totaal inclusief heen en terugreis). De laatste helft van de vakantie bleven de temperaturen onder de 30 graden, één nacht en ochtend heeft zelfs geregend en geonweerd. Wij vertrokken die ochtend uit Granada, en konden toen de regen wat minder werd prima fietsen. We lazen echter achteraf dat zeker in de buurt van Malaga, er behoorlijk noodweer was geweest met wateroverlast, er was in een dag twee maal zoveel regen gevallen, als normaal in de hele maand september. Het kan in de zomer dus ook in Andalusië verkeren met het weer.

Naast het routeboekje, hadden we ook de GPS tracks op de telefoon geïnstalleerd (met de app ‘ViewRanger’ op de iPhone). Dit beviel dusdanig goed dat we het route boekje voornamelijk nog hebben gebruikt voor het plannen van de dagafstanden en de accomodaties, en het inschatten van de zwaarte van de etappes aan de hand van de hoogte profielen.


Na met je naar Rome te zijn gefietst en na met je Ierland te hebben gerond, hebben we nu stuk van je Andalusiëroute gefietst. Wellicht herinner je ons van de kloostermoppenroute bij Viterbo. Wij fietsen graag met je omdat je net als wij ook van eten en wijn drinken houdt. Je kaartjes zijn een lust voor het oog en in hoge mate accuraat.


Beste

Ik heb van 21 juli 2015 tem 25 augustus 2015 een fietsvakantie ondernomen met uw boek: Sevilla - Malaga - Granada - Cazorla - Cordoba - Sevilla. Het was een prachtige reis met veel afwisselende landschappen en een uitstekende routebeschrijving in uw boek. Het boek is heel goed beschreven zodat je je mentaal goed kan voorbereiden op de heuvels/bergen die er zitten aan te komen.

Bedankt voor het samenstellen van deze fietsreisgids om mij zo een prachtige vakantie te bezorgen.


Ik heb een fantastische tocht gehad. Veel dank, Paul, voor de mooie route die je hebt uitgestippeld. Ik vind het geweldig om daar van gebruik te mogen maken en op die manier een paar fantastische weken te kunnen fietsen.


Beste Paul,

Van 20-5-2015 tot 3-6-2015 fietsten wij jouw route van Girona naar Valencia. Aanvankelijk hadden we door willen fietsen richting Sevilla, maar door de hoge temperatuur zijn we in Albarracin gestopt en teruggereden naar Teruel. Vandaar zijn we via de Via Verde Ojos Negros naar Valencia gegaan. Het was weer prachtig: spectaculair wisselende landschappen, stille wegen, verre uitzichten, leuke ontmoetingen met andere (vaak Benjaminse, soms El Cid) fietsers. Af en toe wel wat lange hellingen omhoog, maar ondanks onze leeftijd kwamen we toch met wat lopen redelijk goed omhoog. Deze tocht door Spanje is wel een van de mooiste uit jouw serie! En dat blijkt ook uit het aantal fietsers dat we tegen kwamen: bijna elke dag een paar uit tegengestelde richting. Kun je nagaan hoeveel fietsers tegelijk onderweg zijn op deze route. Van harte bedankt voor de prachtige route en de leuke beschrijving.

Ans en Han Postma


Hallo Paul,

We zijn net terug van een fantastische fietsvakantie in Andalusie. We hebben hiervoor de Gps route gebruikt van "Onbegrensd fietsen naar Andalusie" en een ronde vanuit Malage gemaakt, aangevuld met een rondje vanuit Ronda (uit het tijdschrift "op pad" van de ANWB). De omgeving is prachtig, het weer was goed en in dit jaargetijde bloeit er Van alles, we hebben ontzettend genoten.Ik heb me meerdere keren afgevraagd hoe je toch die kleine rustige wegen hebt ontdekt. Verder hebben we weinig slecht wegdek gehad, een aantal wegen was onlangs opgeknapt.

Ik wil je hierbij bedanken voor de schitterende route.

Groetjes Hettie en Han


Beste Paul,

De afgelopen 2 weken heb ik de fietstocht Valencia-Sevilla gedaan waarbij ik in Andalusie onderlangs ben gegaan en Malaga ontweken.

Het was een geweldige tocht, ik heb grote dank voor de samenstellers.


Van 16 april tot 14 juni zijn wij onderweg geweest van Sevilla via Ronda, Granada enz. naar Girona en vervolgens via het Centraal massief naar huis in Bennekom. Het was zwaar in Spanje (5 weken), maar de rest een makkie 3,5 weken. De route was werkelijk prachtig. Zeker Spanje en het Centraal massief. We hebben er van genoten.


Allereerst mijn complimenten aan het team voor het creëren van deze schitterende route. In 2012 ben ik vanuit NL naar Girona gefietst en ben vorige maand naar Girona gevlogen om het karwei af te maken.P.S. de route dient inderdaad niet te worden onderschat! Zeker niet in het begin direct na Anglés.


Beste mensen,

Van augustus t/m oktober 2013 hebben we een fietstocht gemaakt van Assen via Gibraltar naar Sevilla, in totaal zo’n 4.300 km. Het was een schitterende reis, voor een groot deel hebben we de routes van Paul Benjaminse gevolgd, vanaf Eindhoven – Cluny – Girona tot Ronda. Daar vandaan zelf een route gezocht naar Gibraltar en via de kust naar Cadiz, het laatste stuk naar Sevilla weer een deel over de route van Paul Benjaminse in Andalusië. We hebben genoten van de schitterende landschappen, de rustige wegen, aardige mensen, prachtige oude stadjes en steden, het was een fantastische reis. Waar mogelijk hebben we gekampeerd, vooral het eerste deel tot aan Girona, in het binnenland van Spanje was het vaak toch een hostel of casa rural, leuke ervaringen.

Het Spaanse deel van de fietstocht was wel zwaar, we hadden nauwelijks tot geen ervaring met fietsen in de bergen.. Maar door de ervaring tijdens het eerste deel tot Girona waren we desondanks redelijk in staat om de bergen goed door te komen, hoewel er heel wat flessen massageolie doorheen zijn gegaan om de benen in goede conditie te houden. We hebben onze reis, die tegelijk een sponsortocht was voor een goed doel, bijgehouden op de website www.hussels.wordpress.com. Naast de route boekjes hadden we de route op de GPS, een ideale combinatie. Complimenten voor de mooie routes over de vele fietspaden en heerlijk rustige wegen, door schitterende natuurgebieden, langs vele wijn- en olijfboomgaarden, het was een heel bijzondere ervaring.

Vriendelijke groet,
Charles en Sjoukje Hussels


Corry en Kees zijn in augustus 2013 gefietst vanaf Girona naar Sevilla en vanaf daar via de Zilverroute weer omhoog en dan via de Camino Frances naar Burgos. Ze hebben een leuk reisverslag gemaakt met ook veel scherpe observaties van de verschillende vogels en andere dieren en bloemen langs de route.

'We hebben de helle tocht genoten van de schitterende omgevingen cultuur, natuur en vooral de bevolking.'
Verslag op: http://cenk.waarbenjij.nu/reisverslagen/432584/spanje-anders-dan-anders/3


Harrie van Haaren heeft de route van Sevilla terug naar Girona gefietst.Zijn reisverslag is een mooi verhaal geworden en de bijschriften bij de foto’s zijn erg grappig.

Verslag: Sevilla-Girona-HarrievanHaaren.docx
Foto's: http://s30.photobucket.com/user/atbfiets/media/Spanje%202013/2013-05-22074340_zpsd8059175.jpg.html?sort=6&o=0


Beste Paul,

We hebben van half augustus tot half september de route van Girona naar Sevilla via Jaen en Cordoba gefietst. Wat een prachtig traject, zowel de natuur als de prachtige oude steden, stadjes en dorpen!! Heel veel dank voor alle inspanningen die het gekost zal hebben om deze route op papier te krijgen.

Het was natuurlijk warm. Wij vonden het tot ongeveer 35C vrij goed te doen als je tenminste voldoende water bij je had en de zwaarste klimmen in de ochtend deed. Het is toch een droge warmte en er was altijd wel wat wind, die ‘s middags meestal wat toenam. De week met temperaturen rond de 40C was met name ‘s middags te veel van het goede. Het lukt bij deze temperatuur gewoon niet om het vochtverlies afdoende te compenseren. Maar we hebben het toch goed doorstaan. En zeker als je bedenkt dat we niet de jongsten zijn, namelijk 65 en 69 jaar oud.
Wij hadden de route vooraf in onze GPS (Garmin GPSMAP 60CSx) gezet. Dat was wel heel prettig. We vonden de beschrijvingen in het boek uitstekend, en daarmee waren we er ook uitgekomen. Maar de route in de GPS geeft veel gemak.

Accomodatie is ook in augustus volop te krijgen. Mede door de crisis in Spanje is het overal in het binnenland erg stil.

Nogmaals onze dank en vriendelijke groeten van,
Ellen en Dick


Hierbij onze reactie nav de route van Girona naar het zuiden van Spanje (in ons geval naar Malaga) van 1 t/m 25 september 2012.

Een pittige tocht. Veel stijgen en dalen (zie ook de uitgebreide routeprofielen, red.). Goed dat wij in Zuid-Frankrijk (Arles) zijn gestart, hadden we tenminste een aanloopje voor de eerste beklimmingen. De wind is een factor die volgens mij niet genoemd wordt in het boekje en die kan als je ‘m tegen hebt van belang zijn. We hebben waar mogelijk gekampeerd.


Erik Smits en zijn vrouw bereden, vroeger op een mountainbike maar nu op een tandem, de assen van Europa.
Als je het leuk vind om de verslagen daarvan te lezen of te linken zie: http://liaenerikopdetandem.waarbenjij.nu/reisverslagen/398644/fietsen-naar-het-dak-van-europa/1

"Het zal duidelijk zijn dat we veel plezier hebben van jouw routes. Het is telkens een hoogtepunt van het jaar. "


Deze zomer gaan we het tweede deel van onze tocht naar Rome fietsen. Volgend jaar willen we graag vanaf Malaga naar Barcelona fietsen. Boekje hebben we al in huis. Het liefst gaan wij per trein en fiets. Barcelona is geen probleem. Dat hebben we al uitgeprobeerd. Ook zijn we diep in Zuid-Italië met trein en fiets geweest. Malaga is wel een probleem, omdat er weinig treinen meer in Spanje gaan waar fietsen in mee mogen. Soetens lijkt ons een geweldig alternatief, maar die rijdt (nog) niet op Zuid-Spanje. We hebben ook iets gevonden op internet en dat heet Travel Light. Koffers, maar ook fietsen. Wie heeft hier ervaring mee? Ook andere tips zijn welkom.

Groet Greet en Harry


Zojuist terug naar Almunecar/Nerja en Malaga gefietst vanaf Girona, geweldige route!


Hoi Paul,

Afgelopen maand 13 april tot 6 mei 3 weken en 2 dagen, heb ik de Andalusie en Barcelona Amsterdam route gefiets in omgekeerde volgorde. Dat is trouwens goed te doen er zijn niet zo veel wegen in de buurt en een beetje kaartlezen en richtingsgevoel kom je er wel uit.

De route is prachtig zeker in deze tijd van het jaar, alles in bloei en mooi groen.

Spanje vond ik best zwaar, frankrijk kun je na Spanje op een been doen, zwaar omdat ik ook de nodige km`s moest afleggen per dag omdat ik helaas maar 3,5 week ter beschikking had.

Het weer was prima, 1 week 30 tigers naderhand 20 a 25 gr prima fietsweer dus.

Volgende link verwijst naar de vele foto`s:
http://www.wingeltje.nl/Fietstechniek/spanje/Foto%60s%20malaga-sittard/index.html


Mieke en Bart Withaar hebben een geweldige fietstocht van drie maanden gemaakt.

Gestart in Beaune volgden ze eerst de route van"Onbegrensd fietsen naar Barcolona" tot Girona. Vervolgens fietsten ze, gebruik makend van "Onbegrensd fietsen naar Andalusië" via Granada en Malaga naar Sevilla. In Sevilla stapten we over op de Zilverroute die ze volgden tot Salamanca. Na een doorsteek van Salamanca naar Fromista, volgden ze de Camino Francés tot St.-Jean-Pied-de-Port. Daarna reden ze dwars door Frankrijk "Langs Oude Wegen" naar Montmédy, om vanaf daar deel 1 van "Onbegrensd fietsen naar Barcelona" te gebruiken voor de rest van de thuisreis.

Van deze reis hebben ze een mooi videoverslag gemaakt op hun website:
http://home.planet.nl/~witha160/reizen/index.html


Op 25 augustus vertrok ik met een vriendin met Transavia richting Girona om daar te beginnen aan Onbegrensd fietsen naar Maleisië. We zijn gevlogen met Transavia waar je je fiets heel gemakkelijk kon bijboeken voor 80 euro per fiets retour. 16 september vlogen we terug vanuit Malaga.

Over fietsvervoer: op de heenweg hebben we de fietsen in dozen gedaan. Dozen waar de fietsenmaker zijn fietsen in krijgt aangeleverd en de fiets nog kan rijden. Tip van de fietsenmaker was om ‘m zo te vervoeren zodat deze niet helemaal onhandelbaar wordt zoals in de schiphol dozen die helemaal dicht zijn. Dan gaan ze er ook minder snel mee smijten. Op de terugweg hebben we de fietsen zelfs alleen met bubbeltjesplastic beschermd (gekocht bij adres in Malaga zoals in het boekje staat aangegeven) en dat ging eigenlijk ook goed en de fietsen zijn onbeschadigd in NL aangekomen.

Algemene opmerkingen: Vooral in het Noorden van Spanje heb je de wind erg vaak behoorlijk tegen. We hebben van tevoren proberen op te zoeken wat de heersende windrichting was in Spanje maar niet gevonden. We hebben ons regelmatig afgevraagd waarom we de route niet andersom fietsten. (Velen doen het ook andersom, maar niet vanwege de windrichting, die wind tegen is niet zoals in Nederland een gegeven, doch slechts toeval, PB).

We landden om een uur of half negen en om kwart over tien fietsen we weg van de luchthaven. Het was prachtig weer en we hadden er zin in! Het plan was om 1900 km in 23 dagen (inclusief vluchtdagen) te fietsen maar dat zijn er 1100 geworden. We hadden verwacht 120 km per dag (8.30 – 17.00) te kunnen fietsen zodat af en toe ook nog een dag door een stadje konden struinen. Maar de bergen in het Noorden waren zwaarder dan verwacht, op tegenwind (vrij veel) hadden we ook niet gerekend. Daarnaast hebben we meer rustdagen in moeten lassen omdat bij een van ons een knie opspeelde en bij de ander een schouder. Maar zo gaat dat en plannen zijn er om aangepast te worden. Het was hoe dan ook echt een geweldige vakantie. Hoewel het Noorden (Girona-Teruel) best pittig was kan ik wel zeggen dat dit deel over het algemeen van Spanje me toch mooier is voorgekomen dan het zuiden (Jaen-Cordoba-Sevilla-Ronda-Malaga) omdat het (Zuiden) voor mijn gevoel meer gecultiveerd en van hetzelfde was en ook een stuk toeristischer.


Beste Paul,

Ben net 1 week terug uit Spanje waar ik met een vriend in 40 dagen jouw schitterende route van Heiloo naar Torremolinos heb gefietst. Wij vonden het bijna elke dag een feest om de diverse landschappen te ervaren via de zeer stille en rustige wegen en paden.

Ondanks onze leeftijd van 66 en 64 jaar is deze route goed te doen, je bouwt in Nederland en het vlakke deel van België voldoende fietsconditie op om Frankrijk en vooral Spanje op een aangename manier te doorkruizen. Spanje is inderdaad geen makkie, op en neer en slechts weinig vlakke delen, maar de opgelopen conditie doet je voor geen helling meer vrezen.

Ook een rol speelde natuurlijk dat we weinig bagage aan de fiets hadden hangen, zo’n 10 kg, omdat we hotels en logies & ontbijt gebruikten.

Dank voor je prachtige route.
Huub Wesseling groet je (inderdaad de man die jaren geleden van jou een taart mocht ontvangen omdat ik de diverse routes op GPS aangeleverd heb en toen even niet zelf de route kon fietsen!!) .


Beste Paul en collega's.

Bij deze aanvullingen nav onze fietsvakantie volgens het boekje 'Onbegrensd fietsen naar Andalucie' wat wij in september 2010 gedaan hebben. Tot onze verbazing nauwelijks andere nederlanders getroffen ondanks de goede reistijd qua klimaat.

We hebben erg genoten van de mooie fietsreis! Van Girona, via Sevilla naar Malaga. 1800km in 4 weken.

Groeten,
Roland en Margreet


Beste Paul Benjaminse,

Afgelopen voorjaar ben ik met mijn zwager van Girona naar Malaga gefietst. Daarbij hebben voor een groot gedeelte uw route Onbegrensd fietsen naar Andalusië gevolgd. Alleen zijn we vanaf Guadix via de Puerto de la Ragua de Sierra Nevada overgestoken, om daarna voor Alhama de Granada de route weer op te pikken. Daarna zijn we aan het eind van de Via Verde bij Puerto Serrano naar het zuiden afgebogen om nog een paar dagen in de bergen rond Ronda rond te fietsen.

Net als de route van Amsterdam naar Barcelona, die we al eerder een keer hebben gefietst, vonden we deze ook weer van hoog niveau. Wel vonden we de route zwaarder dan dat we van te voren hadden ingeschat(staat vooraf ook in de gids aangegeven, PB), en zou het voor minder geoefende fietsers nog wel eens problemen op kunnen leveren.

(Dit is een fraai vormgegeven verslag waar ik zelf ook met veel plezier naar heb gekeken, PB)

Met vriendelijke groet,
Hans van Kampen.


Ik heb je eerder bericht over de ontbrekende brug in Alarcon gestuurd (route Andalusië). Vanuit huis nog een bericht met een paar algemene stukjes informatie maar eerst de complimenten voor de weer zeer geslaagde route. Erg zwaar maar wel heel bijzonder.(Ger de Heus).


Deze zomer (juli 2010) hebben we met ons gezin gefietst van Lezignan-Corbieres (Z-Frankrijk) naar Valencia. De route van Benjaminse naar Barcelona en vanaf Girona naar Andalusie, hebben we gevolgd tot Teruel. Bij Teruel zijn we via de Via Verde Ojos Negros naar Valencia gefietst. Totale fietsafstand: 1000 km. in 15 etappes, 6 rustdagen en 3 dagen in Valencia.

Een prachtige route. Gekenmerkt door veel en lang klimmen, prachtige lange afdalingen, mooie dorpjes, oude stadjes, behulpzame spanjaarden, campings met fijne zwembaden, indrukwekkende landschappen. Voor ons was deze eerste kennismaking met Spanje een succes. Uitzetters van de route dus ontzettend bedankt voor jullie werk!

Vanwege de hitte hebben we vaak de wekker gezet (is dat vakantie?) zodat we de meeste kilometers in de ochtend konden maken. Niet alleen is de temperatuur dan lager, er is ook nog meer schaduw. 's Middags konden we dan afkoelen bij een zwembad. Gelukkig werd het weer halverwege de vakantie iets minder heet (rond de 30/32 graden). Dat is nog prima fietsweer. Bij de afdaling naar Villarroya wensten we zelfs dat we handschoenen hadden, zo koud.

Onze fietsetappes:
Lezignan-Tuchan 56 km
Tuchan - Maureillas: 70 km
Maureillas - Figueres: 50 km
Figueres - Girona (Fornells): 85 km
Girona - Osor ; 50 m
Osor - Taradell: 50 km
Taradell - Igualada: 85 km
Igualada - Montblanc: 55 km
Montblanc - Ulldemolins: 45 km
Ulldemolins - Arnes: 103 km
Arnes - Morella: 60 km
Morella - Fortanete: 65 km
Fortanete - Teruel: 73 km
Teruel -Viver ; 100 km
Viver - Valencia ; 95 km
Valencia - vliegveld ; 12 km

Jan en Marjolijn, Bram, Erik
Oldenzaal


Wij hebben van 15 april t/m 15 mei 2010 voor een belangrijk deel de “terug” route gefietst. Onze route ging van Malaga, Ronda, Sevilla, Cordoba, Jean en Granada naar Girona. Ruim 2100 kilometer door Spanje.

Het is een route voor de geoefende fietser. Er moet regelmatig geklommen worden. De wegen zijn van goede kwaliteit. Als dit niet zo is staat dat duidelijk beschreven.

De route voerde ons door een totaal ander Spanje dan wij kenden van de Costa’s. Spanje is een groot en uitgestrekt land. Vaak lange afstanden tussen de plaatsen of plaatsjes.

De “terug”route is, als Word document, kort maar goed beschreven. Houd er rekening mee dat de kaartschaal 1:300.000 is. Toch staan bijna alle wegen op de routebladen. Erg handig zijn de stadsplattegronden in het routeboek. De hoogte profielen, PDF-files, geven een goed beeld van de afstanden en het te verwachten klim- en daarna daalwerk.

Kortom, heerlijk om op deze manier kennis te maken met dit land, het mooie landschap en de verbaasde, niet fietsende, Spanjaard.

Ed Oldengarm en Ria Schalkwijk.


Rondrit door Andalusie

Van 13 april tot 22 mei 2008 hebben we een rondrit door Andalusië gemaakt. Onze rondrit begon en eindigde in Malaga. Vanuit Malaga zijn we via El Chorro naar de “witte stadjes” Ronda, Grazalema en Arcos de la Frontera gegaan, daarna via Sevilla (Dos Hermanas) en El Rocio naar de westkust, naar Mazagan. Toen door de prachtige Sierra Morena, via Valverde, Aracena, El Ronquillo, Cazalla de la Sierra, San Nicolas del Puerto en Almodovar del Rio naar Cordoba. Omdat we wat tijd tekort kwamen en persé de Via Verde del Aceite met aansluitend de Via Verde de la Subbética wilden doen zijn we vanuit Cordoba met de trein naar Jaen gegaan. Daarvandaan over de Via Verde naar Torre del Campo, Doña Mencia en gedeeltelijk via de route van Benjaminse naar Fuente de Piedra, El Chorro en weer terug naar Malaga. Alles bij elkaar ongeveer 1400 fietskilometers.

Om deze rondrit te plannen hebben we gebruik gemaakt van de gidsjes van Otteman, González, Benjaminse en van zelfgekozen routes. Hierbij wil ik opmerken dat de gekozen wegen en beschrijvingen uit het gidsje van Benjaminse met kop en schouders boven de collega’s uitsteekt. Mijn complimenten hiervoor.

Onze fietservaring in dit jaargetijde zijn positief. We hebben af en toe wat regen gehad waarbij 1 dag fors, onze rit naar Grazalema werd een beproeving vanwege een gigantische en langdurige onweersbui waarbij de temperatuur daalde tot 7 graden en we door een witte wereld moesten fietsen vanwege de hagel die er was gevallen, de geplande camping aldaar werd dan ook een hotel. Verder was het prima fietsweer zo tussen de 18 en 22 graden. De verkeersdrukte viel een beetje tegen m.n. in het zuiden en rond de witte stadjes. Na de drukte en de cultuur van de steden in het zuiden was de Sierra Morena een verademing. We waren zeer onder de indruk, van al de bloemen in de weilanden en wegbermen, het was daar ook een heel stuk rustiger al was het ook daar soms noodzakelijk om een stuk N weg te nemen die wel druk was.

Ineke en Ronald van der Perk.


Betreft: route “Onbegrensd fietsen naar Andalusië:

Wij hebben deze route gefietst in mei 2006 van Malaga naar Cuenca. Per vliegtuig zijn we naar Malaga gevlogen. Vanwege de grote verkeersdrukte rondom Malaga hebben we een oplossing gezocht én gevonden voor het stuk Malaga – Colmenar (+/- 30 kilometer ten noorden van Malaga, aan de beschreven route (zie kaartje nr. 17). De Engelse gastheer van onze B & B in Colmenar (genaamd Casa Jasmina) heeft ons op het vliegveld mét fietsen opgehaald. We hebben hier Euro 50,- voor betaald. Het was een heerlijk plekje en een rustige start van een mooie, maar zeer inspannende route.

Het internetadres is: Ownersdirect.co.uk
Dan doorklikken naar: inland costa del sol
Dan doorklikken naar: Colmenar
Daar staat op: Casa Jasmina

Met vriendelijke groet,
Tonny Oosterbaan

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Andalusië
Andalusië
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS