Fietsgids: Mooiste fietsroute door de Alpen en Piemonte naar de zee
 
 
  Nieuws   Alle gidsen   Online bestellen   Georganiseerde Reizen   Boeken over Ons   GPS   Links   Contact
  
Rome
Barcelona
Parijs
Andalusië
Salzburg-Venetië
Maasroute
Ruta Iberica
Veneto
Alpen-Piemonte
Zwarte Wouden
Zilverroute
La Velodyssee
Provence
Ierland
Griekenland
Balkan
Venetië
Midden-Europa
Veloroute du Soleil
Fietsroute naar Piemonte en de zee

Overzichtskaart Alpen-Piemonte

Omschrijving fietsroute door de Alpen en Piemonte naar de zee


Deze fietsroute begint achter Basel met het landschap van de Jura. Na de Jura kom je bij het meer van Biel en fiets je langs de Aare-fietsroute de Alpen van het Berner Oberland tegemoet. Na de oude hoofdstad Bern stijgt het geleidelijk verder en rijzen de bergen sneller op dan dat je zelf hoeft te klimmen. Alleen het laatste stuk naar Kandersteg gaat het echt omhoog. In Kandersteg brengt de trein je door de tunnel naar Wallis. In Wallis volgt de route de Rhône-fietsroute tot aan Brig. Daarna mag men kiezen: of met de trein onder de Simplon door of moedig de uitdaging aangaan en over de pas fietsen. Aan de andere zijde van de pas daal je af Italië in. Ook in het dal van de Toce liggen kleine stukjes fietspad die de route volgt tot aan het Lago Maggiore. Vlak voor het Lago Maggiore splitst de route zich. De hoofdroute voert dan langs het meer van Orta naar de rijstvelden van de Po-vlakte. Temidden van een paar heuveltjes ligt ook het meer van Viverone, waar je even een duik kan nemen. Hierna volgen kiwi plantages en andere akkers tot aan de Po. hier kan men kiezen voor de makkelijke route via de fascinerende stad Turijn of voor de mooie route door de heuvels van de Monferrato. De Monferrato is een bekend wijngebied waar heerlijke wijnen vandaan komen zoals de Barbera d’Asti.

Dit landschap kan evenaren met Toscane. Bovenop de heuvels liggen de dorpen met hun markante torens, een dorpsplein met terras en sfeervolle straatjes. Het landschap van de Monferrato gaat over in dat van de Roero en daarna de Langhe, waarvan de wijnen nog beroemder zijn, zoals Barolo, Barbera, Nebbiolo. Hier aan de dorpspleinen vind je de terrassen en restaurants waar ook de lokale truffel niet ontbreekt. De route slingert zich door het landschap over kleine wegen. Alba is een mooi stadje en het centrum van dit gebied. Hierna ga je door de beroemde wijngaarden rondom Barolo. Het uitzicht is prachtig.

Vanaf Barolo gaat het omhoog naar de Alta Langa. via kleine fietsweggetjes door het dal van de Belbo klim je naar 800 meter en blijf je op dezelfde hoogte doorfietsen met weids uitzicht. Nog eenmaal daal je af naar een iets lager gelegen dal voordat je dit heel geleidelijk stijgend volgt naar de laatste pas voor de afdaling naar zee. Hier ben je in Liguria. Hoe meer je daalt, hoe meer je de warmte tegemoet gaat. Beneden aan zee ligt Albenga, een mooi stadje met een oude kern van kleine straatjes en steegjes.

Vanaf Albenga kan men langs de kust verder fietsen. Na Albenga is er een kort stukje drukke weg of voor een klein bedrag de trein. Vanaf Diano Marina tot voorbij San Remo ligt er een prachtig over een oude spoorwegbedding die je kilometerslang langs de kust meevoert buiten alle drukte om. Aan het eind is het nog een kilometer of tien voordat je in Ventimiglia komt, het laatste stadje in Italië voor Frankrijk. Vanaf Menton in Frankrijk klimt de route weer omhoog via de Grande Corniche zodat je neer kan kijken op Monaco. De weg slingert langs de heuvels, met mooie vergezichten over de kust en Alpen in het binnenland, alvorens lekker af te dalen naar de oude haven van Nice. Na de Promenade des Anglais gaat de weg verder naar het vliegveld of je buigt al eerder rechts af naar het station. De route eindigt bij het vliegveld, maar je kan ook verder met de aansluitende gids van de Provence naar Avignon. Wie stukken langs de kust met de trein wil doen, kan dat makkelijk doen. Over het Franse deel betaal je niets voor de fiets en in Italië is dit een habbekrats.

Vanaf Mergozzo bij het Lago Maggiore loopt er een fraaie zijtak langs de Noord-Italiaanse meren zodat je achtereenvolgens langs het meer van Lugano en het meer van Como fietst. veel van deze trajecten gaan over fietspaden. De route eindigt dan in Menaggio of Lecco en biedt aansluiting op de route naar Rome of terug naar Bazel.

We hebben door Piemonte ook een lus toegevoegd zodanig dat men een rondreis kan maken door de Monferrato, de Langhe en de rest van Piemonte inclusief de monumentale hoofdstad Turijn. Het meeste van deze rondreis gaat door vlak terrein omgeven door de hoge bergen van de Alpen. Aan de oostzijde heb je wel heuvels. Deze lus vindt men als pdf op de site.

Ook is er als pdf een verbindingsroute toegevoegd vanaf de hoofdroute naar de veerboot voor Corsica. Het is maar 38 kilometer waarvan de laatste 15 dalend.


Fietsvervoer
Van Amsterdam naar Bazel, maar ook van Brussel naar Bazel rijden dagelijks treinen met fietsvervoer (zie ook www.fiets-mee.nl) Er rijden ook fietsbussen in de zomer naar Turijn. Vanaf Nice kan men goedkoop vliegen naar Nederland en België. Maar indien men niet van vliegen houdt kan men ook de fiets laten verzenden via care4luggage.com en zelf met de TGV terug. De fiets gaat dan, verzekerd en wel, met een busje terug.


De Lus van Piemonte
De-Lus-van-Piemonte.pdf


Verbinding richting Corsica
Verbinding-richting-Corsica.pdf


Overzichtskaart met afstanden
Overzichtskaart Alpen-Piemonte met afstanden


Route-gegevens

Door de Alpen en Piemonte naar de Zee
Benjaminse uitgeverij

Druk/Jaar van uitgave: 3e druk, 2024
ISBN: 9789077899359
Taal: Nederlands

Aantal pagina's: 138 pagina's
Aantal detailkaarten: 67, schaal 1:100.000
Aantal stadskaarten: 6, schaal varieert

Afstand: 775 km + 170 km langs Italiaanse Meren + 125 km via Turijn
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld, voor de echte zwaardere beklimmingen zoals de Simplonpas, kan men een kort stukje per trein door de tunnel. Indien men alleen de route door Italië volgt van noord naar zuid is de route gemiddeld met veel makkelijke stukken.
Richting: Alhoewel de route zo gekozen is dat de meeste hellingen meer geschikt zijn van noord naar zuid, is er ook een compacte routebeschrijving in omgekeerde richting toegevoegd.

GPS beschikbaar: Download GPS-tracks
Prijs: 24,50
Als e-book: € 14,95Voorbeeldkaarten
Voorbeeldpagina's met detailkaarten en hoogteprofielen


 

Onbegrensd Fietsen
HOME
Nieuws
Bestellen
Georganiseerde Reizen
Boeken over Ons
GPS
Links
Contact
Algemene voorwaarden

Routes
Fietsen naar Rome
Fietsen naar Barcelona
Fietsen naar Parijs
Fietsen door Ierland
Fietsen door Griekenland
Fietsen naar Andalusië
Fietsen door de Provence
Fietsen naar Piemonte en de zee
Fietsen van Salzburg naar Venetië
Fietsen door Midden-Europa

Alpen-Piemonte
Alpen-Piemonte
Overzichtskaart
Aanvullingen
Reacties
Foto's
GPS