Fietsgids: Mooiste fietsroutes naar Andalusië
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
De fietsroute naar en door Andalusië

Omschrijving fietsgids met fietsroute naar Andalusië


De Andalusië-route loopt van Girona in Catalonië naar de Koningssteden in Andalusië. De route voert over 1700 km door de binnenlanden van Spanje en laat de fietser kennismaken met een vrijwel onbekend maar prachtig deel van Spanje. Het binnenland van Catalonië is groen, met bossen en wijngaarden, maar ook met leuke stadjes en fraaie kloosters. Hoe meer je zuidelijk komt, hoe ruiger het landschap. Over een spoorwegbedding, compleet met (verlichte) tunnels en bruggen, fiets je naar de Maestrazgo toe. Geëerodeerde bergen, waarboven gieren cirkelen. Dorpjes die als arendsnesten op bergtoppen staan. Naarmate je zuidelijker komt nemen ook de Moorse invloeden in de steden toe. Teruel en Cuenca zijn prachtige voorbeelden.

Daartussen liggen bergen met grillige rotsformaties zoals te zien bij de Betoverde Stad. Na Cuenca fietst men een klein stuk door La Mancha met een enkele oude windmolen. In kleine stadjes zoals Alarcon en Alcaraz is het goed verblijven. Men kan er doorgaans prima eten en slapen voor weinig geld. Na Alcaraz trekt de route de bergen door van de Sierra Segura. Uitgestrekte bossen bieden welkome schaduw. Door olijfgaarden en langs een stuwmeer bereikt men Cazorla, het eerste stadje in Andalusië. In Cazorla komt men op het deel van de route waarmee ook verschillende rondes door Andalusië kunnen worden gemaakt.

De zuidelijke tak kent een schitterend traject door het meest ruige deel van Andalusië naar de voet van de Sierra Nevada en Granada. Hierna gaat de route verder naar Malaga (vliegveld) of rechtstreeks naar Ronda. Tussen Ronda en Sevilla ligt een van de mooiste fietspaden van Spanje, het via Verde de la Sierra. Ook hier weer tunnels en viaducten, adembenemende landschappen, kolonies gieren, maar ook onderweg oude stationnetjes waar je heerlijk kunt eten en slapen. Na dit fietspad volgen de laatste kilometers dalend fietsen naar Sevilla, de prachtige hoofdstad van Andalusië. Vanaf Cazorla loopt de noordtak van de route door het statige Jaen, naar het weelderige Cordoba met de schitterende Mezquita. Daarna bereikt ook deze noordelijke tak Sevilla. In Andalusië maakt de route in grote mate gebruik van de Vias Verdes, tot fietspad omgebouwde verlaten spoorlijnen. Maar ook het traject tussen Girona en Andalusië bestaat voor een aanzienlijk deel uit dit soort fietspaden.

De route is in twee richtingen beschreven.

Als aanvulling op deze route is nu ook een zijtak van 175 km naar Valencia opgenomen. Deze zijtak gaat over het beroemde fietspad van de Ojos Negros en daalt 30 km na Teruel heerlijk af naar zee. Valencia is mooi, en een prima fietsstad. Vanaf Valencia kan je makkelijk terugvliegen.


Overzichtskaart Ruta-Ibérica

Aansluiting Ruta Iberica 1 – AndalusiëVanaf het dal van de Jalon, na Zaragoza, is er een verbinding met de Andalusië-route bij Albarracin. Dat is zowel handig voor wie een doorsteek vanaf de Pyreneën naar het zuiden wil maken, als voor wie vanaf de Pyreneën naar Valencia wil. Zie hier de PDF:
Aansluiting-RutaIberica1-Andalusie.pdf
Aansluiting Andalusië-route op route naar LissabonVanaf Cuenca is er een aansluiting op de route naar Lissabon uit Ruta Iberica deel 2

In de 3de druk is namelijk een tak opgenomen van Cuenca via Toledo naar Talavera de la Reina en dan verder naar Merida en Lissabon. Vanaf Girona kan je zo in een gestrekte lijn door het hart van het iberisch Schiereiland. Aranjuez en Toledo maken deze tak alle moeite waard.


Afstandstabel
(klik op de tabel voor een vergrote weergave)
Overzichtskaart Andalusië


Route-gegevens

Fietsgids met fietsroute naar Andalusië
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 4e druk, Januari 2023
(als e-book ook januari 2023)
ISBN: 9789080649774
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 140
Aantal detailkaarten: 50, schaal 1:300.000
Aantal stadskaarten: 11, schaal varieert

Afstand: 1700 km. (Girona – Sevilla).
Rondreis door Andalusië: 900 kilometer.
In combinatie met de Barcelonaroute is dit de langste route door Europa.
Moeilijkheidsgraad: Vooral het deel tussen Catalonië en Cuenca bevat pittige bergtrajecten, dus voor de meer geoefende fietser. De rondreis door Andalusië is wel voor iedereen toegankelijk, ook al moet men rekening houden met enkele kortere pittige beklimmingen.

Veiligheid: 350 kilometer over vrijliggende fietspaden, 1245 kilometer over doodstille plattelandsweggetjes en 90 kilometer over regionale wegen met matig verkeer.
Aanbevolen reistijd: Girona – Andalusië: april t/m juni en september t/m oktober. Binnen Andalusië: februari t/m juni en september t/m november.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 24,50
Als e-book: € 14,95
Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielenKaartbladen voor de zijtak S1 en S2


Meer info volgt.
kaartS1.pdf (372 KB) kaartS2.pdf (299 KB)

 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Andalusië
Andalusië
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS